Hlavní navigace

Aby se děti neutopily… Křidélka jsou absolutně nevhodná

4. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Léto, slunce a koupání. V České republice každým rokem utone okolo dvou set lidí. Stačí okamžik. Jak snížit rizika? Zejména stoprocentním dohledem a výběrem vhodných ochranných pomůcek. Podle Vodní záchranné služby to plavací kruhy a křidélka nejsou. Stále oblíbenější jsou nafukovací vesty. Je to správná volba?

Podle zkušeností Jana Sedláčka z Vodní záchranné služby se obecně záchranné i plavecké pomůcky podceňují. Často se hledí jen na nízkou cenu a domněnku, že se nemůže nic stát. Přitom nebezpečí může číhat i v mělkých a málo tekoucích tuzemských vodách.

Na jaké ochranné pomůcky si dát pozor?

Kruhy a křidélka

Nejběžnější a nejprodávanější jsou bezpochyby nafukovací kruhy a křidélka. Přitom se již několik let mluví o tom, že jsou nevhodné.

Kruh je vhodný pouze jako pomůcka pro herní aktivity pod dozorem dospělé osoby.

„Nafukovací křidélka jsou absolutně nevhodná jak pro výuku plavání, tak i z bezpečnostního hlediska. Nezdravým způsobem zatěžují dítěti ramínka a drží jej v nežádoucí poloze, bez možnosti vhodného pohybu rukama,“ varuje Jan Sedláček z Vodní záchranné služby.

Odborná spolupráce:

Mgr. Jan Sedláček

Odborný garant a instruktor

Vodní záchranná služba

www.vzs.cz

Ochranné vesty

Ani nafukovací vesty nejsou bezpečnou plaveckou pomůckou. 

Používání záchranných vest má svá specifika pro pohyb ve vodním prostředí. S těmito vestami se plave zpravidla v poloze na zádech, stejně tak jako se používá sebezáchranná technika, které se děti učí v každé kvalitní plavecké škole, tzv. floating (vznášení). Navíc musí jít vždy o certifikované záchranné vesty pro použití na plavidlech (samonafukovací).

Pokud se s dětmi chystáte na plavbu, Jan Sedláček doporučuje nakupovat vesty ve specializovaných obchodech. Například u tuzemského výrobce Hiko. „Výběr je potřeba přizpůsobit podle vhodné velikosti, výtlaku k hmotnosti dítěte a způsobu použití (aktivity na klidné vodě, tekoucí vodě, moři a podobně). Kvalitní vesta by měla mít certifikaci např. EN, TUV, ISO, kterou naleznete na štítku vesty spolu s velikostí, výtlakem a druhem použití. Dětské vesty by měly být opatřeny i mezinožními popruhy, aby dítě z vesty nemohlo za žádných okolností vypadnout.“

Vhodné pomůcky

Pokud nejsou kruhy, křidélka a vesty pro malé neplavce vhodné, jaké pomůcky tedy použít? Samozřejmě se nebavíme o záchraně tonoucího.

Vhodné pomůcky na dopomoc a případnou výuku plavání jsou:

  • plavecké pásy
  • destičky
  • nudle (žížaly)

Základem je stoprocentní dohled

Nezapomínejte, že i sebelepší ochranná pomůcka nenahradí dohled. „Prevence je podceňovaná jako taková. Jedním z klasických pochybení rodičů je, že čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídané. Každý totiž spoléhá na to, že hlídá ten druhý,“ varuje Jan Sedláček.

Pokud nejsou rodiče dobrými plavci se sportovními a tréninkovými zkušenostmi, je lepším řešením získat základní návyky a způsob použití pomůcek v kurzech pro plavání dětí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).