Hlavní navigace

7 doporučení proti bolesti zad podle tradiční čínské medicíny

18. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Osm z deseti lidí v západním světě má zkušenosti s bolestí zad. Nejčastější příčinou je bederní páteř.

V tomto článku se budeme podrobněji věnovat bolestem souvisejícím s bederní páteří. Často však pobolívá i oblast mezi lopatkami nebo páteř krční. Důvodem bývá poranění, někdy větší, například po pádu, jindy jenom opakovaná mikrotraumata ze stejného, nerovnoměrného přetížení nebo námahy. Postupující věk s sebou také přináší „opotřebení“ a oslabení kostních struktur, které může dále postoupit až v osteopénii nebo osteoporózu, časté jsou problémy s plotýnkami. To vše snižuje naši stabilitu, pohyblivost i sílu.

Záda vyhozená z rovnováhy

Podíl na tom má nesprávná výživa, sedavý způsob života, případně obezita. Naše záda se stávají více náchylná k napětí a mohou se velmi lehce „vyhodit“ z rovnováhy nešikovným pohybem nebo nezvyklou fyzickou zátěží.

Bolesti beder mohou být různé: od sotva znatelného „diskomfortu“, až po kruté a vysilující. Svalové napětí, bolest vyzařující do hýždí nebo nohou, nemožnost sedět, nebo naopak stát po delší dobu, slabost a únava končetin – to jsou některé z dalších běžných příznaků.

Bolí vás záda? Posilujte ledviny

Dle tradiční čínské medicíny (TČM) jsou kosti, kosterní struktury a také dolní část zad energeticky pod dohledem ledvin a močového měchýře. V ledvinách sídlí naše životní esence, která tak, jak postupně stárneme, slábne. O to rychleji, když se nezdravě stravujeme, nevyvážíme fyzickou a mentální práci nutným odpočinkem, nadmíru užíváme alkohol, léky nebo drogy, případně máme přemíru sexuálních aktivit.

Oslabení ledvin se pak může projevit pobolíváním v bedrech, stejně tak jako celkovou „ztrátou sil“, únavou a dalšími příznaky předčasného stárnutí. Doplnit esenci ledvin je složité. Je to pomalý proces, jehož základem je podpora energie ledvin. Naštěstí s použitím metod TČM, jako je cvičení Qi Gong, akupunktura a bylinná léčba, spolu s úpravou dietních a režimových opatření, to je možné. Jedině tak můžeme zpomalit vyčerpávání ledvin, a dokonce regenerovat některé aspekty ledvinné energie. TČM je schopností léčby i starostlivostí o energii ledvin v rámci metod Yang Shen Fa – „pěstění života“ směrem ke zdraví a dlouhověkosti, v tomto zcela unikátní.

Tradiční čínská medicína: Hledá příčiny, uleví od bolesti

Bolesti zad jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterými pacienti k nám na Kliniku Meridian přicházejí. Pracujeme s našimi pacienty, abychom identifikovali a eliminovali z diety a životního stylu ty faktory, které by mohly vést k dalšímu vyčerpání ledvin. Používáme akupunkturu a fyzioterapii, abychom ulevili od bolesti. Bylinnou léčbou podpoříme proces hojení, uvolníme svalové spazmy a následně doplníme to, co chybí.

Naše fyzioterapeutka a cvičitelka Qi Gongu na míru přizpůsobí strečink a zpevňující cvičení pro páteř, břicho a bedra, které po posílení příslušných partií zabrání opětovnému poranění. Tady jsou některá z našich doporučení.

7 doporučení proti bolestem bederní páteře

1. Dieta

Jezte zdravou, vyrovnanou stravu bohatou na zeleninu a ovoce, celozrnné obiloviny a kvalitní živočišné bílkoviny, nejlépe v bio kvalitě. Jestli můžete a máte to rádi, jezte chrupavky, například z kloubů nebo oušek, případně aspik. Potraviny bohaté na vápník jsou např. brokolice, kaštany, tmavě zelená zelenina, sojové boby, mořské ryby jako platýz, losos, sardinky, dále krevety, mušle a škeble. Tmavé fazole, česnek, cibule, kapusta, tempeh, ananas, grepy, moruše, anýz, skořice, hřebíček, mandle, vlašské ořechy a švestky jsou také pro kostní metabolizmus velice prospěšné.

Vyvarujte se sycených sladkých nápojů, kouření, alkohol pijte co nejméně. Droždí a cukry, především ty rafinované, vylučte úplně. Sůl v malém množství pomáhá posilovat kosti (slaná je chutí ledvin), celkově bychom ale měli solit s mírou.

Tipy proti bolestem páteře

  • Připravte si přírodní protizánětlivý nealkoholický koktejl tím, že rozmixujete stejné podíly višňové šťávy a šťávy z černých hroznů. Pijte při problémech tři až šest skleniček denně do ústupu bolestí.
  • Uvařte si na vápník bohatý vývar z oháňky nebo stehenní kosti s cibulí, česnekem, rajčaty a zázvorem, který posiluje kosti a stimuluje jejich metabolizmus. Jezte velkou misku denně po dobu jednoho měsíce.

2. Teplo

V případě akutních bolestí si udělejte horkou koupel s koupací solí, každý den na dvacet minut, až do ústupu potíží.

