Hlavní navigace

Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?

11. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Všichni chtějí vědět, jestli je E 951 neboli aspartam spouštěčem rakoviny, jak se říká. Evropská agentura pro bezpečnost potravin ho už rok a půl zkoumá, ale dál jen krčí rameny a mlčí.

Už je tomu bezmála rok, co se francouzská vláda rozhodla schválit kontroverzní daň na nealkoholické sladké nápoje s obsahem cukru nebo umělých sladidel (vizFrancie zavedla daň z limonád). Zdraženy tak od 1. 1. 2012 byly perlivé nápoje, ale i džusy a ovocné nektary s přídavkem cukru nebo sladidel a ochucená mléka. Země galského kohouta se tím připojila k Rumunsku, Maďarsku a Dánsku, které podobné daně zavedly už dříve. To vše, aby se do státní kasy přisypalo nějaké to euro navíc (odhady hovoří o 280 milionech eur pro Francii) a také, aby se zapojili do celoevropského trendu v boji proti nezdravému stravování.

Čtěte také: Dětské boty zuješ, stravovací návyky už nikdy

To s povděkem kvituje Evropská aliance pro veřejné zdraví (EPHA), která dokonce francouzské vládě zaslala děkovný dopis za tento počin, který dle nich představuje krok vpřed v boji proti nadváze, obezitě a onemocněním souvisejících se stravou. Právě na popud Evropské aliance totiž francouzští vládní činitelé zařadili na seznam s vyšší daní i nápoje obsahující aspartam. Ve chvíli, kdy by se totiž zdražily pouze cukrem slazené nápoje, by se jednoznačně zvýšil prodej nápojů, které jsou slazené umělými sladidly. A to si EPHA nechtěla vzít na triko.

Čtěte také: Umělá sladidla život neosladí

Věčně podezřelý aspartam

Aspartam je totiž v současné době podrobován důkladné analýze, která má snad už s definitivní platností vyvrátit či potvrdit mýty, které o něm kolují. V minulosti byla jeho bezpečnost opakovaně zpochybňována, jsou zdokumentovány škodlivé příznaky při jeho přílišné konzumaci. Je dáván do souvislosti s řadou chorob, mimo jiné právě s nádorovými onemocněními. 4. května 2011 Evropská komise požádala Evropskou agenturu pro bezpečnost potravin (EFSA), aby provedla přehodnocení bezpečnosti aspartamu – E 951 jako potravinářské přídatné látky. Chce především vědět, stejně jako zbytek světa, jak je to s možnými karcinogenními účinky aspartamu a jestli má jeho konzumace spojitost s předčasnými porody. Zvládnout to původně měli do 31. července 2012. Nicméně v průběhu vědeckého jednání odborníci zjistili, že mají příliš málo dat k tomu, aby posoudili degradační procesy, které nastávají v potravinách a nápojích při jejich smísení s aspartamem. Ale ani více než rok zkoumání nepřinesl jednoznačné závěry, proto se termín pro přehodnocení znovu oddálil, a to do 30. září 2012.

Čtěte dále: Éčka nejsou jen emulgátory – k čemu slouží přídatné látky v potravinách?

Bohužel ani teď, skoro v polovině října, však očekávané výsledky na stole neleží. Aspartam je, zdá se, větší záhada než Bermudský trojúhelník; Evropská agentura pro bezpečnost potravin si totiž lhůtu už potřetí prodloužila. Výsledky by měly být známy až v květnu 2013.

Aspartam je používán ve více než šesti tisících výrobcích po celém světě. Uvidíme, jestli na tom něco změní závěry tohoto dvouletého hodnocení.

Čtěte také: Éčka v nápojích: zbytečná, nebo dokonce nebezpečná

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).