Hlavní navigace

7× o vejcích: Čím žlutější žloutek, tím lépe?

30. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
I když to vypadá, že o vejcích už není možné napsat nic nového, opak je pravdou. Vybrali jsme pro vás sedmero zajímavostí a rad, které zejména před Velikonocemi využijte.

Jíme je skoro denně, ale všechno o nich stále ještě nevíme. Třeba proč se nemají umývat, proč světle žlutý žloutek není horší než tmavý nebo proč jsou některé skořápky vajec zelené.

Proč jsou na některých skořápkách hrbolky?

Na povrchu vejce se mohou vyskytnout usazené shluky skořápkové hmoty či jiné hrbolky apod. Tyto abnormality skořápky vznikají nahromaděním hmoty vaječných blan nebo kutikuly při tvorbě skořápky v děloze, zvýšenou sekrecí vápenné hmoty v děloze vejcovodu nebo zpomalením postupu vejce vejcovodem.

Prasklinky skořápky jsou způsobovány nedostatečně silnou skořápkou, která neodolá mechanickým vlivům působících na ni během sběru vajec, třídění a balení, anebo jejich dopravy.

Proč mají některá vejce modrou skořápku?

Nejsou zkažená, jsou jen od různých druhů slepic. Druh slepice Araukan má nazelenalé běháky a tyrkysová vejce, tmavá slepice plemene Maransky snáší vejce v barvě mědi až čokolády. Ve skutečnosti ale nerozhoduje ani tak barva peří slepic, jako barva kožních laloků v místě, kde mají slepice uši.

Má-li slepice červené až červenohnědé laloky, dají se od ní čekat hnědá vejce, od slepic s laloky světlými až bílými pak bílá. Některé slepice nemají barvu laloků úplně vyhraněnou, což se pak rovněž odráží na barvě jejich vajec. Konkrétně pak barvu vaječné skořápky ovlivňují pigmenty podobné krevnímu barvivu hemoglobinu, které se vytvářejí ve sliznici ptačího vejcovodu a dělohy, v nichž se vajíčko vyvíjí.

Mají se vejce omývat, nebo ne?

„Vejce se v žádném případě dle obchodní normy nesmí omývat, což nevědí například malochovy, jelikož vejce jsou většinou znečištěna a po omytí se rychleji kazí a dochází při porušení skořápečných obalů k průniku mikroorganismů dovnitř vejce,“ varuje před přehnanou hygienou Gabriela DlouháČeskomoravské drůbežářské unie.

Dva žloutky v jednom vejci, není to divné?

Dvoužloutková vejce se mohou objevit tehdy, když se z povrchu vaječníku uvolní dva zralé žloutky najednou. Poté se také zvětší objem a hmotnost vajíčka. Tato vejce tedy mají vyšší obsah žloutku (u běžného vejce bílek tvoří asi dvě třetiny hmotnosti vejce, třetina připadá na žloutek), jejich výživová hodnota se zvyšuje, pokud jde o nenasycené mastné kyseliny a vitamíny, železo a fosfor. Naopak mají více tuku a cholesterolu.


Autor: Depositphotos.com / Wikipedie, podle licence: CC BY-SA 4.0

Dvoužloutková vejce se mohou objevit tehdy, když se z povrchu vaječníku uvolní dva zralé žloutky najednou.

Čím žlutější žloutek, tím lepší?

Od nepaměti se říká, že čím žlutější žloutek, tím jasnější, že je od babičky, rozuměj z domácího chovu. O čem vlastně barva žloutku vypovídá? „Barva žloutku je způsobena výživou. Pokud je v krmné směsi například použita kukuřice, je barva tmavší. V posledních letech se spíše přechází na barvení přírodními barvivy, výtažky z afrikánu, papriky a rajčat, od syntetických se ustupuje,“ říká Gabriela Dlouhá a dodává, že dobarvení žloutků je přání obchodníků, které mají ukotvené přímo ve smlouvách. Což je dáno zjevně tím, že taková vejce chceme my zákazníci.

Skořápka spadla do těsta, co teď?

Chystáte se na beránka a při rozklepnutí vejce vám skořápka plná bakterií spadla do těsta? Není třeba se těsta zbavit. „Skořápku bych vyndala, ale záleží na důvěře tuzemské produkce. Asi bych situaci nedramatizovala,“ říká Gabriela Dlouhá.

Patří uvařené a ozdobené vejce do ošatky na stole?

Je-li vařené vejce skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné zhruba deset dní. Vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu trvanlivosti. Pozor tedy na skladování při pokojové teplotě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).