Hlavní navigace

Alergici: kterým rostlinám se teď raději vyhnout

13. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Žlutý povlak pylu na autech, vodních hladinách i lavičkách v parku je jasným ukazatelem: pylová sezóna je v plném proudu. Kýchání, rýma a zarudlé oči trápí spoustu z nás. I bez návštěvy alergologa můžeme zjistit, co přesně nám způsobuje potíže.

Ordinace alergologů mají teď napilno. K pacientům, kteří jsou dlouhodobě objednaní, navíc přibyli ti, kteří svou návštěvu museli poslední dva měsíce odsunout kvůli koronaviru. Alergické potíže se mohou objevit v jakémkoliv věku a překvapit nás. Aspoň provizorní řešení, než se dostaneme do péče odborníka, naštěstí existují: třeba základní testy, které nám dají povědomí o „našich“ alergenech, volně prodejná antihistaminika, která akutně pomohou od potíží. A také režim – třeba převlékání po každém pobytu venku.

Sezóna je v plném proudu

Květen je pro pylového alergika doslova pohromou: k dřevinám, které jsou v největším rozpuku v březnu a dubnu, se nyní hojně přidávají trávy a byliny. Míchá se tak sezóna „břízy“ jako jednoho z nejsilnějších alergenů a „trav“. Stačí, aby trochu zafoukal vítr a pylová zrna se nezadržitelně šíří vzduchem, především ve slunečných a teplých dnech dolétnou miniaturní částečky až kilometry daleko. Množství pylu v ovzduší klesá za deštivých, chladných a vlhkých dnů. Jde tu ale o více faktorů – zralost pylu nebo denní dobu.

Na které májové květy si dát pozor

  • Dřeviny – v květu je stále borovice, bříza, buk, cypřiš, černý bez, dub, habr, jalovec, jasan, javor, jírovec, kaštanovník, lípa, olivovník, ořešák, platan a vrba.
  • Byliny – alergici mohou mít v květnu problém s alergeny hořčice, jetele, jitrocele, kopřivovitých rostlin, pampelišky, řepky, šťovíku a vojtěšky, kterým touto dobou začíná období květu.
  • Trávy – kvést začínají už i některé druhy trav, přestože většina je typická spíše pro letní období. Jedná se o bojínek, drnavec, lipnici, psárku, srhu a žito.

Zavřít okna a převléknout se

Takzvaná režimová opatření hrají u alergiků větší roli, než bychom čekali, protože jsme zvyklí řešit potíže především návštěvou lékárny. Základem by měla být zavřená okna odpoledne a večer, to platí i pro okénko u auta. Vyplatí se pořádně vyvětrat ráno, kdy je koncentrace pylových zrn ve vzduchu nejmenší. Druhou zásadou je převléknout se vždy po příchodu domů už v předsíni a ideálně si i opláchnout vlasy.

Pyloví alergici by se měli na pár měsíců i vzdát voňavého prádla a nesušit ho venku, sekání trávy by měl obstarat jiný člen rodiny a procházky by si měl citlivý jedinec dopřávat především po dešti a ideálně po ránu – se slunečními brýlemi na očích. Jsou i další možnosti, které ale vyžadují finanční investici – třeba protipylové sítě do oken nebo čističky vzduchu, jejichž nejdůležitějším kritériem by měla být schopnost za jednu hodinu pročistit alespoň trojnásobek objemu vzduchu v místnosti.

Projevy pylových alergií

  • Senná rýma je jedním z hlavních projevů pylové alergie. Nos při ní většinou svědí a pálí, což zapříčiňuje časté kýchání a neustálou potřebu smrkat.
  • Svědění v krku, ústech či uších nutí většinu alergiků svědivá místa škrábat. To však vede ještě k horšímu svědění.
  • Svědění či zarudnutí očí alergiky trápí, pokud alergeny zasáhnou oční spojivky.
  • Dušnost se projevuje obtížným nadechováním či vydechováním, sípáním, pocity tíže na hrudi nebo suchým a dráždivým kašlem.
  • Únava se v souvislosti s alergií vyskytuje méně často. I ta však může být jejím projevem. Může být doprovázena zvýšenou teplotou či bolestmi kloubů, což je způsobeno celkovou únavou organismu z boje s alergeny.

Můžeme i na testy

Pohyb venku samozřejmě nemusí nutně hned znamenat potíže, ale určitě by alergici měli právě teď vycházet raději se svými léky. O koho se zatím nestará odborný lékař, tomu poradí v lékárně s volně prodejným sortimentem tablet, nosních sprejů či očních kapek. Mít aspoň základní přehled, co konkrétně nám dělá potíže, pomůže i v prostém rozhodování, kudy se půjdeme projít. A kdo je citlivý na trávy, asi se pak obloukem vyhne procházce po rozkvetlé louce. Jaká je další rada?

„Vzhledem k tomu, že se alergie mohou rozvíjet po celý život, seznam kritických alergenů, kterým by se měli citliví lidé vyhýbat, se může postupem času měnit. Víte-li, že jste alergik, ale netušíte, na co konkrétně jste alergičtí, nebo pokud v jarních měsících často kýcháte, špatně se vám dýchá, či pozorujete svědění v oblasti úst, krku či uší, zajděte si na alergologické vyšetření krevním testem,“ doporučuje Radka Šedivá z Ambulance alergologie a klinické imunologie Synlab.

Jak vyšetření funguje

Ze vzorku krve je možné zjistit, které alergeny nám způsobují potíže. A dokonce nemusíme k alergologovi, což je v právě probíhající sezóně stejně často nadlidský úkol pro jejich vytížení. O test můžeme požádat svého praktického lékaře nebo je možné zajít i bez doporučení do soukromé laboratoře. Například v odběrových pracovištích Synlab poskytují aktuálně nejširší alergologický test za poplatek. 

„Tato moderní metoda vyšetření umožňuje zjistit jednotlivé alergeny, rozlišit primární a zkřížené alergie, a především odhadnout závažnost alergické reakce i další vývoj onemocnění,“ říká Radka Šedivá.

Základní informaci test poskytne a každý z nás se může aspoň trochu zorientovat. Později se výsledky zkonzultují s lékařem a ten zvolí vhodnou krátkodobou i dlouhodobou léčbu na míru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).