Hlavní navigace

5 způsobů, jak v létě využít konopí

8. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Konopí odhání bodavý hmyz, zklidní spálenou pokožku a pomáhá také bojovat s plísní na nohách.

Konopí je rostlinou, která je po celá staletí využívána různými kulturami. Své místo měla již v antice nebo starověké Číně, kde se využívala k léčebným účelům i zkrášlovacím procesům.

 

Konopí není třeba se obávat, jde totiž o úžasnou rostlinu s hromadou blahodárných účinků. Poznat to můžete i nyní, v létě. Zde je několik tipů, jak na to.

1. Popáleniny od sluníčka

Léto bývá plné pohody a horkých dnů, které spousta z nás tráví u vody. V tuto chvíli ale může být velkým ohrožením sluníčko, které v případě nedostatečné ochrany dokáže naši pokožku nepříjemně poškodit. Zásadní je prevence, tedy používat opalovací krém odpovídajícího faktoru, netrávit na slunci příliš dlouhou dobu, mít pokrývku hlavy a nepobývat na slunci mezi jedenáctou hodinou a třetí odpoledne.

Někdy se však stane, že i když dodržíme všechny zásady, naše pokožka zrudne a rázem máme před sebou několik opravdu nepříjemných hodin i dnů. V tuto chvíli může velmi pomoci právě konopí, ideálně ve formě tělového či pleťového oleje s výraznými regeneračními účinky. Vhodné jsou zejména přípravky, které jsou nakombinovány i s olejem jojobovým, který je téměř identický se strukturou kožního mazu a dokáže zastat jeho funkci. Konopný olej pokožku zklidňuje ihned po natření, dodává jí potřebné látky a regeneruje. Při výběru správného oleje se zaměřte také na to, aby obsahoval také zelené části rostliny (cannabis sativa extract). Jedině ty totiž obsahují účinné látky cannabinoidy, zejména důležité CBD. Nenechte se oklamat, chcete-li olej, který vám prospěje, nespoléhejte se na olej vylisovaný pouze z konopných semen.

2. Hmyz

Zůstaňme ještě na chvíli u konopného oleje, který má i více využití než jen zklidnění popálené pokožky. Co se vám vybaví, když se řekne letní večer? Nejspíše příjemné posezení venku s přáteli či rodinou, něco dobrého k pití a jídlu, zahrádka, příjemné teplo… a nepříjemný hmyz.

S komáry a další havětí se můžete vypořádat různými způsoby. Doporučuje se například zapalovat svíčky, které by je měly odpudit. Odehnat je od vás však může i konopný olej. Ten s obsahem extraktu ze zelených částí rostliny jim totiž příliš nevoní, a pokud si jím namažete pokožku, přestanou vás obtěžovat. A když už vás hmyz štípne, rychlá regenerace je jistá se správnou konopnou mastí.

3. Plísně

Období, kdy spousta lidí trpí plísňovými onemocněními, je právě léto. Je tomu tak proto, že nosíváme nevhodnou obuv, ve které se noha nadměrně potí. Příčinou bývá také koupání na veřejných místech, kde se tato onemocnění velmi dobře přenášejí. Plísně se objevují nejčastěji mezi prsty na chodidle, ale i na patách a mohou způsobit značnou bolest.

Předejít plísním můžete zvolením správné obuvi, pokud je opravdu vedro, uzavřeným botám se vyhněte obloukem. Obuv si s nikým nepůjčujte. Pomůže také nechodit do bazénu naboso, ale vždy si vzít například žabky. V boji s plísní, která se již projevila, může být dobrým spojencem mast z konopí, která má antibiotické účinky. Stačí ji natřít jednou denně v tenké vrstvě na postižené místo a plíseň by se během několika dnů měla začít ztrácet.

4. Bolesti

Léto bývá časem, kdy se spousta z nás uchýlí k nějaké fyzické aktivitě. Vyjedeme si na výlet na kole, zahrajeme si plážový volejbal nebo vyrazíme na túru do hor. Někdy se ale může stát, že přeceníme své síly a na světě jsou přetažené svaly, modřiny, různé oděrky a další úrazy. Na tato drobná poranění se doporučuje používat konopná mast, která umí jednak hojit drobné ranky, ale také ulevovat od bolesti svalů, kloubů i šlach. Máte namožené nohy z celodenního cyklovýletu? Stačí si je večer namazat tenkou vrstvou konopné masti a hned bude lépe. I zde si dejte pozor na obsah extraktu ze zelených částí konopné rostliny, který je pro úlevu od bolesti klíčový.

5. Kuchyň

Takřka zázračnou součástí konopné rostliny je také konopné semínko. Už jedna lžíce této suroviny dokáže dodat lidskému tělu minimální denní dávku všech potřebných živin. Dá se jíst po lžíci, ale také přidávat do různých jídel, přičemž nejvíce se hodí pro použití ve studené kuchyni. Přisypat jej můžete do salátů nebo dětských přesnídávek, vyrobit si z něj domácí konopné mléko nebo jej nechat naklíčit.

Konopné semínko je bohaté na bílkoviny, minerály, prospěšné rostlinné steroly a aminokyseliny. Typický je pro něj zejména ideální poměr esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6. Jedná se o velmi lehkou a zdravou potravinu, která se ideálně hodí na léto, protože nezatěžuje žaludek a podporuje pocit uvolnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecná zdravotní sestra, odbornice z Carun Pharmacy, www.carun.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).