Hlavní navigace

Alopecie: Proč mají muži kouty a ženy ne?

Sdílet

 Autor: zdravyvlas.cz Monika Arenbergerová
Zatímco ženy mají naleštěné kouty leda v bytě, polovina mužů nad padesát má kouty na hlavě. Finální fází je tzv. hippokratovská pleš. Proč tomu tak je a co s tím?

Už jste někdy viděli ženu s výraznými kouty na hlavě nebo s tzv. hippokratovskou pleší? Můžete v paměti pátrat od rána do večera, ale s vysokou pravděpodobností žádnou takovou nenajdete. Androgenní alopecie, tedy hormonální vypadávání vlasů, které vytváří kouty na hlavě, se totiž vyskytuje hlavně u mužů; u žen se tento druh onemocnění projevuje výrazným řídnutím pěšinky ve vlasech. Proč vlasy tímto způsobem ztrácíme a jaké jsou možnosti léčby, osvětlí dermatoložka Monika ArenbergerováFakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Ztrátu vlasů řeší víc ženy než muži

Průměrná denní ztráta je asi dvacet pět až sto vlasů v den, kdy si nemyjeme vlasy. „Všechno, co se týká výpadku nad sto vlasů denně, považujeme za patologické nebo k řešení,“ říká Monika Arenbergerová.

Karty jsou rozdány poměrně nespravedlivě, protože muži trpí ztrátou vlasů asi v šedesáti procentech, u žen se jedná o třicet procent. Zatímco muži ztrátu bujné kštice berou sportovně a většinou ji řeší strojkem, ženy vypadávání vlasů nesou výrazně hůř, a proto také častěji vyhledají pomoc odborníka. Například Centrum Zdravý vlas ve FN Královské Vinohrady má ve své kartotéce dvě třetiny ženských jmen.

Alo co? Alopecie, tedy hormonální výpadek vlasů

„Říká se, že postihuje až osmdesát procent mužů bílé rasy. Začíná pozvolným vznikem koutů, čehož si muži často ani nevšimnou, pozvolna však přechází do druhého stadia, kdy prořídne kštice na temeni. Finální fází je tzv. hippokratovská pleš, kdy vlasy ze kštice zcela zmizí a zůstává jen úzký pruh vlasů kolem hlavy,“ popisuje průběh androgenetické alopecie u mužů Monika Arenbergerová. Zatímco u mužů ustupuje čelní vlasová hranice a vlasy řídnou, u ženského typu androgenetické alopecie dochází ke zvýraznění pěšinky a k řídnutí v oblasti nad čelem a na temeni. „Tento hormonální výpadek je nepříjemný hlavně v těhotenství a zejména po porodu, kdy klesne hladina hormonů progesteronu a estrogenu, což je velmi stresující jak pro matku, tak i pro nás. Možnosti léčby jsou totiž v období kojení velmi limitované,“ říká Monika Arenbergerová. Tyto potíže by se po porodu měly srovnat od půl roku, v opačném případě vyhledejte odbornou pomoc.

Rozvoj androgenní alopecie u žen podmiňuje:

  • Dědičná zátěž
  • Zvýšená hladina hormonů v krvi
  • Citlivost vlasového váčku vůči těmto hormonům

Rozvoj androgenní alopecie u mužů podmiňuje:

  • Dědičnost
  • Mužské pohlavní hormony – androgeny
  • Věk

Vlas se odhodlává k vypadnutí i čtyři měsíce

„Vlas nevyrůstá kontinuálně do nekonečna, ale probíhá vlasovým cyklem. Vlasová cibulka je aktivní zhruba dva roky až šest let, poté přechází do přechodné fáze, která trvá jeden až dva týdny, během kterých se růst vlasů zastaví a zhruba dva až čtyři měsíce se vlas připravuje na vypadnutí. Až potom vypadne. Říká se, že vlasové cibulce proběhne za život asi deset až patnáct takových cyklů,“ vysvětluje růstovou fázi a obměnu naší kštice Monika Arenbergerová.

Pakliže člověk trpí androgenetickou alopecií, je kvůli hormonům androgenům, které se navazují na receptory vlasových buněk, tento vlasový cyklus narušen. Dochází ke zkrácení růstové fáze vlasu a je urychlen přechod do klidové fáze, kdy vlas vypadává. V každém dalším růstovém cyklu pak vyroste vlas tenčí, kratší a světlejší. 

Léčba trvá nejméně půl roku. Spíše rok

Androgenetická alopecie postihuje přibližně třicet procent mužů ve věku třiceti let a kolem padesáti procent mužů kolem padesátky. Mírný stupeň alopecie bývá u starších mužů označován za normální, nicméně při nadměrném či předčasném výpadku je dobré zakročit a zjistit, co vlasům chybí nebo přebývá. „Vlas je hodně citlivý na nedostatek vitaminu B, železa, zinku a aminokyseliny methionin. Z vlastní zkušenosti vím, že je výhodou lehké předávkování zinkem,“ radí lékařka. Dermatolog může mikroskopicky vyšetřit vlasy, provést počítačovou diagnostiku, anebo odebrat vzorek vlasů k vyšetření. Poté navrhne buď systémovou, nebo lokální léčbu.

Čtěte k tématu: Padání vlasů můžete řešit, až když znáte příčinu

Systémová léčba:

Už zhruba deset let existuje na trhu cílená systémová hormonální léčba pro vlasovou cibulku – Finasterid. Tato léčba však u mužů není příliš rozšířena. Je to zejména z obavy ztráty libida či erekce, na kterou se někdy odkazují. U žen je uplatňována vhodná antikoncepce, která srovnává hladinu hormonu androgenu.

Lokální léčba:

Při lokální léčbě se u žen i mužů využívá minoxidil. „Původně byl vynalezen jako látka na vysoký krevní tlak, jako nežádoucí účinek bylo pak pozorováno zvýšené ochlupení, proto se tato látka přestala k tomuto účelu používat, ale začalo se s lokálním použitím,“ říká Monika Arenebergerová.

Pokud fandíte přírodním produktům, lze využít produkty s fytoflavonoidy v kombinaci s kofeinem. S ohledem na délku vlasového cyklu nelze očekávat výsledky do měsíce, ale spíš do roka. Pakliže žádná z terapií nezabere, protože se pacient rozhodne navrátit vlasy na hlavu třeba až po deseti letech plešatosti, není všem dnům konec. Lze využít bolestivější léčbu kmenovými buňkami. „Vlasovou cibulku můžeme aktivovat napřímo, čímž dokážeme probudit i vlasové cibulky které byly dlouho neaktivní,“ dodává Monika Arenbergerová.

Čtěte také: Deset otázek a odpovědí o padání vlasů

Použité zdroje: TK Centra zdravý vlas, tiskové materiály 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).