Hlavní navigace

Jste v háji? Dejte si banán! 7 potravin, které zvedají náladu

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/RyanMcGuire, podle licence: Public domain
Proti špatné náladě pomůže mimo jiné i vhodně zvolené jídlo. „Veselé“ potraviny podporují tvorbu serotoninu, který je – jak známo – spoluzodpovědný za to, že je nám dobře.

Veškeré příjemné pocity jsou dílem chemických sloučenin, neurotransmiterů, mezi které patří i serotonin. Serotonin v mozku stimuluje pocit dobré nálady, klidu, pohody a zabraňuje depresím. Dále pozitivně ovlivňuje spánek, bolest, ale třeba i chuť k jídlu. Tvorba serotoninu je dána geneticky a také stravou.

Produkci serotoninu můžete podpořit konzumací potravin, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan. Také určité vitamíny a minerální látky mají pozitivní účinek na naši náladu. Vitamíny skupiny B také přímo podporují tvorbu serotoninu (B6, B9 tj. kyselina listová a B12), stejně tak i vitamín C. Hořčík zase posiluje nervy a je vhodný při zvýšeném stresu a duševní zátěži.

Banány

Jsou opravdovým přírodním antidepresivem. Co se týká podpory tvorby serotoninu, jsou mezi ovocem skutečnými favority. „Banány obsahují aminokyselinu tryptofan. Tu tělo přemění na serotonin, který má schopnost uvolnit a zlepšit náladu. Banány obsahují i vitamín B6, mají extrémně vysoký obsah draslíku a přitom nízký obsah sodíku, díky tomu bojují proti vysokému krevnímu tlaku. Díky mizivému obsahu tuku jsou velmi snadno stravitelné a jsou přírodním antacitem – pomáhají při pálení žáhy. Pozor, ale to platí pouze pro zralé banány,“ podotýká výživová poradkyně Zuzana Komůrková. Banány rovněž regulují výkyvy krevního cukru a dodávají energii.

Kakaové boby a čokoláda

Představují bohatý zdroj hořčíku. V čokoládě se samozřejmě nachází i tryptofan, základní látka pro tvorbu serotoninu. Pokud máte chuť mlsat, dopřejte si kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

Kakaové boby v sobě obsahují anandamid, který má důležitou roli při vnímání bolesti a při vzniku depresí. Čokoláda je dobrým přírodním antidepresivem. Samotná vůně čokolády nám pomůže cítit se uvolněně. Při konzumaci čokolády dochází ke zvýšené aktivitě tzv. theta mozkových vln, které aktivujeme při stavech hluboké relaxace a meditace. Čokoláda také obsahuje theobromin – přírodní stimulant, který má podobný účinek jako kofein, ale bez nežádoucích vedlejších účinků v podobě nervozity. Theobromin posiluje rovněž zubní sklovinu a to více než fluorid. Existuje dokonce i zubní pasta s obsahem theobrominu, která má čokoládovou příchuť,“ doplňuje výživová poradkyně.

Kešu ořechy

„Kešu ořechy jsou také bohatým zdrojem tryptofanu, již dvě hrsti kešu obsahují 1000–2000 mg tryptofanu, který má podobné účinky jako antidepresiva. Navíc obsahují dostatek železa vhodného při chudokrevnosti. Dále jsou bohaté na zinek, měď, mangan, fosfor, hořčík, vitamín B a kyselinu listovou,“ dodává výživová poradkyně. Jejich konzumace se doporučuje nejlépe dopoledne, kdy se nejlépe vstřebávají.

Ryby, rybí olej

„Ryby a rybí olej, jak je obecně známo, jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Při vědeckých výzkumech bylo zjištěno, že pokud má tělo nízkou hladinu omega-3, má i nízkou hladinu serotoninu, hormonu dobré nálady.“

Omega-3 mastné kyseliny rovněž snižují cholesterol a zlepšují srdeční zdraví.

Zejména olejnaté ryby jako tuňák a losos jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Ovesné vločky

Obsahují vitamíny skupiny B (B1, B5 – kyselinu pantothenovou, B6 a B9 – kyselinu listovou). Pomáhají regulovat výkyvy hladin krevního cukru, které způsobují rozmrzelost a změny nálady.

Podívejte se do galerie, které další potraviny jsou bohaté na vitamín B.

Tmavá listová zelenina, např. špenát, kapusta

Jsou bohaté na hořčík. Špenát díky vitamínům skupiny B podporuje produkci serotoninu, takže zlepšuje náladu a přispívá k psychické vyrovnanosti. Kapusta má podobné účinky a obsahuje i hodně vitamínu C, který je kromě podpory tvorby serotoninu navíc důležitý pro imunitu.

Dýňová semínka

Dýňová semínka také obsahují velké množství tryptofanu. Navíc jsou i dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, obsahují antioxidační vitamíny (například vitamín E) a minerály, mají protiplísňové a protivirové účinky.

Další potraviny pro dobrou náladu

  • Mandle (hořčík)
  • Rajčata (hořčík a kyselina listová)
  • Mléčné výrobky, drůbež, vejce, špalda (tryptofan)
  • Černý rybíz, borůvky, jahody, kiwi, paprika, brokolice, kapusta růžičková aj. (vitamín C)

Co ještě posiluje tvorbu serotoninu?

Odborná spolupráce:

Zuzana Komůrková

Výživová poradkyně a lektorka kurzů zdravého vaření, spolumajitelka Studia Cesta ke změně v Praze-Holešovicích. Specializuje se na poradenství pro vegetariány a vegany, klienty s potravinovými intolerancemi, ale i ty, kteří se rozhodnou pro radikální změnu svého životního stylu. Pomáhá zejména s praktickou stránkou výživy – jak vařit rychle, pestře, používat vhodné suroviny, co jíst, aby nic nechybělo. Na každého klienta nahlíží jako na originál. Jejím cílem je, aby klient pocítil pozitivní změnu, cítil se lépe a plný energie.

www.vyzivoukezmene.cz, www.facebook.com/VyzivouKeZmene

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).