Hlavní navigace

7 pravidel pro homeopatii

24. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Homeopatii může zpochybnit jen ten, kdo ji nikdy nevyzkoušel, anebo ji špatně užíval, tvrdí homeopaté. Jak tedy doporučují malé kuličky užívat, aby pomáhaly?

Zkušená homeopatka a pediatrička Věra Budková tvrdí, že čím přesněji určíme homeopatický lék, tím zdárnější a rychlejší je uzdravení. „Pokud lékař začne používat homeopatii a ona mu zafunguje, tak pak už nemůže jinak.“ Stejné zkušenosti má i řada pacientů, kteří homeopatii důvěřují a ve většině zdravotních potíží jsou pro ně právě malé sladké kuličky lékem číslo jedna.

Proč někomu homeopatie nepomohla?

Podle některých je homeopatie pouze placebo. Věř a víra tvá tě uzdraví. Příznivci léčby „podobného podobným“ namítají, že jim zabírá například i u kojenců a zvířat, kde lze placebo efekt zcela vyloučit.

„O homeopatii jsem se začala zajímat v době, kdy jsem poprvé zažila ataky těžké úzkosti, kterými jsem trpěla a snažila se je potlačit řadu let. Od konvenční medicíny jsem se žádné smysluplné odpovědi nedočkala, ale shodou okolností se mi jako odpověď nabídla homeopatie – a k tomu velké dobrodružství spojené se studiem jednotlivých léků. Občas se mne lidé ptají, jestli homeopatii ‚věřím‘ – ale tomu výrazu se usmívám, protože najdeme-li skutečně správný lék, který léčí ‚stejné stejným‘, tj. uvědomíme-li si podstatu problému, na který míříme, pak lék prostě logicky a jednoduše funguje. A argument placeba – jak ho obhájíme v případech homeopaticky léčených zvířat nebo miminek?“ ptá se Alena Bláhová, překladatelka a dlouholetá uživatelka homeopatie.

Příčinou neúspěchu tedy podle homeopatů může být špatně zvolený lék, jeho dávkování nebo ředění. Výběr léku není tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Například rýma může být zelená, bílá, vodnatá, celoroční, sezónní… Může se zlepšovat na čerstvém vzduchu nebo se k ní přidávají další obtíže a ke každé se hodí jiný lék. Stejné je to s bolestmi hlavy, nespavostí nebo třeba se žaludečními potížemi. „V homeopatii používáme celostní přístup k pacientovi. Snažíme se pochopit podstatu problému. Na svého pacienta mám nejméně hodinu, možné příčiny jeho potíží probíráme společně,“ doplňuje alergoložka a klinická imunoložka, odbornice na homeopatii Eva Kettmannová.

Proto je vždy vhodné konzultovat volbu homeopatických léků s odborníkem – lékařem nebo farmaceutem. 

Galerie: Výroba homeopatických léků

Jak se homeopatie užívá

Pokud již máte lék na svoje potíže, je třeba dodržovat určité zásady. Například mít při užívání čistá ústa – to je důvod, proč se nedoporučuje podávat lék bezprostředně před jídlem nebo těsně po něm. Stejně tak ani před a po kouření, pití kávy nebo čaje, a dokonce ani po čištění zubů. Homeopaté doporučují počkat alespoň patnáct až dvacet minut.

Homeopatické přípravky se do organismu vstřebávají sliznicí dutiny ústní, nepolykají se, ale nechávají se zvolna rozpustit v ústech.  

Dávkování by měl vždy určit lékař-homeopat, respektive farmaceut-homeopat. U běžných indikací to bývá pět granulí jednou až třikrát denně, u akutních stavů i častěji. Například při alergických reakcích a lehkých popáleninách to bude například Apis mellifica 9CH pět granulí každou hodinu. Lék první pomoci, Arnica montana 9 nebo 15CH, který tiší bolest, zlepšuje hojení kostí a svalů, snižuje riziko komplikací a zrychluje rekonvalescenci, je vhodné užívat co nejdříve po úrazu, a to pět granulí každých deset minut a po zlepšení stavu intervaly postupně prodlužovat. Jiná onemocnění nebo potíže zas vyžadují úspornější dávkování. 

U kojenců je možné granule rozpustit v malém množství vody a podávat po lžičkách.

Zásady užívání homeopatie

  1. Výběr a dávkování homeopatického léku konzultujte s lékařem-homeopatem nebo lékárníkem-homeopatem.
  2. Homeopatické léky a ostatní léčivé přípravky se mohou kombinovat.
  3. U akutních potíží je velmi důležité včasné podávání.
  4. Z hygienických důvodů je vhodnější omezit kontakt homeopatických granulí s rukou, stejně jako to platí pro jakékoli jiné léky.
  5. Homeopatii bychom neměli užívat bezprostředně před nebo po jídle. Stejná pravidla platí i při kouření, pití kávy a čištění zubů. 
  6. Homeopatické léky necháváme zvolna rozpustit v ústech, např. pod jazykem. Nepolykáme je.
  7. U kojenců je možné homeopatický léčivý přípravek rozpustit v malém množství vody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).