Hlavní navigace

Ach to kýchání. Osvědčený trik pro alergiky je kapka oleje

27. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vstávají i usínají s kýcháním. Kapesník musejí mít vždy po ruce, což jim znepříjemňuje život. Přinášíme několik tipů pro „upčíkané“ alergiky.

Kýchání. Někdy nás překvapí zcela nečekaně, jindy o něm víme několik vteřin až minut dopředu. To nás šimrá v nose, zhluboka se nadechujeme, a ještě máme čas přemýšlet o tom, jak nepříjemné vyprsknutí zadržet. Zvlášť pokud jsme například v divadle nebo si jen s někým povídáme a nechceme konverzaci přerušovat, a už vůbec nechceme před protějškem vytahovat kapesník, nebo ho dokonce poprskat. Téměř nikdy se nám však kýchnutí zadržet nepodaří.

Preventivní pomoc

„Kýchání mi zásadně znepříjemňuje život. Neustále musím mít v pohotovosti kapesník a často se nemohu soustředit na to, co mi někdo povídá. Myslím jen na to, abych jej nepoprskal,“ stěžuje si osmatřicetiletý Filip Zpěváček. V jeho případě za to mohou alergie, takže kýchá od prvního květu až do dožínek.

 

Právě lidem, kteří trpí pylovými alergiemi, pomůže pravidelné proplachování nosu. Poslouží k tomu nosní konvička naplněná teplou vodou se solí. Myslet by na to měli alespoň tehdy, když se vrátí zvenku domů. Zbaví se tak pylů a dalších nečistot usazených ve sliznici nosu. Proplachy také působí jako prevence zánětu dutin.

„U alergiků se mi také osvědčilo vytřít nos před cestou ven přírodním nosním olejem. Olej udělá na sliznici ochrannou vrstvičku, přes kterou alergeny a pyly pronikají mnohem hůře než přes nechráněnou sliznici. Nejjednodušší způsob aplikace nosního oleje je kápnout jednu kapku na malíček a ten pak strčit do nosu,“ říká farmaceutka Jana Strieglerová.

Galerie: Výplach nosu – konvičkou ano, hadičkou ne

Kýchání se nepokoušejte zadržet

Někdy se to povede. Cítíte, že to na vás jde, zavřete pusu a zacpete si nos. Lékaři však před takovýmto počínání varují.

Kýchání je reflex, kdy se tělo snaží velmi rychle (uvádí se rychlost až 160 km/h) vypudit nosními dírkami nečistoty, bakterie nebo viry. Předchází mu hluboké nadechnutí. V případě, kdy znemožníme vzduchu průchod nosními dírkami, najde si cestu jinudy. Může pak dojít například k protržení bubínku v uchu nebo poškození sliznice v hltanu.

Asi málo známou zajímavostí je, že kýchat můžeme jen v bdělém stavu a během té chviličky se zastaví naše tělesné funkce; dokonce i srdce.

Přírodní léčba

Farmaceutka Jana Strieglerová má dobré zkušenosti s homeopatickými léky. U lidí alergických na pyly se doporučuje jako prevence potíží užívání pěti kuliček léku Pollens 15CH a Poumon histamine 15CH. Léky střídáme ob den.

Ten, kdo kýchá zejména po ránu, zatímco v noci mívá ucpaný nos, by měl sáhnout po homeopatickém léku Nux Vomica 9 CH. Dávkujeme dle akutnosti 2× až 5× denně pět granulí, necháme rozpustit v ústech.

Přidá-li se k alergii i zánět spojivek spojený s rýmou, pomoci by mohl lék Euphrasia 9CH. Dávkování opět pět kuliček 2× až 5× denně. 

Odborná spolupráce:

PharmDr. Jana Strieglerová

Farmaceutka

Profesně se věnuje také homeopatii a poradenství o zdravé výživě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).