Hlavní navigace

Toto je 7 nebezpečných webů s doplňky stravy

13. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Potravinářská inspekce vloni zjistila 47 nevyhovujících reklam na potraviny. Nejvíc problémů mají e-shopy. SZPI zveřejňuje rizikové servery a výrobky.

V reklamě na potraviny je možné použít jen taková tvrzení, která jsou prokázaná a schválená. Tato problematika se dotýká zejména doplňků stravy (spadají mezi potraviny), které o sobě rády tvrdí ledacos, ale třeba také čajů a podobně. Ani ty nesmí uvádět neschválená zdravotní tvrzení o účincích na zdraví, na hubnutí atp. Používání tzv. léčebných tvrzení je pak právními předpisy u potravin (včetně doplňků stravy) zcela zakázáno, protože žádné potravině nelze připisovat vlastnosti léčby – to je vyhrazeno pouze léčivům.

Špatně je skoro polovina

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se proto v roce 2017 zaměřila na dodržování těchto pravidel. Uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit dodržování právních předpisů v oblasti reklamy na potraviny v tisku, na internetu, v prodejních letácích apod. Ze stovky kontrolovaných reklamních sdělení zjistila inspekce porušení právních předpisů ve 47 případech.

Nejčastěji řešenou komoditou byly doplňky stravy. Inspektoři zde zjistili uvádění nepovolených výživových, zdravotních, nebo dokonce i léčebných tvrzení a zavádějících informací.

Zdravotní a léčebná tvrzení u potravin včetně doplňků stravy

  • V reklamě na potraviny lze použít pouze schválená zdravotní tvrzení dle nařízení (ES) č. 1924/2006 a dočasně také zdravotní tvrzení, jejichž posouzení nebylo dosud dokončeno a která jsou uvedena na tzv. On hold seznamu.
  • Používání tzv. léčebných tvrzení je právními předpisy u potravin (včetně doplňků stravy) zcela zakázáno, protože žádné potravině nelze připisovat vlastnosti léčby – to je vyhrazeno pouze léčivům.

Hřeší se zejména na internetu

Inspektoři zaznamenali nejvíce případů nevyhovující reklamy v prostředí internetového prodeje, tedy v e-shopech nebo na reklamních webových stránkách. SZPI nařídila kontrolovaným osobám, aby nevyhovující reklamní sdělení neprodleně odstranili, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Informace o nevyhovujících, zavádějících nebo nepovolených tvrzeních na e-shopech umístila SZPI na Seznam rizikových webových stránek a výrobků, aby tak alespoň snížila dopad protiprávního jednání na spotřebitele.

Galerie: 7 nebezpečných webů s doplňky stravy

Webové stránky na seznamu označila SZPI za rizikové mj. proto, že na nich nejsou uvedeny žádné obchodní podmínky a žádné kontaktní údaje, tzn. že spotřebitel neví, s kým uzavírá smlouvu a za jakých podmínek. Dále chybí povinné informace o potravině, jsou uváděna léčebná tvrzení v rozporu s právními předpisy a provozovatel webových stránek na nich používá nekalé obchodní praktiky.

Některé z rizikových webů ze seznamu již dle zjištění serveru Vitalia.cz aktuálně nejsou v provozu, například web centrum365.com/supplements/pe­nidrolmax/penidrolcz.html, kde se nabízel výrobek Penidex Extra, a web healthyinspirations.eu/pa­ra/zc/1/index_hi.html prodávající výrobek Parasinea.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).