Hlavní navigace

Alternativní zuboléčba

27. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zuby nejsou játra. Dají se nahradit a lze bez nich žít. Jsou ale nějaké „alternativní“ postupy?

Základní podstata intervencí v zubním lékařství je vlastně prostá: v případě potíží se zubem si klademe jako první otázku, zda dovedeme zub zachránit. Pokud ano a pacient má zájem, tak zachraňujeme. Kde je díra, zalepíme ji výplní. Když je zub moc rozpadlý, opatříme ho protetickou korunkou. Infikované kanálky vydezinfikujeme.

Nedá-li se zub zachránit, vytrhneme ho. Někdo má i víc než jeden zub, takže to není apokalyptická tragédie. Zuby nejsou játra. Dají se nahradit a lze bez nich žít. Jsou ale nějaké „alternativní“ postupy?

Ve stomatologii není nic abstraktního

Stomatologie je specifický lékařský obor. Na vše, co zubař udělá, si lze sáhnout. Samozřejmě kromě extrahovaných zubů, na něž si po výkonu můžete sáhnout leda tak na stole. Podstatné je, že nehovoříme o žádné abstrakci. Psychiatři nebo sexuologové mohou závidět.

Pomineme-li extrakci zubu, která představuje finální řešení všech problémů se zubem, nemáme obvykle moc manévrovacího prostoru. Uchylovat se k volání po alternativních léčebných metodách tak nepadá na úrodnou půdu. Zubaři nejsou úchylové. Většinou. Někdy. Psychiatři a sexuologové opět mohou závidět.

Alternativní postupy zuby nevyléčí

Zpět k alternativní medicíně. Lze jí rozumět v podstatě všechno od bylinných lektvarů přes „tradiční“ čínské léčitelství až po magické čarodějnické rituály. Z hlediska efektivní léčby je jedno, jestli člověk čeká na určitou fázi měsíčního cyklu, sbírá o Valpuržině noci bejlí na lektvary nebo pomocí krystalů rozestavěných v pentagramu uprostřed západní místnosti bytu rovná čakry.

Když zubní kaz léčíte masáží energetického bodu na chodidle a dopracujete se tak až k bolesti, že polezete ve čtyři ráno po stropě a už v sedm budete tábořit před zubní ordinací, vaše splašené čakry z astrálních sfér nezažene kyvadlo ani virgule a potupně sáhnete po zcela nealternativním ibalginu. Alternativní medicíně pohříchu věří lidé, kteří neočkují své děti a zuby s amalgámovými výplněmi považují za větší zlo než nacistické zuby se zabudovanými kyanidovými kapslemi. Zříkání se západní medicíny ve jménu návratu k soužití s přírodou je míchání hrušek s jablky, protože lze žít ve světle petrolejky na statku místo v paneláku a být tak přírodě blízko i bez toho, že by ono soužití s přírodou nutně zahrnovalo hostit v sobě miliardy bakterií parodontitidy či tuberkulózy a plivat tak zuby z pusy a krev z plic.

S trochou tolerance alternativní postupy nezavrhujeme, pokud neubližují a pomáhají člověku hodit se do pohody. Dožadovat se jich ve slepém přesvědčení, že vyléčí zuby, to nemůže žádný zubař nikde na světě podporovat. Ani v Sečuánu, ani v Košicích. Pamatujte, že klasickým prostředkem tradičního čínského zubního lékařství jsou kleště a nejlepším bylinným likérem Becherovka.

Psáno pro blog Dentální kliniky Jan Stuchlík, kde autor působí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Adam Šíma, zubní lékař

Působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík. Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na konzervační a endodontickou terapii, parodontologii a úrazy zubů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).