Hlavní navigace

Antikoncepce „po“ není moc spolehlivá

Sdílet

 Autor: www.ellaone.cz
Následky letní lásky na pár nocí mohou být doživotní. Existují sice pilulky „po“, které tomu mají zabránit, spolehnout se na ně však nedá. 50% pravděpodobnost rovná se nule, říká lékař.

Těm lékům se oficiálně říká nouzová antikoncepce. Lidově spíš „pilulka po“. Tedy po milování. Zkrátka tableta, která zabrání nechtěnému otěhotnění v případě, že vás převálcovala vášeň a nestihli jste včas vyndat kondom, nebo se protrhl či jste si zapomněli vzít svou pravidelnou tabletu hormonální antikoncepce, takže hrozí, že nezabere.

Jenomže pilulky „po“ jsou jednak trochu drahá legrace – tableta stojí od 500 do 700 korun. Navíc je to i dost nespolehlivá metoda antikoncepce. Účinnost pilulek má být sice až pětadevadesátiprocentní, podle příbalového letáku, jenže já mám ve svém okolí hned tři ženy, které i přes Postinor spolknutý do hodiny po sexu otěhotněly. A taky webové diskuse jsou plné varovných příspěvků, které si stěžují na nespolehlivost pilulek „po“. Jako následující dva příběhy.

„Mám dvě děti, další už jsem nechtěla, tak jsem si po ´nehodě´ běžela pro Postinor. Bylo to dvanáct hodin po styku. Nezabral. Byla jsem těhotná. Musela jsem na potrat, měla jsem velké bolesti. Plus šest tisíc za zákrok v nejranějším stádiu v čudu, plus další výdaje za vyšetření plus výdaje za Postinor. Sečteno podtrženo: 10 tisíc v tahu. Takže pokud kondom praskne, milé dámy, ani Postinor vás neochrání. Když tedy chcete mít sex, počítejte s tím a odložte si bokem 10 tisíc, abyste se nestala nechtěnou matkou,“ popsala svou zkušenost žena pod přezdívkou Bestie na webu Proženy.cz.

„Dcera také otěhotněla, i když použila tuto pilulku proti otěhotnění. A protože neměla žádné klasické příznaky těhotenství, například vynechání menstruace, tak se to zjistilo až při preventivní prohlídce. To už byla asi v desátém týdnu. Nyní má vnučka už 1,5 roku a už se na jednorázovou antikoncepci nespoléhají,“ napsala jedna z žen zase na serveru Rodina.cz.

Spolehlivost klesá každou hodinu

V Česku jsou na trhu dva druhy těchto postkoitálních tablet první pomoci. Kromě známého Postinoru je to ještě Escapelle. Postinor píše, že spolehlivost je 85 procentní, Escapelle o sobě udává 89 % spolehlivost.

Fakta jsou ovšem trochu jiná. Ve skutečnosti totiž záleží jednak na tom, za jak dlouho tabletu užijete. Pokud je to do hodiny až jednoho dne od styku, tvrdí webové stránky výrobce Escapellu, že spolehlivost je 95 procent. Při užití od 49 do 72 hodin, už je to ovšem jen 58 procent. Což je skoro stejné, jako hodin si korunou pana nebo orel, jestli budete těhotná či ne i s práškem. Prakticky totéž platí i pro Postinor. „Vzala jsem si Escapelle zhruba po čtyřiceti hodinách od styku, po návratu z víkendu. Hlídala jsem, abych se vešla do termínu uváděného výrobcem. V příbalovém letáku píší, že bezpečné je to do 72 hodin, což v mém případě nezafungovalo. Po vlastní zkušenosti bych radila s užitím prášku nijak neváhat a sníst ho co nejdříve,“ svěřila nám své zkušenosti jedna čerstvě těhotná.

„V medicíně říkáme, že cokoliv, co má účinnost 85 až 100 procent, je výborné. A cokoliv má padesát, se rovná nule,“ říká gynekolog Michael Halaška. A pozdní užití Postinoru či Escapelle se této hranici výrazně blíží.

Co snižuje spolehlivost?

K tomu všemu je však nutné započítat další věci, jako je fáze v měsíčním cyklu, v němž se žena nachází (v plodném období se účinnost dále snižuje) a také další faktory.

