Hlavní navigace

AIDS po česku? Nemoc slušných občanů

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Na HIV jsme zapomněli, ale on na nás ne. Mladí netuší, která bije a jak se chránit. Čtyřicátníci si myslí, že se jich netýká. Mezi nemocnými je přitom prostitutek či narkomanů minimum.

Smrtící choroba, na kterou zatím neexistuje lék, v Česku bují a má čím dál víc obětí: AIDS. Že jde výhradně o nemoc gayů, prostitutek a vůbec lidí, co žijí promiskuitně? Omyl. AIDS je totiž v Česku nemocí slušných občanů. Jak se to stalo?

Na HIV jsme zapomněli


Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos

AIDS? HIV? Jen 34 % mladých v ČR se při sexu chrání kondomem

Dnešní čtyřicátníci si to ještě dobře pamatují: o hrozbě AIDS se mluvilo v každé škole a snad každý si tu prošel méně či více drastickým setkáním s někým, kdo se již nemocí nakazil, jezdil po školách dělat osvětu a vyprávěl žákům, jak se chránit. O AIDS se mluvilo všude. To dnes dávno neplatí. Školy už o HIV nákaze nemluví. A odborníci se shodují, že právě kvůli tomu se nemoc během posledních dvaceti let tolik rozšířila. Teď v srpnu, ze kdy jsou nejčerstvější statistiky, dokonce padl dosavadní rekord z loňska v počtu nově nakažených: 24 lidí zjistilo, že mají v těle časovanou bombu v podobě viru HIV.

Zapomněli jsme na něj, ale on na nás ne.

AIDS a HIV v ČR:

  • 1820 počet HIV pozitivních
  • pouze 19 prostitutek a 73 narkomanů (za 27 let sledování HIV v ČR)
  • 73 žen HIV pozitivních v těhotenství
  • 256 nemocných s AIDS
  • 24 počet nových HIV pozitivních za srpen

Ke konci srpna letošního roku bylo v Česku celkem 1820 HIV pozitivních lidí a 256 nemocných s AIDS. Jen za srpen přibylo 24 nových HIV pozitivních. Tato nejčerstvější oficiální statistika je však podle odborníků pouze desetinou skutečného počtu nakažených lidí u nás. Ti o své nákaze zatím ještě nevědí.

  • 34 % mladých lidí se chrání při sexu kondomem
  • 63 % mladých lidí vnímá AIDS jako hrozbu

A že se to může stát skutečně komukoliv, že se život v jedné vteřině převrátí naruby, dokazují i tyto příběhy. „Měla dlouholetý vztah, se spolehlivým partnerem. Až když spolu byli pět let, řekl jí, že je HIV pozitivní. Vylekala se, šla na testy a zjistila, že je také nakažená. Je jí 32 let a nechápe, jak se to zrovna jí mohlo stát, když předtím měla jen dva stabilní vztahy,“ popisuje příběh jedné ženy Bára Trojanová, předsedkyně organizace Art for Life, která se právě o osvětu v souvislosti s onemocněním AIDS snaží.

„Nebo jsme se setkali s klukem, který je gay. Přestože se vždycky chránil a není si vědom rizikového chování, nakazil se. Člověk zkrátka nikdy neví. V Americe je to tak, jak popisovala nedávno Tonya Graves, že když tam člověk začíná nový vztah, tak si oba partneři nejdřív zajdou na testy, že jsou HIV negativní. Je to součást normálního života v páru,“ říká Bára Trojanová.

Přečtěte si: Jsme promiskuitní národ, ochranu nechceme a na pohlavní choroby kašleme

Maminko, jste HIV pozitivní…

Mnohé matky se dozví, že jsou nakažené, až ve chvíli, kdy je v porodnici na HIV pozitivitu povinně testují. Ze statistik plyne, že celkem 73 žen se dozvědělo drsný rozsudek smrti právě v okamžiku, kdy měly být nejšťastnější. A pozor: nejsou to žádné prostitutky, ale normální ženy. Řadu z nich například nakazil manžel. Za celých dlouhých sedmadvacet let, co se v Česku statistiky nakažených, nemocných a zemřelých na AIDS sledují, je mezi téměř dvou tisíci nakaženými u nás pouze 19 prostitutek a 73 narkomanů.

Také David Jilich z infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce souhlasí, že jde o nemoc lidí nikoliv na okraji společnosti, ale těch spořádaných, žijících obyčejný život. „Jsou to často lidé, do kterých byste to neřekli,“ říká lékař, který nemocné s HIV léčí. Pro něj, coby pro lékaře to překvapením není, že počet nakažených a nemocných roste. Ostatně lékaři před tím varovali už dlouho, jen nebyli moc slyšet.

AIDS a HIV – co je to za nemoc?

  • HIV je vir, který způsobuje nákazu. Dá se s ním žít v průměru pět až dvanáct let, než se objeví první příznaky nemoci. Té se pak říká AIDS.
  • Virus se přenáší krví, což je v Česku vyloučeno u operací a transfuzí, běží tu přísné kontroly. Narkomani se mohou nakazit při půjčování jehly.
  • Hlavní přenos však je nechráněný sexuální styk. První nakažený se v Česku objevil v roce 1986. První příznaky nemoci se dají snadno zaměnit za opakované chřipky. Bez léčby, která však pacienta neumí vyléčit, ale pouze mu prodlouží život, nemocný během několika let umírá na totální selhání imunity.

Problém je, že je v Česku řada lidí, kteří o své nákaze vůbec neví. Největším rizikem i sami v ohrožení jsou dnes mladí lidé, kteří o nemoci téměř nic netuší, protože jim o ní ve škole ani doma nic neřekli.

Mladí jsou totálně mimo, starší HIV podceňují

„Určitě je největší problém u mladých, sama to vidím u svých dětí. Syn říkal, že veškerá osvěta u nich ve škole byla jedna věta v rámci biologie, do té doby, než jsem se začala osvětě věnovat v rámci své práce já, tak o této nemoci ani nepřemýšlely,“ popisuje Bára Trojanová. „I mladé holky mají pocit, že když berou antikoncepci, tak je to přece chrání před tím největším průšvihem – za něj považují otěhotnění,“ říká.

ROZHOVOR: Těhotenství dívce život nezkazí, tvrdí gynekoložka Helena Máslová

Zkušenosti Báry Trojanové podpořil i velký výzkum Akademie věd, který zjistil, že jen 34 procent mladých lidí se chrání při sexu kondomem. A nemoc AIDS pro sebe vnímá jako hrozbu jen 63 procent mladých od patnácti do dvaceti let.

Druhou rizikovou skupinou jsou pak paradoxně právě dnešní čtyřicátníci a starší, kteří si sice prošli osvětou na základní nebo na střední škole, ale žijí ve falešném pocitu bezpečí, že jich se nemoc netýká. Jenomže právě lidé v tomto věku často mění partnery, rozvádějí se, navazují nové vztahy a hrozba HIV nákazy se tak zvyšuje.

„Bude jen dobře, že se o nemoci bude víc psát a mluvit. Nemoc se může skutečně týkat kohokoliv z nás. V zahraničí jsou osvětové akce dost prestižní záležitostí, například Nadace Eltona Johna dělá hojně navštěvované kulturní akce,“ říká Bára Trojanová. My se stále ještě chováme lehkomyslně. Právě proto je podle názoru odborníků u nás nakažených lidí mnohem víc, než o nichž se ví ze statistik. Nezajdete si taky raději na testy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).