Hlavní navigace

6 typů lidí, kteří špatně jedí

15. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos / Vitalia
Nemusíte být zrovna podnikatel, alternativec, žena na mateřské dovolené, dělník, ortorektik nebo modelka, abyste dělali stejné chyby v jídle. Stereotypní návyky je těžké měnit.

Snídáte kávu a cigaretu, celý den nic nejíte a nacpete se teprve k večeru po příchodu z práce? Uvědomujete si, že tohle asi není pro váš organismus to nejlepší, ale přesto nemůžete jinak? Nemůžete-li změnit svůj stravovací systém, změňte svou práci. A to samé platí i naopak.

Víte, nakolik vaše zaměstnání ovlivňuje vaše stravovací návyky? Najděte si svůj typ a zjistěte slabiny i dispozice ke zdravotním potížím.


Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos / Vitalia

Jíme špatně – z různých příčin, a hlavně ze zvyku, často pramenícího z naší profese a životního stylu

Šest modelových skupin charakterizuje určitá povolání či zaměření člověka a dispozice k jeho zdravotním potížím jako následek stravovacího systému. Zkuste si pročíst následující charakteristiky a najít se. Pokud se nepoznáte v žádné skupině, nevěšte hlavu, pravděpodobně jste na tom tak dobře, že zkrátka do žádné skupiny nespadáte, stravujete se pestře a nenecháváte se nikým a ničím ovlivňovat. Nejste-li spokojení se svým stravovacím systémem, jediné, co můžete udělat, je ho změnit a to někdy nebývá jednoduché.

Přečtěte si: Dětské boty zuješ, stravovací návyky už nikdy

Opravdu se jedná o systémy, nekonečné koloběhy a stereotypní programy, které bývá velice obtížné změnit už proto, že jsme na nich závislí. Člověk zvyklý na silnou kávičku a cigaretu místo snídaně po ránu, čtyři piva po obědě, tučně namazané krajíce chleba nebo dvě tabulky čokolády denně tento zajetý stereotyp jen tak nezmění. Musel by totiž k tomu mít důvod. A tím důvodem mohou být právě zdravotní problémy.

A prosím, neurážejte se. To, že je název skupiny označen jako „dělník“, ještě opravdu neznamená, že se takto stravují všichni dělníci.

Typ dělníka potřebuje především bílkoviny

Dělník snídá kávu s cigaretou, obědvá chleba se salámem nebo pivo a večeří co dům dá a basu piv k tomu. Tento typ člověka pracuje manuálně, ráno brzy vstává a celý den se nezastaví. Potřebnou složkou jsou bílkoviny. Vegetarián by těžko v takovém režimu přežil a nemohl by tuto práci vykonávat. Jedná se především o dělnické, hornické, řemeslné profese, silné muže, kteří vykonávají fyzicky namáhavou práci, často pracují v nějakém závodě, továrně nebo firmě. Na snídani nebývá příliš času, protože je nutné brzy ráno vstávat a žaludek není připraven nic pozřít i vzhledem k tomu, co všechno spořádal večer.

Tento typ mívá rád pivo, často také kouří nebo si dopřává alkoholické nápoje a pochoutky z masa. Často se vyskytuje tzv. pivní pupek. Tito lidé jsou labužníci, požitkáři a potřebují ve stravě mnoho bílkovin a tuku. Obvykle nemají moc rádi sladké. Většinou vůbec neobědvají a najedí se až poté, co přijdou z práce domů. V prvé řadě si ale dají pivo, které je i zasytí a zaplní jim žaludek.

Zdravotní problémy jsou jasné, mohou trpět trávicími potížemi, žaludečními vředy, trpí játra, slinivka, ledviny, mohou mít problémy s klouby a páteří, plícemi, průduškami a krkem. Častá jsou kardiovaskulární onemocnění. Na vině jsou cigarety, alkohol, nepravidelná a nezdravá strava, přemíra živočišných bílkovin, živočišných tuků, přetěžování žaludku na večer.

