Hlavní navigace

Akné v dospělosti není ničím neobvyklým

Sdílet

 Autor: SXC
Nepříjemné akné je výsadou mládeže, ale i dospělé trápí čím dál víc. Proč, to lékaři s jistotou nevědí, ale mají několik tipů, jak průběh zmírnit nebo vzniku akné předejít.

Akné, onemocnění mazových žláz, se zpravidla spojuje s teenagerským věkem. Mazové žlázy jsou velmi citlivé na pohlavní hormony a jsou nejaktivnější ve věku puberty. Proto je výskyt akné právě v tomto věku (13–18 let) nejčastější. Jenže někdo se ho zkrátka nezbaví ani dávno po tom, co už z puberty vyjde. Podle Šárky Slavíkové, dermatoložky z Kliniky GHC Praha, je výskyt akné ve vyšších věkových kategoriích čím dál častější.


Autor: SXC

Máte potíže s akné? Dispozice jsou často dědičné

Co způsobuje akné v dospělosti?

Akné způsobuje kožní maz (olejovitá látka, produkt mazových žláz), který ucpává póry, ty posléze přitahují bakterie a zanítí se.

„V posledních letech se stále častěji setkáváme s výskytem akné ve vyšších věkových kategoriích. Příčiny nejsou přesně známy, ale předpokládají se opět hormonální vlivy, např. užívání a posléze vysazení různých hormonálních přípravků, těhotenství a kojení, období premenopauzy,“ uvádí dermatoložka.

Za akné mohou taktéž stát i některé kosmetické přípravky či léky a nezanedbatelný vliv mají v této souvislosti i dědičné dispozice, potvrzuje lékařka: „Dědičné dispozice při výskytu akné jsou známy. O možném průběhu a délce trvání akné lze usuzovat porovnáním s výskytem akné u rodičů.“

Akné a dědičnost:

Podle anglického výzkumu se na vzniku akné podílejí:

  • genetické faktory 81 %
  • vliv prostředí 19 %

Do výzkumu bylo zapojeno 458 párů jednovaječných dvojčat a 1099 párů dvojvaječných dvojčat, žen, jejichž průměrný věk byl 46 let.

Zdroj: Journal of Investigative Dermatology, 2002

Jak lze akné u dospělých léčit?

Akné rozdělujeme do několika forem podle závažnosti:

  • Lehká forma akné:
    typickými projevy jsou zarudnutí pokožky a zanícené pupínky s bílou nebo černou tečkou
  • Střední forma akné:
    často se objevuje zánět v okolí postiženého pupínku (zatvrdlé, na dotek bolestivé místo)
  • Vážná forma akné neboli cystické akné:
    představuje riziko zanechání jizev a v každém případě patří do rukou odborníka

„V dnešní době umíme akné léčebně ovlivnit,“ říká Šárka Slavíková. „K dispozici máme prostředky lokální terapie jak na bázi antibiotické, tak na bázi dalších látek jako např. kyseliny azelainové, benzoylperoxidu či lokálních retinnoidů. Výběr účinné látky se řídí konkrétním typem akné u konkrétního pacienta. Pokud v léčbě nevystačíme s lokálními prostředky (záleží opět na tíži akné), volíme léčbu celkovou. Máme k dispozici perorální antibiotickou léčbu či léčbu deriváty vitaminu A (isotretinon).“

Prevence? Jídlo, pohyb, vzduch


Autor: SXC

Při léčbě i prevenci akné je důležité důkladné čistění pleti

Do jaké míry lze vznik a průběh akné ovlivnit určitou stravou? Které potraviny lékaři doporučují a kterým se naopak vyhnout? „Přestože není potvrzen vliv stravy na výskyt akné, lze určité neblahé stravovací vlivy vystopovat. Jedná se především o převahu tučné stravy, zejména přepálených tuků, přemíru dráždivých kořenících směsí či stabilizátorů v potravě a mnoho cukru. Jako vhodnou stravu pro čistou pleť doporučuji racionální stravu složenou z čerstvých potravin, co nejméně polotovarů, sladkostí a jiných pochutin,“ uvádí lékařka.

Součástí prevence i celkové léčby bývá úprava jídelníčku. Dermatoložka Andrea Vocíková radí pestrou a zdravou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů. Stav pleti může v některých případech zhoršovat čokoláda, zejména ve větším množství. Podobně stav akné a pleti zhoršuje alkohol a cigarety.

A co dalšího lékaři  v boji proti akné doporučují? Dostatek pohybu a pobyt na čerstvém vzduchu.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Akné po vysazení antikoncepce

Gynekologové na akné často předepisují mladým dívkám různé druhy antikoncepce. „Kombinované hormonální antikoncepční přípravky velmi vhodně doplňují terapii akné. Dokáží upravit hormonální hladiny, omezit androgenní stimulaci mazových žláz a tím zlepšit projevy akné,“ říká Šárka Slavíková.

Jenže když pak žena po letech antikoncepci vysadí, akné se v mnoha případech objeví znovu. Často se tedy nejedná o metodu, která pacientku zbaví akné definitivně. Gynekolog Alexandr Barták na stránkách kondiceonline.cz vysvětluje, že v podstatě existují tři možné způsoby řešení situace, když se akné navrátí. Za prvé: začít znovu užívat antikoncepci, za druhé: předepsání retinoidů dermatologem, za třetí: předepsání jiných preparátů, zejména antibiotických.

Jak na akné

  • Pleť dvakrát denně důkladně čistěte. Pokud nemáte zrovna žádný větší problém, postačí čisticí gel a voda. Na vznikající pupínky použijte lihové roztoky s vitamínem A.
  • Pozor na bakterie – právě zanesení infekce způsobuje zanícení uhříků, po kterých pak zůstávají na pleti nerovnosti a jizvy. Ty se dají odstranit broušením či ozařováním pomocí laseru.
  • Užívejte pravidelně vitamín B6 (pyridoxin).
  • Na postiženou pleť používejte krémy pro léčbu akné, obsahující antibakteriálně působící kyselinu azelainovou.
  • Nepoužívejte kosmetické přípravky, které nejsou určeny pro pleť postiženou akné. Tím můžete jeho průběh ještě zhoršit nebo vyvolat tzv. kosmetické akné.
  • Pozor na agresivní přípravky – krémy pro první pomoc pleť při dlouhodobém a pravidelném poškození velmi vysoušejí a dráždí.
  • Účinnou zbraní v boji s akné je chemický peeling. Jde o speciální slupovací techniku, sloužící k regeneraci pokožky. V různých koncentracích se na pleť aplikují alfahydroxyky­seliny, zejména kyselina glykolová a dochází k výraznému zkvalitnění pleti, zúžení pórů, redukci mazu a vypnutí a vyhlazení pokožky.

Zdroj: www.asklepion.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).