Hlavní navigace

7 bylinek na hubnutí

12. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zdravý organismus znamená i zdravou hmotnost. Jak se přirozeně dopracovat ke štíhlé postavě? Extrémní diety ničí zdraví. Nastavte si raději jídelníček na míru, zařaďte pravidelný pohyb a na pomoc si můžete vzít i bylinky. Jaké bylinky jsou dobré na podporu hubnutí, spalování tuků a jaké zlepšují celkové zdraví?
Co se dozvíte v článku
  1. 1. Verbena neboli sporýš na podporu trávení
  2. 2. Aloe vera je plná antioxidantů
  3. 3. Máta peprná pomáhá zklidnit žaludek
  4. 4. Hloh – významný srdeční lék
  5. 5. Šípek je cenným zdrojem vitamínu C
  6. 6. Smilax zlepšuje metabolismus i libido
  7. 7. Ženšen podporuje fyzickou i duševní vitalitu

1. Verbena neboli sporýš na podporu trávení

Verbena officinalis, česky sporýš lékařský, je trvalka, která obsahuje účinné látky pro lidské zdraví. Její užívání se doporučuje při žlučových kamenech a jaterních potížích, jelikož působí detoxikačně.

„Verbena má pozitivní účinky při žaludečních a střevních chorobách, dezinfikuje střeva, harmonizuje střevní mikroflóru a celkově napomáhá posílení organismu. Kromě toho podporuje trávení, může mít lehký projímavý účinek a má močopudné účinky, díky čemuž působí blahodárně při zadržování vody v těle,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

2. Aloe vera je plná antioxidantů

Aloe vera je oblíbená pro své univerzální léčivé účinky – od zlepšení pleti až po hojení ran, přičemž používat ji můžete vnitřně i zevně. Má protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky.

Co se týká hubnutí, aloe vera obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek a v neposlední řadě antioxidantů, které dokážou účinně bojovat s volnými radikály. „Aloe vera je také výborným pomocníkem při poruchách trávení, zlepšuje zažívání a posiluje obranyschopnost,“ dodává výživová poradkyně.

3. Máta peprná pomáhá zklidnit žaludek

Máta se perfektně hodí nejen do mojita či ledového čaje, ale především příznivě působí na spoustu oblastí našeho života. Máty je však nespočetně druhů a každý druh má trochu odlišnou vůni i trochu jiné účinky. Mezi nejznámější druh patří máta peprná, která se v přírodním léčitelství používá při trávicích obtížích.

„Výborný je čaj z čerstvé máty, který po těžším jídle pomáhá ulehčit trávení. Mimo to máta zmírňuje pálení žáhy a pomáhá uklidnit žaludek při nevolnosti,“ radí Věra Burešová. Nápomocná je máta také při průjmových onemocněních, podporuje funkci jater a zlepšuje tak jejich přirozenou detoxikační funkci.

4. Hloh – významný srdeční lék

Hloh je velice oblíbený v lidovém léčitelství, kde se používá zejména jako pomocník při léčbě vysokého krevního tlaku a při srdečních chorobách (například srdeční arytmii).

„Díky obsaženým flavonoidům výborně působí na krevní oběh a z hlediska hubnutí stojí za zmínku jeho detoxikační a močopudné účinky,“ říká Věra Burešová a dodává, že užívání hlohu ve formě léčivého čaje nebo doplňků stravy je nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Galerie: Hloh: naše původní léčivka posílí srdce a sníží tlak 

5. Šípek je cenným zdrojem vitamínu C

Šípek patří mezi plody s nejvyšším obsahem vitamínu C, díky čemuž je zároveň i jednou z nejúčinnější prevencí proti nachlazení a skvělým pomocníkem při již probíhajícím onemocnění. Protizánětlivé účinky céčka jsou pro změnu nápomocné při zánětech močového měchýře nebo ledvin.

V neposlední radě mají šípky močopudný účinek, urychlují tak odplavování škodlivých látek z organismu a tím i samotný léčivý proces. Užíváním šípku podpoříte také proces hubnutí a detoxikace organismu.

Galerie: Šípek je nejlepším a přirozeným zdrojem vitamínu C 

Recept: Připravte si zdravé šípkové pyré


Autor: Naturhouse

Suroviny:

  • 1 kg šípků
  • 1500 ml vody
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce třtinového cukru

Šípky omyjte a povařte doměkka (cca 1 hodinu). Celé je pak rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko. Můžete přidat trochu vody, aby se vám pyré lépe pasírovalo. Do hmoty přidejte sladidlo (med, cukr, případně čekankový sirup či stévii) a vařte 1,5 až 2 hodiny, dokud nevznikne hustší hmota. Poté dejte do sklenic, uzavřete a nechejte vychladnout dnem vzhůru. Bez cukru je dobré na použití třeba do omáček.

6. Smilax zlepšuje metabolismus i libido

Silně detoxikační je i kořen smilaxu lékařského. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, glykosidy, vápník, měď, železo, jod, mangan, draslík či vitamíny A, C a D. Zajímavostí je, že jeho účinky využívali už indiáni Jižní Ameriky, a to pro jeho afrodiziakální účinky. Smilax totiž podporuje tvorbu testosteronu a progesteronu.

„Kromě toho má velmi pozitivní vliv na přirozený anabolismus a metabolismus těla,“ dodává výživová poradkyně.

7. Ženšen podporuje fyzickou i duševní vitalitu

Kořen ženšenu se hojně využívá například v rámci tradiční čínské medicíny. Dokáže prohřát celý organismus a podporuje fyzickou i duševní vitalitu, díky čemuž se tato bylina stala účinným prostředkem pro prevenci nejrůznějších onemocnění. Podobně jako v případě máty má i ženšen mnoho druhů. U nás je nejznámější ženšen korejský, ale můžete se setkat i s dalšími druhy.

„Benefitem ženšenu je také to, že pomáhá regulovat cukr a cholesterol v krvi. Zároveň chrání organismus před nepříznivými účinky stresu,“ říká na závěr Věra Burešová.

Odborná spolupráce:

Věra Burešová

Hlavní výživová poradkyně poradenských center pro výživu Naturhouse

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).