Co se s tím dá dělat? Alespoň lehce ráno posnídat, když už ne v pět či šest hodin ráno, tak alespoň v devět, nezapomínat na svačiny, když není možnost poobědvat, a nejíst energeticky bohatou stravu na večer. Omezení alkoholu a cigaret je zřejmě zbytečné zmiňovat.

Čtěte téma: Pivní břicha – jsou opravdu z piva?

Podnikateli škodí především stres

Podnikatel je pánem svého času, tedy se obvykle nasnídat může. Pokud ovšem chce. Zpravidla se nevylučuje snídaně plná celozrnných cereálií nebo lahodných toustů, káva s mlékem a případně také cigareta. Spousta podnikatelů však nesnídá a celý den je provází stres, který jim znemožňuje se v klidu najíst. Oběd většinou nevynechávají, dopřávají si menu v restauracích a jsou vděčni za jakoukoli pauzu. Obvykle však pracují dlouho do večera či do noci, kdy se to bez sklenky či několika sklenek vína neobejde. Škodí jim nejvíce stres, pocit neutěšené zodpovědnosti a tíhy a pocit, že nic nestíhají. Žaludeční vředy, překyselení žaludku a pálení žáhy, bloky krční páteře, kardiovaskulární onemocnění a nejrůznější psychosomatické potíže jsou obvyklými společníky téměř každého podnikatele.

Pomoci může pravidelný stravovací režim plný lehčích jídel a zeleniny, aktivity směřující k odbourávání stresu, ať už se jedná o tai-či, břišní tance, hodiny jógy, plavání, kolektivní meditace nebo návštěvu psychoterapeuta.

Přečtěte si: Stres se projeví v obličeji i držení těla

Ženy na mateřské dovolené trpí nadváhou a obalují si nervy cukrem

Ženy v domácnosti nebo na mateřské dovolené mají svůj stres s dětmi a svými muži, nervy si často obalují cukrem, ujíždějí na čokoládě a dojídají zbytky po svých dětech. Většina z nich trpí nadbytečnými kilogramy, které se jim ještě po porodu nepodařilo shodit. Jídelníček bývá obvykle zdravý a snaží se tak stravovat i své děti, ale velkým nešvarem bývají sladkosti a nadměrná konzumace jednoduchých cukrů.

Pokud se nejedná o uvědomělé alternativní matky, které propagují bio potraviny a zdravou výživu, stravují se běžným způsobem a pribináčky, čokoládové tyčinky a koblihy jsou na denním pořádku. Co pro sebe mohou udělat? Opravdu pro sebe, nejen pro své manžely a děti, mohou udělat to, že si nedají večer u oblíbeného seriálu tabulku čokolády, když dítě konečně spí, ale že si vyhradí čas na relaxační pohybové aktivity a zařadí do svého jídelníčku více celozrnných obilovin a zeleniny. Omezení nebo zcela úplné vynechání cukru a sladkostí by mohlo být řešením, mlsat se dá i zdravě, například sušené ovoce nebo ořechy.

K tématu: „Kakali? Blinkali? Prděli?“

Modelky téměř nic nejedí, pokud už něco, tak jen nízkokalorické produkty

Na rozdíl od matek na mateřské dovolené, které se obvykle nijak neomezují, se typ modelky velice obává o svou postavu. Jedná se o velice štíhlé slečny či paní, které vidíte pobíhat po městě ve vysokých podpatcích ověšené krásnými a drahými kabelkami. Aniž by skutečně rozuměly zdravé výživě, snaží se především upřednostňovat nízkokalorické produkty a potraviny, po kterých se nepřibírá. Ne všechny takovéto produkty jsou však zdravé.

