Hlavní navigace

Astrologie není nesmysl, říkají vědci!

9. 3. 2011

Sdílet

 Autor: Wikimedia: Heikenwaelder Hugo, Austria
Naši předci věděli o tajemství života na Zemi možná víc, než si moderní věda myslí. Dnešní novinové a internetové horoskopy však mají s tímto tajemstvím společného velmi málo.

Přemýšlíte nad tím, zda jste introvert po rodičích nebo zda má na vaši povahu přece jen vliv znamení zvěrokruhu, v němž jste se narodili? Britský matematik, technik a spisovatel Maurice Cotterell by vám řekl, že vliv bude mít obojí.

Cotterell, který se věnoval výpočtům souvisejícím s mayským kalendářem, se totiž domnívá, že astrologické systémy ukrývají ve skutečnosti moudrost starých civilizací odpozorovanou za tisíce let. Jde jen o to vyložit správně symboliku, což ale vyžaduje znalosti z astronomie a biologie, jichž se většině astrologů nedostává.

Pryč s balastem


Autor: SXC

Jádro celé astrologie prý spočívá nikoli ve vlivech hvězd, nýbrž v elektromagne­tickém záření Slunce. Hvězdná znamení zvěrokruhu fungují pouze jako ciferník u hodin a udávají roční dobu. Cotterell navrhuje oprostit astrologii od esoterického balastu a zabývat se seriózně novou vědou, astrobiologií.

Množství a typ slunečního záření má podle něj na naše tělesné i duševní pochody větší vliv, než jsme si ochotni připustit. Změny magnetického pole ovlivňují hladinu našich hormonů, množství mutací při dělení buněk v embryu krátce po početí i vývoj nervové soustavy dítěte v průběhu celého těhotenství. Naše povaha je tak do jisté míry určována i obdobími, kdy jsme počati a kdy se narodíme.

Myslíte si, že na život a povahu lidí mají vliv znamení zvěrokruhu, v nichž se narodili?

Pozitivní a negativní záření

Ke spojení biologie s astrologií přivedla Cotterella studie provedená astrologem Jeffem Mayem a slavným psychologem, profesorem H. J. Eysenckem, která se zabývala souvislostí mezi znamením zvěrokruhu a povahovou otevřeností či uzavřeností člověka, který se v něm narodil.

Když dali autoři dohromady výsledky zhruba 4000 zkoumaných lidí, ukázalo se, že lidé narození pod vlivem „vodních“ a „zemních“ znamení byli skutečně introverti, a naopak „vzdušná“ a „ohnivá“ znamení jsou oprávněně spojována s extrovertním chováním. 


Autor: Wikimedia: Heikenwaelder Hugo, Austria

Cotterell se pokusil prostřednictvím výpočtů zjistit, proč tomu tak je, a došel k překvapivému závěru: Introverze a extroverze souvisí s převládajícím kladně nebo negativně nabitým zářením, jemuž jsme vystaveni v průběhu vývoje v děloze. Sluneční cyklus trvá, zjednodušeně řečeno, 28 dní. Za tu dobu se, vždy po 7 dnech, vystřídají 4 typy slunečního záření. Záření číslo 1 a 3 jsou negativní, kdežto ta označená sudými čísly 2 a 4 jsou pozitivní. Protože se však póly Slunce otáčejí pomaleji než rovník, jedna ze 4 částí záření každý měsíc chybí.

To se opakuje cyklicky, a tak můžeme říci, že „ohnivá“ znamení Beran, Lev a Střelec mají kód 234, „vzdušná“ znamení Blíženci, Váhy a Vodnář 124, „zemní“ znamení Býk, Panna a Kozoroh 134 a „vodní“ znamení Rak, Štír a Ryby 123. Zatímco u „ohně“ a „vzduchu“ převládají dvě sprchy pozitivně nabitých částic nad jednou negativní, u „země“ a „vody“ je tomu naopak. Astrologické rozdělení znamení do kategorií podle „živlů“ je tedy vcelku logické.

V děloze

Vraťme se ale k dítěti v děloze: Embryo je nastaveno na ten typ částic, které převládají v prvním týdnu po početí. Během celého prvního trimestru těhotenství je tedy v klidu. Druhý trimestr bude náročnější, převládá nepříjemné záření s opačným nábojem. Poslední tři měsíce jsou opět příjemnější a teprve ve chvíli, kdy je vývoj u konce, přichází další sprcha záření s opačným nábojem přinášející nepohodu – signál, že je čas opustit matčino tělo.

Tímto způsobem ovlivňuje sluneční záření nejen naše vlastnosti, ale i přesnou dobu porodu. Ve své teorii vysvětluje Cotterell i vliv planet, které prý mohou záření částečně usměrňovat a tím se zasadit o odchylky v naší povaze.

Nakolik má tento vědec a spisovatel pravdu, to možná časem ukážou další výzkumy. My se zatím můžeme spokojit s úvahou, že naši starověcí předkové věděli o tajemství života na Zemi přece jen víc, než si moderní věda myslí. Dnešní novinové, televizní a internetové horoskopy však mají s tímto tajemstvím společného velmi málo.

Čtete si horoskopy? Pro zábavu, nebo je berete vážně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nezávislá publicistka. Věnuje se zejména popularizaci vědy a zkoumání rozličných společenských jevů. Jejími vzory jsou Nikola Tesla, HOLLY 6000 a Dr. Zoidberg.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).