Působení Postinoru (či Escapelle) totiž záleží na tom, v jaké fázi menstruačního cyklu jej žena spolkne. Podle toho buď zabraňuje ovulaci, oplození, nebo zahnízdění vajíčka. Ovlivní totiž pohyblivost vejcovodů, funkci vaječníků nebo prostředí v děloze. Což je mimo jiné důvod, proč se nesmí užít častěji než jednou za měsíc – umí pořádně rozhodit celou menstruaci.

„Normální hormonální antikoncepci už neberu asi dva roky, takže už jsem si pilulku ´po´ v minulosti dvakrát třikrát vzala. Většinou mi rozhodila cyklus – buď jsem po něm až do další menstruace špinila nebo jsem ji dostala dřív. To může být matoucí pro překvapené těhulky,“ popisuje mladá žena, která otěhotněla po užití „pilulky po“. „Myslela jsem si tedy zpočátku, že mám po prášku rozhozený cyklus a s těhotenstvím si nedělala moc starosti. Doporučila bych proto těm ženám, které ví jistě, že by si dítě nechtěly nechat, aby si i přes tuto pilulku udělaly zhruba po čtrnácti dnech těhotenský test a mohly na případné těhotenství přijít co nejdříve.“

Nejvyšší spolehlivost při použití tabletek „po“ je jednoznačně do hodiny od nechráněného styku. Jenomže to stihne málokdo. Dále spolehlivost ovlivňuje, zda je žena uprostřed plodného období. Pak příroda chemii častěji převálcuje. A jsou tu i fyzické faktory.

„Pokud žena po užití tablety zvrací, a to může být klidně až za tři hodiny, nebo má průjem, pak se účinnost snižuje,“ říká primář oddělení gynekologie a porodnictví v nymburské nemocnici Dušan Kolařík. „Stejně tak se snižuje účinnost, pokud se lék z nějakého důvodu dobře nevstřebá – tedy když žena třeba jedla hodně tučného mastného jídla. Nebo z metabolických důvodů. Stačí, když je mejdan a žena vypila hodně alkoholu, tak se nastartují játra a rychle odbourávají, ale zároveň rychle odbourají i lék, a ten nestihne zaúčinkovat, jak má,“ popisuje možné příčiny selhání tabletek lékař.

Speciál – Vyberte si správnou antikoncepci:

Ale i obecně záleží také na tom, jaký typ metabolismu léků žena má, tedy jak rychle je vstřebává a jak rychle je odbourává. Sečteno a podtrženo: reálná spolehlivost pilulek po styku není větší než 70 procent. „A to je poměrně málo spolehlivé, žena má vlastně třetinovou pravděpodobnost, že otěhotní. Sama jsem tu měla už dost žen, kterým pilulka selhala a tak šly na potrat s výjimkou asi dvou nebo tří, které si dítě ponechaly,“ říká gynekoložka, která si nepřála být jmenována, protože nechce mít potíže s výrobci léků, kteří uvádějí vyšší spolehlivost pilulek.

Když Postinor není…

Do 72 hodin od styku se také jako náhrada za Postinor dají použít i některé druhy hormonální antikoncepce ve vyšších dávkách. Říká se tomu Yuzpeho metoda a funguje to tak, že se berou dvakrát čtyři tablety po dvanácti hodinách. Takto vám například pomohou na gynekologické ambulanci v nemocnici, pokud tam vyrazíte a vyjde vás to levněji než prášek „po“. Nebo se podívejte doma do šuplíku, co za tabletky berete.

Potíž je, že jen některé druhy hormonální antikoncepce obsahují patřičné látky: tedy levonorgestrel o síle 0,5 miligramů a etinylestradiol o síle 0,1 miligramů. Vzít si je pak žena musí tak, aby obě látky byly zastoupeny v každé ze dvou dávek. Jistota, že žena neotěhotní, je pak stejná jako u Postinoru ad. Antikoncepce, která se dá takto využít, je třeba Minisiston.

„Ano, to stále používáme, pokud se některé ženě stane nehoda. Spolehlivost je velká. Některé ženy jen mohou častěji než po Postinoru pocítit nevolnost nebo zvracet, nicméně cenově to vyjde na stokorunu, zatímco Postinor stojí pět set, takže se skoro dá říct, že Postinor a další podobné léky jsou jen lépe zvládnutý marketing s tím bonusem, že dvěma ženám ze sta nebude nevolno, “ říká primář Dušan Kolařík.

Čtěte dále: Sterilizace: antikoncepce navždy. Nově i za 20 minut v ambulanci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).