Hlavní navigace

6 druhů rýže: V čem se liší jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype?

Sdílet

Nemusíme domů kupovat stále stejný druh rýže. Na trhu jich je celá řada a každá se hodí k jinému pokrmu. Naučíme vás připravit rýži basmati i jasmínovou a poradíme, k čemu se hodí rýže černá a červená.

Přestože v obchodech najdeme několik pater polic zaplněných krabicemi, sáčky, ba dokonce i jutovými pytli s rýží, stejně obvykle sáhneme po té jedné. Té, kterou známe, na niž jsme zvyklí. Když vám ale představíme šestici těch, které dnes už seženete úplně všude, možná se propříště místo nasáčkované předvařené rýže rozhodnete pro arborio nebo jasmínovou.

Jasmínová rýže


Autor: Depositphotos.com

Jasmínová rýže

Pěstuje se v Thajsku a hojně se využívá v čínské kuchyni. „Nedávno jsem ale našla recept, který se jmenoval Jasmínová rýže podle staročeské kuchyně – šlo o smaženou rýži s bůčkem. Není tedy tak docela pravda, že by tato rýže patřila jen do nějaké zahraniční kuchyně, i v Česku už má své místo,“ říká Hanaa Khodabocus, která do Česka dováží různé druhy rýže z celého světa.

Je to rýže, která lepí, takže se hodí zejména k jídlům s omáčkou. Dobře ale ladí i s krevetami nebo připravená na sladko. Ale pozor na její specifickou chuť a květinovou či oves připomínající vůni, která nemusí souznít s každým jídlem. „Nekombinujte ji s výraznými druhy masa, jako je třeba uzené. Volte spíše neutrální, jako je kuře, krůta, králík,“ doporučuje Hanaa Khodabocus.

Doba vaření: cca 15 minut

Rýže basmati


Autor: Depositphotos.com

Rýže basmati

Pěstuje se v Indii a Pákistánu v oblasti, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Jde o sypkou rýži s jemným kouřovým aroma a chutí po oříšcích. Chutnat vám bude ke smaženému masu, ale i k pečeným či grilovaným pokrmům. Využijete ji jako přílohu k prakticky všem jídlům, která se obejdou bez omáčky. A to jak těm exotickým, tak evropským. Moc chutná dětem. Samotná i nesolená. Její výhodou je rychlá příprava.

Doba vaření: 10 minut

Červená rýže


Autor: Depositphotos.com

Červená rýže

Tato rýže pochází z Thajska, v Evropě se pěstuje ve Francii. Jde o neloupanou krátkozrnnou rýži plnou vlákniny a vitaminů. Má tmavohnědou barvu, příjemnou ořechovou vůni a i po uvaření je tvrdší na skus. Červená rýže se používá hlavně v kombinaci s jasmínovou rýží (asi sto padesát gramů červené na kilogram rýže jasmínové). „Jasmínová rýže je měkká, jemná, lepivá, červená rýže je křupavá. Vznikne tu kontrast, který je při konzumaci příjemný,“ láká k vyzkoušení Hanaa Khodabocus. Je to jako jíst jasmínovou rýži, ve které křupou piniové oříšky.

Nabízet ji jako přílohu můžete i samotnou, hodí se k tučným rybám nebo mořským plodům, sýrovým či smetanovým omáčkám, anebo jako zavářka do polévky. Kuchařka a food blogerka Kamu neboli Kamila Rundusová ji ve své Nejbarevnější kuchařce doporučuje normálně zaměnit za bílou přílohovou rýži.

Doba přípravy: cca 30–35 minut

Arborio


Autor: Depositphotos.com

Rýže arborio

Jde o druh krátkozrnné japonské varianty rýže seté, která se pěstuje v Itálii. Obsahuje velké množství škrobu, proto rýže po uvaření hodně lepí, resp. zvenčí má kašovitou strukturu, ale vnitřek zrna zůstává pevný. Skvěle ji uplatníte při přípravě italského rizota, které má krémovitou polotekutou texturu, anebo při přípravě sladké mléčné rýže. Je třeba ji vařit ve velkém množstvím vody, protože ji ráda absorbuje. Dokáže si ale uchovat většinu škrobu.

Doba přípravy: cca 20 minut, dokud rýže není na skus

Carnaroli


Autor: Depositphotos.com

Rýže carnaroli

Vzhledově se jedná o rýži velmi podobnou arboriu, ale odborníci ji považují za její lepší mladší sestru. Italské rizoto je z ní prý krémovější, jemnější, stejně tak mléčná rýže.

Doba přípravy: cca 20 minut, dokud rýže není na skus

Černá rýže


Autor: Depositphotos.com

Černá rýže

Tento druh rýže pochází z Číny, kde se jí kdysi říkalo zakázaná, protože ji mohli jíst jen tamní vládci. Dnes už se pěstuje i v Africe a jí se po celém světě. „V Laosu, Thajsku i Kambodži ji rádi kombinují s kokosovým mlékem a vyrábějí z ní dezerty,“ říká Hanaa Khodabocus a dodává: „V našem obchodě ji obvykle mícháme s rýží carnaroli. Když obě rýže uvaříte pospolu, výsledný pokrm, například rizoto, získá velmi zajímavou fialovou barvu,“ popisuje. Lze ji ale uvařit i samostatně, pokud vám nevadí její vysoká cena (cca 135 Kč/kg). Můžete ji podávat například k pražmě se zakysanou smetanou, rajčatovou salsou a avokádem, jak radí Kamu ve své Nejbarevnější kuchařce.

Doba přípravy: cca 35 minut (obvykle se namáčí den předem)

Rýži můžete připravit jako těstoviny

Každá rýže si žádá jinou dobu úpravy, nic ale nezkazíte, pokud budete vždy vycházet ze stejného základu. „Kdo neumí vařit rýži, ať ji vaří jako těstoviny: hodně vody, trochu soli, trochu oleje,“ radí Hanaa Khodabocus. Ona sama si v širokém nízkém hrnci rýži nejdříve osmahne na oleji, následně zalije vodou a vaří. Ale bez soli. „Pocházím z Mauricia, kde rýži nikdy nesolíme. Podobně je to i Africe a u některých Číňanů,“ upřesňuje dovozkyně rýže.

Jak snížit obsah arsenu v rýži?

  • Pokud chcete výrazně omezit obsah arsenu v rýži (na problém upozornil před časem pořad A dost!, i když podle dTestu žádná testovaná rýže v roce 2017 nepřekročila legislativní limity), je doporučováno rýži den předem namáčet a následně vařit v nadbytku vody v poměru 1:6 (až 10). Obsah anorganického arsenu tak snížíte o 40 až 60 %.

Ideální je rýži čas od času během vaření ochutnávat, avšak nemíchat. Pokud chcete zkusit různé druhy rýže mezi sebou kombinovat, směle do toho a nebojte se ani odlišné délky varu. Jen basmati doporučuje Hanaa Khodabocus nekombinovat, má odlišnou strukturu a moc se k ostatním uvedeným druhům nehodí. Rýže by se stejně jako těstoviny neměla vařit úplně od měkka či do rozvařeného stavu – zvyšuje se tím její glykemický index.

Odborná spolupráce:

Hanaa Khodabocus

Pochází z ostrova Mauricius. Do Česka přes osm let dováží cukr, rýži a luštěniny. V Brně provozuje obchod Cukr a rýže Haná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).