Hlavní navigace

Akné trápí i dospělé, pomůže jen komplexní léčba

2. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Akné není jen problémem dospívajících, trápí zhruba každou osmou ženu nad 25 let a u pěti procent přetrvává i ve věku 45 let. Podle lékařů pomůže často jen léčba celého organismu.

Akné u dospělých stejně jako u mladých lidí nejčastěji postihuje obličej, dekolt a ramena. Na kůži se tvoří červené nebo hnisavé pupínky a hrboly červené až fialové barvy, a nepříjemné je, že po nich zůstávají jizvy.

Postižení kůže výrazně zasahuje psychiku, proto kožní lékařka Andrea Vocílková radí začít s léčbou včas a komplexně. Velkou roli v tvorbě akné mají podle ní mužské pohlavní hormony androgeny, které za normálních okolností jsou i u žen nezbytné pro správnou funkci řady orgánů. Androgeny zesilují aktivitu mazových žláz, stejně jako hormony štítné žlázy. Vliv má i genetika.

Akné se obvykle objeví v době dospívání, kdy jsou hladiny hormonů v těle rozbouřené. Léčba spočívá v omezení tvorby mazu a působení proti mikrobům a zánětům, které na kůži při akné vznikají. Základem péče je pravidelné šetrné čištění pleti, které uvolní přebytečnou rohovinu a odstraní nahromaděný kožní maz.

Při těžším akné se dávají léčiva s retinoidy či kyselinou azelainovou a jako doplněk ovocné AHA-kyseliny v léčebné kosmetice. Zhruba tři týdny po zahájení léčby se stav přechodně zhorší, při pravidelném ošetřování se stav zlepší po čtyřech až šesti týdnech. Pokud masti nestačí a stav se nelepší, je podle lékařky nutno podat celkovou léčbu.

Ženám pomáhá antikoncepce

U žen v plodném věku to je kombinovaná hormonální antikoncepce, která tlumí tvorbu androgenů. Svým antiandrogenním efektem tlumí i akné. Účinek se projeví se zpožděním dvou až tří měsíců.

Léčba tímto typem antikoncepce je vhodná především pro ženy, které si chtějí řešit současně dva problémy – zabránit početí a léčit akné. Osvědčila se i u žen, kterým se akné zhoršuje v rámci měsíčního cyklu.

Součástí celkové léčby bývá i úprava jídelníčku. MUDr. Vocíková radí pestrou a zdravou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů. Čokoláda u některých pacientek, zejména když ji jedí ve větším množství, stav pleti zhoršuje. Podobně stav akné a pleti zhoršuje alkohol a cigarety.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).