Hlavní navigace

Antibiotika a střevní potíže? V žádném případě

10. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jakmile pominou zimní chřipkové epidemie, s jarem nastoupí střevní virózy. Při výběru léků bychom měli být opatrní a volit takové, které umožní toxinům opustit naše tělo. Pomůže i homeopatie.

Náhlý nástup, zvracení nebo nutkání na zvracení, případně průjem a samozřejmě bolesti břicha. Prudké změny stavu. Tak vypadá typický průběh běžné střevní virózy, které se nejvíce hlásí o slovo na začátku jara. Troufám si tvrdit, že každý čtenář tohoto článku ví, o čem tu píšu.

Délka trvání i intenzita jsou různé. Ve většině případů platí, že jediným lékem je dostatek tekutin, klid a trpělivost. Střevní potíže lze řešit i léky. Mnohdy však sáhneme po takových, které nám neprospějí. Některé například zastaví střevní peristaltiku a tím zpomalí vylučování bakterií z těla. „Měli bychom se zajímat o to, co vlastně průjem a zvracení je,“ ptá se praktická lékařka a homeopatka Magdaléna Záchová a sama odpovídá: „Je to obranná reakce organismu, který chce vyloučit toxiny, jež v něm jsou.“ Průjem nebo zvracení mu v tom pomohou, a pokud je potlačíme, zůstanou v těle.

„Osobně mám ráda klasické černé uhlí, které na sebe toxiny naváže a vyloučí je z těla. Běžná gastroenteritida se velmi dobře zvládne s homeopatií. Homeopatika pomáhají především eliminovat toxiny a zvyšovat obranyschopnost organismu. Dokážou působit i na naši psychiku a tady již použijeme vyšší ředění. Pacient je velmi vyčerpaný, má obavy – například zvrací jedno dítě za druhým a jemu samotnému také není dobře. Přichází stres z obavy, jak to zvládne,“ popisuje lékařka.

Galerie: Výroba homeopatických léků

V každém případě by měl pacient zůstat v klidu na lůžku. Ono nám v tomto stavu většinou ani nic jiného nezbývá. 

Na antibiotika zapomeňte

Při střevních virózách je nutné myslet na doplňování tekutin. Což je někdy prekérní a zdá se to nemožné, když se v některých případech tekutiny v těle doslova ani neohřejí. Přesto lékaři doporučují pít po malých doušcích studenou vodu, případně oslazený nebo i lehce osolený černý čaj nebo Coca-Colu. „Na dostatečnou rehydrataci musíme myslet zejména u malých dětí, které skutečně mohou již po 24 hodinách skončit v nemocnici na infúzi,“ říká Magdaléna Záchová a vzápětí uklidňuje, že se toho nemusejí rodiče bát. Dětem se velmi rychle uleví a zpravidla není nutná dlouhá hospitalizace. Prevencí je rehydratační roztok, například Kulíšek.   

Na žaludeční virózy způsobené viry rozhodně nezabere antibiotiková terapie. Lékařka dodává, že bychom si je měli odpustit i v případě, kdy za naše střevní potíže mohou bakterie. Typickým příkladem je salmonela. „Antibiotika prodlužují vylučování bakterií z těla, a navíc zásadně ovlivní střevní mikroflóru. Pokud nejde o komplikovaný průběh, určitě bych je pacientovi nedoporučila.“ 

Homeopatie a střevní virózy

Pokud nevíte, co vaše potíže způsobilo, vyzkoušejte následující trojkombinaci léků v rytmu příznaků, po každém zvracení nebo po každé stolici upíjejte z lahve. Tak, jak budou potíže ustupovat, prodlužujte i intervaly užívání léků.

Pokud dopijete, připravte si nový nápoj.

  • Lék číslo jedna při zvracení je Nux vomica 9CH: 10 granulí rozpusťte v lahvi s vodou a po malých doušcích popíjejte.
  • Při strachu a zimomřivosti je vhodným lékem Arsenikum alpum 15CH. Pomáhá i při jakékoli intoxikaci potravinami.
  • Třetím lékem je Ipeca 9CH. Je vhodný pro pacienta s nutkáním na zvracení, kdy nedochází k úlevě.

Přidá-li se k potížím nesnesitelná bolest břicha, přidejte do směsky lék Magnesia Phosphorica 9CH.

Po odeznění příznaků se velmi často cítíme zesláblí nebo i malátní. Rekonvalescenci urychlí homeopatický lék China 9CH v dávkování pět kuliček ráno a večer. Dobré je také podporovat imunitu. V případě, kdy se ve vašem okolí vyskytnou jakékoli virózy, lékařka doporučuje užívat preventivně Oscillococcinum.

Odborná spolupráce:

MUDr. Magdaléna Záchová

Praktická lékařka, anestezioložka a homeopatka. V ordinaci používá jak klasické, tak alternativní metody léčby, které se velice dobře doplňují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).