3. Doplňky stravy

Doporučit lze Glukosamin (1000 mg), Chondroitin sulfát (500 mg), MSM (metyl sulfonyl metán – organická forma síry 1000 mg) pro obnovu kostí a kloubů, B-komplex a kyselinu listovou (400 ug) v případě, že jejich potřeba je zvýšená stresem a dlouhodobou bolestí. Především při osteopénii nebo osteoporóze lze doporučit vápník (cca 1000 mg/d) kombinovaný s hořčíkem (jako magnézium citrát 500 mg), vitamínem D (400 UI) a borem (3 mg). Vždy ale platí, že nejlepší jsou zdroje přirozené a přírodní.

4. Bylinná léčba

Kurkuma, kůra vrby bílé a kozlík lékařský dohromady mají protizánětlivé účinky a ulevují od bolesti. Popíjíme je jako výluhy během dne. Existuje množství patentních přípravků TČM na zmírnění bolesti a doplnění ledvin, používat je ale svévolně, bez předchozí domluvy s certifikovaným terapeutem TČM, vám nedoporučuji. Za bolestmi zad se může skrývat dle TČM několik „obrazů“ a každý se léčí trochu jinak. Na stránkách Komory TČM uveden seznam praktiků TČM.

5. Cvičení

Během akutní ataky bolestí může být obtížné nebo příliš bolestivé. Než se obnoví základní hybnost, je proto lepší zůstat v posteli a odpočívat. Existuje speciální Qi Gongové cvičení, které se nazývá „Nesmrtelný napodobuje motýla otevírajícího křídla“ a které je nenáročné a přímo zaměřené na dolní část zad. Praktikujeme dvakrát denně, po probuzení a před spaním.

Cvičení při bolesti páteře

  • Lehněte si na záda s koleny lehce pokrčenými a rameny podél těla. Relaxujte a dýchejte lehce, rytmicky, zhluboka, vdechujte do břicha a vše pak vydechujte. Zůstaňte v této pozici, dokud váš dech není zcela klidný a vaše tělo relaxované.
  • Nadechujte a přitahujte levé koleno pomalu k hrudníku.
  • Vydechujte a propleťte prsty obou rukou nad čéškou. Vaše tělo je pořád relaxované, hlava je na podložce.
  • Nadechujte a pomalu přibližte hlavu k levému kolenu tak blízko, co to jde a bylo to ještě komfortní – nepřehánějte, nesmí to být násilné.
  • Vydechujte a pomalu položte hlavu dolů. Vaše levé koleno a ruce zůstávají na místě. Opakujte tento pohyb s hlavou celkem 3×.
  • Nadechujte a narovnejte koleno tak, že levá dolní končetina (DK) ční nahoru, kolmo k podložce. Vydechujte a položte vyrovnanou DK na podložku. Vraťte ji do výchozí mírně skrčené polohy.
  • Totéž opakujte i s pravou dolní končetinou.
  • Až to dokončíte, zkuste tytéž pohyby zopakovat s oběma DK současně. Nadechujte a přitáhněte obě kolena k hrudníku, vydechujte a obejměte je propletenými prsty nad čéškami. Tělo je relaxované, hlava zůstává na podložce.
  • Nadechujte a přitahujte hlavu ke kolenům, dokud je to komfortní, vydechujte a vraťte hlavu na podložku, to zopakujte 3×.
  • Nadechujte a položte ruce na čéšky, DK narovnejte nahoru, kolmo k podložce, pak vydechujte a pokrčte kolena, ruce zůstávají na čéškách. Opět nadechujte a vyrovnejte DK směrem vzhůru, vydechujte a položte vyrovnané DK na podložku. Vraťte je do výchozí pozice.

6. Akupresura

Možná a v rámci samoléčby velice prospěšná. Popsané dva body stimulujeme denně, tři minuty na každé straně.

Akupresurní body při bolesti páteře

  • KI 3 – Tai Xi (mocná bystřina): uprostřed mezi nejvyšším místem vnitřního kotníku a okrajem Achillovy šlachy, aplikujte stabilní tlak bříškem palce stejnostranné ruky až do mírné bolestivosti, ev. jemného brnění na chodidle.
  • BL 40 – Wei Zhong (centrum rovnováhy): pod kolenem uprostřed kolenní rýhy, aplikujte stabilní tlak bříškem prostředníčku stejnostranné ruky až do mírné bolestivosti.

7. Čeho se vyvarovat

Určitě kouření a nadměrného pití kávy a alkoholu. Káva snižuje vstřebávání vápníku, který pak odchází močí, nikotin způsobuje vazokonstrikci a snižuje krevní zásobení páteře. Vadí i vysoké dávky vitamínu A, které urychlují odbourávání kostní tkáně a oslabení zad. Steroidy, léky na štítnou žlázu a ředění krve, některá diuretika a prostředky obsahující hliník mohou také redukovat kostní hmotu a přispívat k osteoporóze. V tom případě se o jejich užívání nebo možných alternativách domluvte se svým ošetřujícím lékařem. Stres, obavy a napětí – to vše působí nežádoucí napětí zádových svalů.

Zdá se vám to vše příliš složité? Požádejte o radu zkušeného terapeuta tradiční čínské medicíny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Štefánia Ebenová, Ph.D.

Vedoucí lékařka Kliniky Meridian, www.klinikameridian.cz

Po mnohaleté praxi v oborech všeobecná chirurgie, cévní chirurgie a kardiochirurgie (IKEM), se začala věnovat tradiční čínské medicíně. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).