Hlavní navigace

Alergie a astma mají společného víc, než si myslíme

5. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Myslíte, že astma a alergie spolu nesouvisejí? Často podceňovaná alergická rýma představuje ve skutečnosti vážný rizikový faktor pro rozvoj astmatu. Takže: alergici pozor!

Rozvoj astmatu je v počátečních fázích dán především genetickou výbavou pacienta a vnějším prostředím, jemuž je vystaven. Riziko rozvoje astmatu u pacientů s chronickou rýmou je 3× až 4× vyšší než u pacientů bez rýmy. Pokud se alergická rýma objeví jako první onemocnění dítěte, zvyšuje se riziko vzniku astmatu oproti zdravé populaci dokonce až čtyřnásobně. Statistiky pak uvádějí, že alergická rýma časem vymizí pouze u 10 až 23 % dětí.

Potíž je, že mnoho lidí příznaky alergické rýmy podceňuje, a k lékaři se vydají, až když opravdu musí. Nejčastěji jde o případy chronických a opakujících se zánětů vedlejších dutin nosních a při komplikaci nejzávažnější – průduškovém astmatu. Spolu s astmatem se mohou objevit či prohloubit alergické projevy v kůži – atopický ekzém nebo potravinová alergie.

Co je alergická rýma?

Traduje se, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. To ale neplatí v případě rýmy alergické, která, pokud není léčena, může způsobit vážné zdravotní potíže. Alergická rýma je jedním z nejčastějších chronických alergických onemocnění horních cest dýchacích, které podle kvalifikovaných odhadů postihuje asi 20 % lidí na celém světě. Mnoho z nich si přitom nepřipouští, že by jejich rýma mohla být chronické povahy, a proto se neléčí vůbec anebo nesprávně pomocí volně prodejných léků například nosních kapek.

Alergickou rýmu můžeme rozdělit podle typů příznaků na celoroční a sezónní, nebo podle délky trvání na chronickou a občasnou. O chronickou rýmu se jedná tehdy, pokud se příznaky objevují déle než jeden měsíc.

Nejčastější projevy alergie:

 – akutními obtížemi jako svědění, kýchání nebo zvýšený výtok z nosu

– celoroční alergici mívají poruchy nosní průchodnosti, tedy ucpaný nos

– až 70 % pacientů má i alergický zánět spojivek, který se nejčastěji projevuje pálením a slzením očí

– u některých alergiků se mohou v době alergické reakce objevit i poruchy čichu, bolesti hlavy, únava, ospalost a další celkové příznaky, které jsou mnohdy podobné chřipce

Vznik alergické rýmy

Projevy alergické rýmy přichází většinou nečekaně. Stačí krátký kontakt s alergenem a během několika minut se rýma spustí. Stejně rychle, jako se příznaky objeví, mohou při odstranění alergenu odeznít. Alergeny se nejčastěji vyskytují ve vdechovaném vzduchu. Jejich nosiči jsou pylová zrna a spory plísní. V tomto případě se jedná o tzv. venkovní alergeny. Mezi vnitřní řadíme roztoče a různé částečky zvířecích či hmyzích těl.

Ačkoliv alergická rýma život pacienta neohrožuje, má značný dopad na kvalitu jeho života. Výsledky nedávného průzkumu ukázaly, že každý třetí dospělý má kvůli alergickým příznakům problémy s pracovní výkonností, zatímco více než polovina pacientů má potíže se spaním. 

Jak se léčit?

Zaprvé vyhnout se dráždivému podnětu. Doporučuje se:výměna ložního prádla jedenkrát týdně a praní při teplotě minimálně 60°C, dále používat matracový chránič,  odstranit z pokojů koberce, utírat prach z nábytku dvakrát týdně nebo stírat podlahu na vlhko. Také pomůže ošetřit mrazem plyšové hračky (hračky se ponechají v mrazničce při teplotě minimálně minus 15 °C). A samozřejmě: lékař předepíše patřičné léky.

Ačkoliv alergická rýma nepatří mezi závažné nemoci, je rizikovým faktorem pro rozvoj dalších onemocnění, především bronchiálního astmatu. Proto ji v žádném případě nelze podceňovat. Pacienti, kteří jí trpí, mají dnes k dispozici řadu moderních léků. Je však potřeba, aby navštěvovali svého alergologa pravidelně a konzultovali s ním svůj zdravotní stav. Pouze odborník může provést všechna potřebná vyšetření a kdykoliv přizpůsobit léčbu pacienta jeho aktuálním potřebám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).