Hlavní navigace

Apiterapie: Léčení včelím jedem

10. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Včelí jed je v malých dávkách lékem, ve velkém množství způsobuje otravu. Hranice, za níž vyvolá otravu, je poměrně vysoká.

Chcete být celý rok ve skvělé kondici, čekají vás náročné fyzické úkony? Má vaše dítě zažívací problémy, nespí, je nervózní a neumí se soustředit? Chcete přírodní cestou podpořit léčbu nemocí, které jste zatím opomíjeli? Pomůže vám apiterapie – léčba včelími produkty.

V knize Štefana Demetera Léčení včelími produkty najdete návody na využití medu, mateří kašičky, pylu, propolisu nebo včelího jedu při ochraně zdraví, posilování imunity i při podpůrné léčbě nejrůznějších onemocnění.

Přečtěte si ukázku z knihy:

Léčení včelím jedem

Včelí jed je v malých dávkách lékem, ve velkém množství způsobuje otravu. Hranice, za níž vyvolá otravu, je poměrně vysoká: u zdravých mužů je to po 700 až 1000 bodnutí včelou, u žen je tato hranice nižší a u dětí klesá až k 90 bodnutím. Výjimkou jsou jedinci na včelí jed alergičtí (asi 1 % populace), u nichž je tolerance nulová.

Tyto poznatky je třeba mít na paměti. Jednak proto, abychom včelí jed, který ve výjimečných případech může mít až fatální následky, nepodceňovali. Ale také proto, abychom včelí jed, který je podle posledních vědeckých poznatků vynikajícím lékem, už předem nezavrhovali jako nebezpečný.

Včelí jed je výměškem jedotvorné žlázy včelích dělnic. Shromažďuje se v jedovém váčku včely, odkud se v případě bodnutí přenáší složitým žihadlovým aparátem do žihadla a místa vpichu. Žihadlo je zakončené zobcem ohnutým do protisměru, kterým se v místě bodnutí zachycuje. Tvorba jedu je podmíněna přítomností bílkovin (pylu) v potravě včely. U včel mladších 21 dní dojde po vyprázdnění jedového váčku při odběru k tvorbě nového jedu; přežití včely však závisí na metodě odběru, obyčejně hyne.

TIP: Existují i šetrné metody odběru, při nichž včely neuhynou, více v článku Prospěšný je včelí med i jed.

Včelí jed a jeho vliv na organismus

Z včelího jedu se v posledních letech stává jedinečný lék při těch nejzávažnějších onemocněních. Po aplikaci postihuje včelí jed jemná nervová zakončení v lidské kůži i uvnitř organismu – ovšem tím, že zabraňuje přenosu nervového vzruchu, může vyvolat silnou alergickou reakci, proto by se měl užívat výhradně pod lékařským dozorem. Včelí jed způsobuje snížení krevního tlaku (hypotenzi), proto je nutné před jeho aplikací podat vitamin C a kofein.


Autor: Euromedia / Esence

Příprava včel na použití žihadla v místě léčby určeném apiterapeutem

Včelí jed je čistý organický včelí produkt, který se aplikuje v nativní (přirozené) formě bez přídavku jakýchkoli cizích látek.

Jak včelí jed působí na imunitní systém? Tím, že rozšiřuje drobné cévy a vlásečnicový systém kolem důležitých orgánů, jako jsou srdce, mozek, dýchací aparát, játra a další, stimuluje krevní oběh a metabolismus organismu. Umožňuje tělu obnovu normální funkce všech tkání, čímž výrazně snižuje hladinu cholesterolu. Zlepšuje funkci kostní dřeně při tvorbě červených krvinek a zvyšuje obsah hemoglobinu v krvi, což je velmi důležité pro prevenci infarktu myokardu či cévní mozkové příhody. Zabraňuje adhezi červených krvinek, a tím se podílí na prevenci i léčbě trombózy. Podporuje rozpouštění močových kamenů a má pozitivní vliv na zlepšení spánku a chuti k jídlu.

Včelím jedem se léčí artritida i revmatismus; je výborným analgetikem při revmatických bolestech a v místě revmatického zánětu (důsledku dny) rozpouští usazeniny a napomáhá tak jejich vyplavení. Významně pomáhá při bolestech zad, působí jako analgetikum a má protizánětlivé účinky. Užívá se jako podpůrná léčba při kožních onemocněních, pomáhá při léčbě sklerózy a roztroušené sklerózy, při léčení boreliózy a syndromu chronické únavy.

 

Lze jej využít při léčení neuralgie trojklaného nervu, poruchách pohybového aparátu a při desenzibilizační léčbě proti nežádoucím reakcím. Léčí kožní indikace – aplikací včelího jedu se zmírňují všechny edémy alergického nebo zánětlivého původu. Po aplikaci apaminu (součást včelího jedu) se prokazatelně zlepšily příznaky myotonické svalové dystrofie, jako jsou svalová ochablost, křeče a nedostatek koordinace.

Včelí jed má neurotropní účinky, čímž se zlepšuje metabolismus centrální i periferní nervové soustavy. Ovlivňuje hypofýzu a kůru nadledvinek a stimuluje produkci endogenních kortikosteroidů, jeho imunologické účinky se využívají v léčbě revmatických nemocí. Snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje metabolismus – stimuluje různé metabolické procesy, jako je kostní metabolismus (urychluje srůst zlomenin). Zlepšuje funkci jater, zvyšuje přísun kyslíku a poskytuje organismu potřebné teplo. Včelí jed zpomaluje otoky a bolesti. Obsahuje polypeptid s protizánětlivou aktivitou stokrát vyšší, než má hydrokortizon. Díky obsahu víc než 50 biologicky aktivních látek s jedinečným protizánětlivým účinkem (melitin) vykazuje včelí jed značnou účinnost při léčbě dny – tím, že rychle léčí zánět, snižuje bolest a obnovuje se rozsah pohybu postiženého kloubu.

Ukázka z knihy:

Štefan Demeter: Léčení včelími produkty

Apiterapie – léčba včelími produkty v praxi

Vydává Esence, www.euromedia.cz

Galerie: Propolis – včelí antibiotikum

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).