Hlavní navigace

Názor k článku Antibiotika se musí dobrat, ale proč? od Olda - Vaše argumentace vychází z nesprávných předpokladů - pravděpodobnost...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 8. 2014 18:04

    Olda (neregistrovaný)

    Vaše argumentace vychází z nesprávných předpokladů - pravděpodobnost vzniku resistentních bakterií není prakticky úměrná času přítomnosti ATB v prostředí, ale času přítomnosti ATB nebo jakékoli jiné agresivní látky v DOSTATEČNĚ NÍZKÉ koncentraci, aby bakterie stimulovala a napomáhala selekci resistentních jedinců A ZÁROVEŇ úměrná dostatečnému množství bakterií v daném prostředí, aby se pravděpodobnost "dostatečně" zvýšila. Ostatně to přesně popisuje i článek o budování resistencí, na který se odkazujete.

    Vámi propagované krátké dávkování právě pomáhá multiresistentní kmeny pěstovat, protože krátká kůra jejich počty dostatečně neeliminuje a zároveň je po vysazení vystaví působení nízkým, stimulačním koncentracím ATB. Byť je tento efekt asi pohříchu stále menší, než nadužívání desinfekce a ATB v zemědělství a průmyslu.

    Velmi laicky řečeno, malé množství jedu dá přežít silným, kteří se tak množí dále, velké množství jedu zahubí všechny.

    Analogicky vznikají resistence na pesticidy. Podobným mechanismem - interminentní terapií - jsme si v posledních 30 letech vypěstovali multiresistentní TBC.

    Tudíž vám za článek neděkuji, protože čtenáři, kteří nemají vhled do problematiky a nedokážou sami argumentaci vyhodnotit, jej vyhodnotí jako návod, aby ATB brali dva dny. A když si čtu zbytek diskuse, v tomto případě se již pohříchu často jedná o čtenáře různě bio-esotero-tmářo-senzitivní a rozum odmítající.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).