Posedlost štíhlou postavou se může snadnou zvrtnout v onemocnění jako bulimie nebo mentální anorexie. Pokud si chce někdo udržovat štíhlou postavu, mělo by to být samozřejmě v rozumné míře a podstatou je mít v rovnováze příjem a výdej energie, důležitý je pohyb, ne pouze to, že se ve stravě omezíme natolik, že nic nejíme. Typu modelek bych tedy doporučovala sport, aerobní cvičení a zdravou stravu, ve které nebudou chybět ani zeleninové saláty, ani kvalitní bílkoviny. Většina typu modelek nejí maso, v tom případě by pak mělo tělo dostávat kvalitní rostlinné bílkoviny ve formě luštěnin, obilovin a zeleniny.

Čtěte dále: Bulimie: Démon přejídání

Alternativci obvykle nevezmou do pusy nic, co není bio

Slovem alternativci bychom mohli označit ty, kteří se snaží stravovat zdravě, upřednostňují potraviny z ekologického zemědělství, nakupují ve zdravých výživách a často se hlásí k vegetariánství, veganství, vitariánství a v některých vzácných případech také breathariánství. Tady asi není co řešit, většina takto se stravujících kypí zdravím, ale je potřeba nezapomínat na to, že všeho moc škodí a tyto alternativní výživové směry nejsou pro každého. Odpůrci mohou namítat, že člověk potřebuje ke svému životu maso anebo že bio produkty vlastně vůbec nejsou zdravé, ale naopak plné plísní, zbytečně drahé a mnohdy mezi nimi a konvenčními potravinami není rozdíl (Blíží se soumrak biopotravin?). Tak jako tak je argumenty obou stran potřeba tolerovat.

Člověk, který nebyl zvyklý na velký přísun hrubé vlákniny z vysoce celozrnných produktů nebo konzumaci ořechů a semen ve větším množství, dobrou službu svým střevům neprokáže. Začínat je třeba postupně, pít velké množství čisté neperlivé vody a s oříšky a semínky pomalu. Pro osoby s onemocněním slinivky či jater jsou ořechy a semena či hrubá vláknina absolutně nevhodné.

Pokud přejdete na racionální stravu nebo makrobiotiku, musíte počítat s tím, že tělu trvá nějaký čas, než se tomuto režimu přizpůsobí, budete mít možná zpočátku trávicí obtíže a začnete hubnout. Pak se vše upraví a tělo vám samo řekne, co potřebuje. Často se objevuje rychlejší vyprazdňování až průjmy, rychlý a trvalý úbytek váhy, pokud na tomto stravovacím systému vydržíte, a v některých případech také projevy nedostatku bílkovin, pokud si nepohlídáte příjem rostlinných bílkovin v případě, že odmítáte jíst veškeré živočišné produkty. Nic z toho ale nemusí být problém, pokud člověk nezachází do extrémů a preferuje pestrou a vyváženou stravu.

Zvrtnout se to může v případě, kdy to člověk poněkud přežene a stane se ortorektikem.

Ortorektik je chorobně posedlý zdravou výživou

Ortorexie je porucha stravování, která se řadí do stejné skupiny, jako jsou bulimie nebo mentální anorexie. Jedná se o negativní program stravování, kdy člověk chorobně upřednostňuje pouze zdravé produkty a je pronásledován strachem, že sní něco, co mu uškodí. Projevuje se přísností k sobě samému ve výběru potravin a pocity viny a výčitky či dokonce i trestání sebe sama v případě, že člověk poruší svůj systém a podlehne pokušení tím, že sní například obyčejný bílý rohlík nebo kousek koláče. Problém vzniká ve chvíli, kdy člověk potřebuje mít absolutní kontrolu nad tím, co jí a nedokáže přijmout nic jiného než to, co si sám zdůvodní a schválí. Kromě psychických potíží a typické neurózy se mohou objevit i trávicí problémy a pohublost. V extrémních případech je pak už potřeba vyhledat lékaře.

K tématu: Ortorexie: „Feťáci“ zdravé výživy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).