Hlavní navigace

7 povolání, která ničí vaše klouby

19. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Denně uléháte s bolestí zad, zápěstí, kolen a šlach a říkáte si, od čeho já to jen mám? Možná za to může vaše zaměstnání, jednostranné přetížení, celodenní sezení či stání, to není nic dobrého. Jak se bolesti zbavit?

Každé zaměstnání má své výhody i nevýhody, a ne každému se poštěstí spravovat tropický ostrov nebo profesionálně testovat atrakce v zábavních parcích. Většina povolání není zdaleka tak exotická a příjemná, některá jsou dokonce i fyzicky náročná. A právě lidé, kteří mají fyzicky namáhavou práci a každý den opakují stejnou činnost, mohou mít později problémy s klouby. Aktuální průzkumy ukazují, že až osmdesát procent lidí trpí bolestmi svalů, šlach nebo páteře z manuální pracovní zátěže. Z pracovníků, kteří se živí tzv. rukama, navíc až šedesát čtyři procent lidí pociťuje bolesti kloubů. S ortopedem Vladimírem Michálkem jsme se na vybraná povolání, která zatěžují klouby, podívali podrobněji.

Hudebníci

Kariéra profesionálního muzikanta se vyznačuje opakováním nacvičených pohybů, které mohou klouby poškozovat. Problémy s klouby jsou úzce spjaty s druhem muzikantova hudebního nástroje a jeho herní technikou. Například bolestmi a záněty zápěstí, loktů a ramen trpí nejvíce houslisté nebo hráči na bicí.

Zahradníci

Věnovat se tzv. na stará kolena zahrádce je snem mnoha pracujících. Ale jen zahradníci z povolání vědí, že se jedná o velmi náročné povolání. Množství klečení, ohýbání se a zvedání pytlů se zeminou, které se skrývá za rozkvetlou zahradou nebo prosperujícím zahradnictvím, bohužel nebývá bez následků – a nejvíce přitom trpí právě klouby.

Zedníci, klempíři a horníci

Těžká manuální práce, zvedání těžkých předmětů a opakující se pohyby. Zřejmě není překvapením, že manuálně pracující trpí těžkými bolestmi kloubů. Dobré zdraví jim hatí i časté používání vibrujících pracovních nástrojů. A ne všichni dodržují zásadu, že se těžké předměty mají ze země zvedat z kolenou, a ne tahem zad z předklonu. „Manuálně pracující nejčastěji trápí poškození ramen, loktů, kyčlí, kolen a kotníků. Mimo jiného může dojít také k roztržení svalů i šlach, u venkovních profesí pak i k prochladnutí kloubů,“ upřesňuje odborník a dodává, jak těmto komplikacím předcházet: „Pokud je to možné, je vhodné střídat pracovní zařazení i činnosti, případně používat bandáže. Těžkou práci na stavbě můžeme přirovnat ke sportovnímu tréninku, rozdíl však spočívá v tom, že stavbař se před výkonem nezahřeje ani nerozcvičí, a nezatěžuje tak klouby i svaly postupně.“

Řidiči a lidé se sedavým zaměstnáním

Když se řekne profesionální řidič, někomu na mysli vytane představa akčního kurýra, jinému zas řidiče slečny Daisy. Toto povolání však zahrnuje dlouhé hodiny sezení, bolesti krční páteře, kolen a kloubů horních končetin. „Šoféři, kteří řídí celý den, mívají nejčastěji poškozené ploténky v oblasti bederní páteře, uvádí ortoped. Zejména v letních měsících řidiči používají klimatizaci, která v důsledku foukání nepřirozeně studeného vzduchu na odkryté části těla způsobuje podchlazení, na nějž následně organismus reaguje ztuhnutím, bolestí či vznikem blokády.“


Autor: Pixabay.com/RyanMcGuire

I taxikářova záda trpí

Sedavé zaměstnání také není žádnou výhrou. Svědčí o tom i fakt, že až čtyřicet tři procent zaměstnanců s tímto povoláním pociťuje bolesti svalů, šlach či páteře, obzvláště pokud neprovozují žádnou sportovní aktivitu ve svém volném čase. „Lidé pracující s počítačem a myší mívají problémy se zápěstím,“ doplňuje Vladimír Michálek a radí, jakou volit prevenci: „Po dlouhé době sezení je vhodné pravidelně měnit polohu a osvojit si alespoň krátkou rozcvičku.“

Automechanici

Přestože mnohá vozidla dnes lze diagnostikovat pomocí počítače, automechanici jsou stále nepostradatelní – některé části i nadále potřebují oční kontrolu, při které si mechanik musí kleknout na beton a zašpinit si ruce. Zatímco skvrny od oleje se dají smýt, poškození kolenních kloubů pravidelným klečením na tvrdém povrchu neumyje ani to nejlepší mýdlo.

Profesionální sportovci

Pro sportovce, kteří se sportem živí, je nepostradatelný každý sval i kloub, ale při jejich nadměrné zátěži však roste i riziko ohrožení. „Fotbalisty nejčastěji trápí poranění vazů v kolenou, oštěpaři a tenisté se potýkají s epikondylitidou loktů – lidově řečeno: s tenisovými lokty. Běžci si zase často přihodí podvrtnutí kotníku nebo kolene, bolí je chodidla nebo záda, přičemž tato bolest může paradoxně souviset i s výběrem vhodné obuvi. U kulturistů pak, vzhledem k celkovému přetěžování těla, trpí všechny klouby,“ říká Vladimír Michálek a zároveň radí, jak klouby tolik nezatěžovat: „Nejdůležitější je sportovat pro radost a nebrat na lehkou váhu žádné zranění, protože pokud léčbu zanedbáte, může úraz přejít do chronického stadia.“

Kněží

Práce kněze, která je spíše posláním a životním údělem, s sebou nese nečekanou zátěž pro kolena. Kněží totiž v rámci pravidelných modliteb, bohoslužeb a mší musí vydržet dlouhé a časté klečení.

Čtěte k tématu: Bolesti zad a jak se jich zbavit?

Co pomůže na bolavé svaly a klouby?

Ať už jste své povolání na seznamu našli, či nikoliv, neměli byste zdraví svých kloubů podceňovat. Přetížené klouby nebo svaly mohou ve vašem těle způsobit další škody, myslete tedy na to, že těžké předměty zásadně ze země zvedáme z kolenou, a ne tahem zad z předklonu, pracovní zařazení i činnosti je třeba střídat, případně používat bandáže. A nestyďte se před větší fyzickou námahou rozcvičit tak, jako byste to udělali v posilovně. Pokud je vaše zaměstnání z těch, během nichž většinu času prosedíte, nezapomeňte na pauzy, měňte polohy a osvojte si alespoň krátkou rozcvičku. A pokud jste ve stavu, kdy jste prevenci zanedbali, vězte, že na bolest kloubů pomáhá pohyb v teple a vitaminy A, D a K, na jednorázově přetížené bolavé svaly postačí svalový klid, aplikace gelů proti bolesti nebo masáže.

Zdroj: TZ Ozonicon

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).