Hlavní navigace

Alkohol a léky, jak se to rýmuje?

15. 4. 2010

Sdílet

Tento dotaz přišel od čtenáře, ale možná se týká i vás: Po jaké době je možné se napít alkoholu a v jakém množství, když jsem si vzal např. panadol? Známe odpověď.

V příbalovém letáku se dočtete, že přípravek je kontraindikován při alkoholismu. A také, že „po dobu léčby se nesmějí pít alkoholické nápoje“. Stejnou informaci obsahuje většina příbalových letáků u léků na bolest. Přesto je to často právě paracetamol, tedy účinná látka, již lék obsahuje, a která je třeba i v paralenu, po němž saháme, když máme kocovinu a chceme zahnat bolest hlavy.

Fórum: Léky a alkohol – kdy je to možné?

Zapojte se do diskuse…

Kombinovat se nemá, ale …

Jak to tedy je? Ublíží nám léky na bolest v kombinaci s alkoholem? Zeptáte- li se lékárníka, dostanete stejnou informaci, jakou obsahuje příbalový leták. „Nekombinovat. Počkejte, až alkohol vyprchá, nebo naopak až vyprchá účinek tabletky, což je přibližně za čtyři až šest hodin po spolknutí,“ říká lékárník Miroslav Hlavsa.

alkohol

Důvodem je jednak velká zátěž jater – chtít zapít panadol skleničkou vína nebo piva je jako byste někomu, kdo se snaží vyprázdnit zanesenou jímku, naložili na záda pytel cementu, aby to měl ještě těžší. A druhým důvodem je, že účinná látka v panadolu zvyšuje krvácivost, protože velmi zjednodušeně řečeno „ředí krev“.

Vzhledem k tomu, že alkohol působí podobně z jiného důvodu – protože rozšiřuje drobné cévy – není dobré obě látky kombinovat. Zvyšuje se tak riziko krvácení třeba z žaludečních vředů, o nichž ani nemusíte vědět, že je máte.

Přesto podle experta na léky Josefa Suchopára, který je tvůrcem programu, jenž umí lékařům a lékárníkům hlásit kontraindikace léků a jejich vzájemnou neslučitelnost, existuje jen velmi málo léků, které se s alkoholem skutečně nesmí kombinovat.

Čtěte téma: Pro nurofen od června s občankou

Jste zvyklí léčit chřipku paralenem plus, modafenem či třeba nurofenem? Novela zákona o léčivech počítá s tím, že si je budete vyzvedávat na občanku…  

Kombinujete někdy léky s alkoholem?

… jednou se nic nestane

Z celých zhruba osm a půl tisíce léků na trhu je jich podle Suchopára asi jen patnáct, kde je alkohol v přímé kontraindikaci. A ve většině případů jde o léky používající se při léčbě alkoholismu, jako je antabus a podobně. Tedy vytvořené záměrně tak, aby při jejich kombinaci s alkoholem bylo člověku hodně, ale hodně zle.

U ostatních léků, včetně antibiotik, se podle něj prakticky vůbec nic nestane, když jednou zapijete tabletku sklenkou piva nebo vína. Jen budou mít vaše játra chvíli co dělat, aby tu vyšší zátěž zvládly odbourat. Budete-li však takto panadol či jiné léky zapíjet alkoholem pravidelně, za pár let si játra celkem spolehlivě zničíte.

alkohol

Totéž platí i o rozhánění kocoviny panadolem či jinými léky na bolest. „Nehledě na to, že je tu ještě jedno riziko: tabletky v kombinaci s alkoholem zvyšují riziko vzniku závislosti,“ říká Monika Plocová, terapeutka z organizace Alma Femina, která pomáhá ženám závislým na alkoholu.

Prášky a alkohol jsou podle ní spirála vedoucí do pekel. „Více než polovina lidí, kteří se v léčebnách léčí ze závislosti, mají takzvanou kombinovanou závislost – jsou závislí jak na alkoholu, tak na lécích. A původně to začínalo v řadě případů nevinně – třeba zaháněním kocoviny tabletkami,“ vysvětluje Monika Plocová.

Takže: plánujete-li veselý večer ve společnosti a přes den spolknete panadol, nic se nestane. Pro jednou se nestane nic, ani když tabletku dokonce přímo zapijete skleničkou alkoholu. Udělat z toho ale zvyk je hloupý hazard se zdravím.

Čtěte téma: Muži při nachlazení trpí víc. Vlastní vinou

Nesimulují ani nejsou větší bolestínci než ženy. Opravdu trpí víc. Proč? Neužívají totiž správně léky…

Ilustrační foto: agentura SXC, Isifa.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).