Hlavní navigace

5 zranění, na která obyčejná náplast nestačí

6. 3. 2013

Sdílet

 Autor: ConvaTec
Klasická náplast je pomocníkem k nezaplacení, ale v některých případech je vhodnější použít modernější materiály. Ty nejen kryjí, ale pomohou také urychlit hojení.

Běžná náplast patří do každé lékárničky, ale pro některé případy má nedostatečnou elasticitu, malou velikost a vyžaduje častou výměnu. Navíc není uzpůsobena tomu, aby napomohla urychlit proces hojení zranění, její funkce je jiná. Moderní technologie poskytují materiály, které jsou z uvedených důvodů v některých případech vhodnější. Jaká zranění je lepší neošetřovat za pomoci klasické náplasti a čím je vhodné tento materiál nahradit?

1. Na odřeniny pomůže vlhké prostředí

V případě odřenin jde o vcelku běžný druh poranění, který se nám může přihodit téměř při jakékoli činnosti. Po tradičním vymytí rány proudem vody a případném odstranění nečistot bychom však s aplikací obyčejné náplasti mohli udělat chybu. „Tradiční náplast nevytváří na ráně vlhké prostředí. Ta se na základě toho hojí výrazně pomaleji. Je proto doporučováno přiložit na odřeniny hydrokoloidní krytí, které vytvoření vlhkého prostředí zajistí. Podporuje snazší tvoření buněk nové pokožky, rána se proto zahojí rychleji,“ vysvětluje Kateřina Krejčířová ze společnosti ConvaTec, která se specializuje na krycí materiály pro optimální hojení ran.

2. Šetrné hojení popálenin

Správné ošetření a zhojení popáleniny může být náročnější než ošetření a zhojení odřeniny. Poté, co zamezíme dalšímu působení tepla, bychom měli postižené místo dostatečně ochladit. Nejvhodnější k tomuto účelu je voda o přibližně 8 °C. V případě, že nejde o velké a komplikované zranění, u nichž by bylo nutné navštívit lékaře, stačí v této chvíli přiložit hydrokoloidní krytí. To na rozdíl od klasické náplasti nejen zmírňuje bolestivost zranění, ale navíc jej můžeme na ráně ponechat několik dní. Tím se velmi snižuje riziko zanesení infekce do rány, které hrozí při každé výměně krycího materiálu.

3. Puchýře a otlaky od bot

Nesprávně zvolená obuv, nové boty nebo jen celodenní pobíhání a postávání – to všechno může zapříčinit bolestivé puchýře a otlaky na našich chodidlech. Mnoho lidí dělá tu chybu, že puchýř propíchne. To však umožní průnik mikroorganismů do puchýře a možný zánět. Puchýř má schopnost zhojit se sám, pokud nebude porušen a vystaven útoku mikroorganismů. Proto je vhodné aplikovat na něj hydrokoloidní krytí, které nejen zamezí riziku infekce, ale navíc se k ráně nepřilepí. Až tedy budeme po zhojení puchýře toto krytí odstraňovat, nestrhne s sebou novou tkáň, jak se to stává v případě klasické náplasti.

4. Zranění na namáhaném místě

Odřenina na koleni, řezná rána v dlani nebo popálenina na zápěstí. Místa, která neustále namáháme téměř každým svým pohybem, nelze dost dobře ošetřit pouhou náplastí. Ta není elastická a nepřizpůsobuje se našim pohybům. Často padá, odlepuje se a neplní tak svoji funkci. V tomto případě je vhodné využít hydrokoloidní krytí. „Elasticita je velkou předností hydrokoloidního krytí. Mezi další výhody, které lze ocenit, patří bezpochyby větší velikost oproti tradičním náplastem a navíc možnost je tvarovat podle potřeby,“ radí Kateřina Krejčířová. Výhodné jsou výrobky větší velikosti a možností přistřihnutí do žádoucí formy.

5. Zranění, po kterém hrozí nevzhledná jizva

Ať už jde o popáleninu, odřeninu, řeznou ránu nebo jiné zranění, může při jeho větších rozměrech hrozit, že nám na něj zůstane doživotní památka v podobě nehezké jizvy. Ke zmenšení rizika vytvoření jizvy obyčejná náplast nepomůže. Hydrokoloidní krytí však díky své schopnosti vytvořit kolem zranění vlhké prostředí tuto výhodu má. Navíc k tělu dobře přilne a vytvoří takřka druhou kůži. Díky těmto vlastnostem se zároveň nemusíme bát umýt si ruce, které máme takto ošetřené. Hydrokoloidní krytí je totiž voděodolné, takže jej na rozdíl od běžné náplasti styk s vodou nepoškodí.

V řadě případů pomáhají hojení tradiční receptury, přečtěte si: Listy Aloe vera stačí vymačkat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).