Hlavní navigace

Ať přiletí čáp! Čínská medicína a neplodnost

25. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
S poruchou plodnosti u žen i mužů se odborníci setkávají velmi často. Jak se na problémy reprodukce dívá tradiční čínská medicína a jaké nabízí možnosti terapie?

V současné době se udává, že zhruba pětina párů v ČR je neplodných. Ze čtyřiceti procent má problémy muž, ze čtyřiceti žena, u dvaceti procent jde o kombinaci problémů obou partnerů.

Tradiční čínská medicína (TCM) se na pacienta dívá „svýma očima“ a její nespornou výhodou je, že vnímá individuální problémy každého jedince. U problémů s početím je navíc ve většině případů nutné pracovat i s psychikou a tu umí čínská medicína povzbudit stejně dobře jako fyzický stav.

Jak začít s terapií

Základem je najít certifikovaného terapeuta, který udělá diagnostiku. Jde o podrobný rozhovor o potížích s plodností (ať už u muže, nebo u ženy), terapeuta bude zajímat i celkový zdravotní stav a nakonec bude následovat diagnostika z jazyka a pulzu.

S terapeutem si musíte „sednout“, aby spolupráce byla úspěšná. Dobrý terapeut vás nebude odrazovat od probíhající léčby moderní medicínou ani od farmakoterapie (užívání léků). Naopak současnou nebo očekávanou léčbu může vhodně doplnit a podpořit organizmus, aby vše šlo jako po drátkách. Pacienti si často myslí, že je vhodné se buď léčit u lékaře, anebo vyhledat alternativní terapii, ale to je omyl. Oba směry lze kombinovat a čínská medicína disponuje silnými prostředky, jak pomoci při stávající nebo plánované léčbě.

Když miminko nepřichází

Obecně se problémy s otěhotněním dají rozdělit na dva typy. V první skupině jsou páry po kompletních vyšetřeních označeny za „zdravé“, ačkoliv se početí stále nedaří. V tomto případě může terapie čínskou medicínou přinést výborné výsledky a stává se hlavním směrem léčby.

Do druhé skupiny spadají žena či muž, případně oba partneři, s nějakým funkčním problémem reprodukčního systému, který souběžně řeší s lékaři, a zde může čínská medicína podpořit probíhající léčbu či ulevit od nežádoucích účinků.

Nadbytek, či nedostatek?

Čínská medicína je systém založený na harmonii pěti elementů (dřevo/játra, oheň/srdce, země/slezina, kov/plíce, voda/ledviny). Oslabení jednoho orgánu kaskádovitě postihne ty další a celý systém se dostává do stavu disbalance. To je to, čemu praktici TCM říkají stav nedostatku (potřebné substance) či nadbytku (patologické substance). Úvodní diagnostika poskytne informace o tom, kde konkrétně se v těle nachází nerovnováha, a od toho se odvíjí následný postup terapie. Převážná klientela je z řad žen, ale čínská medicína nezapomíná ani na muže, u kterých se po diagnostice aplikují stejné principy léčby.


Autor: Shutterstock.com

Při řešení neplodnosti se nejčastěji setkáme s nedostatkem ledvin, a to Yin, či Yang a s nedostatkem krve (nejde o krev tak, jak ji známe, ale o symbol). Nedostatečný Yin ledvin se projevuje zejména prodlouženým cyklem (menstruace přichází po jednatřiceti dnech a více), projevy horka a nočním pocením. Je-li v nedostatku více Yang ledvin, bude přítomna zimomřivost, zkrácený cyklus (menstruace přichází po pětadvaceti dnech či dříve), časté močení, pobolívání v bedrech a kolenou. Nedostatek krve se projeví prodloužením cyklu a malým množstvím menstruační krve, suchou pokožkou, bledostí, padáním vlasů či poruchami spánku.

Bude-li přítomen syndrom nadbytku, pravděpodobně se setkáme s blokádou krve, vlhkostí a stagnací Qi jater. Blokáda krve se projevuje píchavou menstruační bolestí, jsou přítomny sraženiny, krev má nafialovělý odstín, menstruační cyklus může být opožděný. Nadbytečná vlhkost klinicky obnáší slabou menstruaci, hlen v menstruační krvi, celkovou zahleněnost, pocit „knedlíku“ v krku a další. A jakmile je přítomná podrážděnost, premenstruační syndrom spojený s emočními výkyvy, budeme rovnou přemýšlet o stagnaci Qi jater, která se takto typicky projevuje. Cyklus je v tomto případě většinou nepravidelný a můžeme sledovat i pnutí v prsou před menstruací.

Metody tradiční čínské medicíny

V praxi se málokdy setkáme s jasně ohraničeným syndromem. Klinické projevy jsou většinou kombinované a syndromů je přítomno více. O to důležitější je kvalitní diagnostika, která je předpokladem pro úspěšnou terapii. Ta se stanoví individuálně podle potřeb pacienta.

Většinou se jedná o pití čínských bylinných čajů, i když čaj není úplně vhodné slovo vzhledem k opravdu specifické chuti. Bylinné směsi jsou sestaveny na míru každého pacienta a zohledňují i případné další zdravotní problémy. V tom je velká síla tradiční čínské medicíny.

Kromě zmíněné fytoterapie se může přikročit i ke stimulaci akupunkturních bodů. Kromě klasického přístupu, kdy terapeut sestaví individuální sestavu bodů, je možné využít i například systému mimořádných drah, který má při problémech s neplodností velké úspěchy. V případě, že potřebujeme pracovat zejména s psychikou, je velmi vhodné aplikovat i systém podle pěti elementů, kdy určíme konstituční element pacienta a podle toho vybereme skupiny akupunkturních bodů.

Kromě hlavních uvedených postupů je klient vyzván i k aktivní spolupráci, a to zejména na poli výživy. Dietologická opatření mohou výrazně urychlit průběh terapie, a navíc se klienti většinou cítí lépe. Obvykle se nejedná o výrazné zásahy do životosprávy, ale spíše o jemné, ale smysluplné úpravy tak, aby byl klient schopen je zařadit do svého běžného denního režimu. Kromě úpravy stravy může klient využít i dalšího pilíře čínské medicíny, a to energetického cvičení Qi Gong. Cviky nejsou náročné a každý školený praktik je rád pacienta naučí. Při řešení neplodnosti se často využívá i techniky moxování, kdy se speciálním pelyňkovým doutníkem zahřívají akupunkturní body. Metoda je vhodná hlavně při nedostatku Yang ledvin, a navíc je relaxační a velmi příjemná.

Tradiční čínská medicína umí řešit problémy s plodností velmi dobře. Ať už funguje jako hlavní prostředek terapie, nebo je v pomocné roli a doplňuje moderní léčbu, vždy je pro pacienta přínosem. Důležitý je dialog s terapeutem, správná diagnostika a spolupráce ze strany klienta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Jana Škrletová

Certifikovaná terapeutka tradiční čínské medicíny (www.eosan.cz), kterou studium prastaré metody naprosto uchvátilo. Z minulé profese v oboru public relations si odnesla zálibu v psaní článků zejména se zdravotní tematikou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).