Hlavní navigace

5 způsobů, jak kouření škodí v ústech

1. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Lidé si myslí, že kouření způsobuje v ústech pouze žloutnutí zubů a cigaretový zápach. Není to pravda, cigaretový kouř v ústech napáchá mnohem větší škody.

Kouření způsobuje například kazivost zubů, záněty dásní a kuřáci mají dvojnásobné riziko vzniku parodontózy. Komplikace spojené s kouřením mohou vést až k vypadávání zubů.

1. Žloutnutí zubů

Cigaretový kouř může za zažloutlou barvu zubů. Jaké jsou další důvody, proč by kuřáci měli dodržovat zvýšenou ústní hygienu?

2. Kazy

Kromě žloutnutí zubů způsobuje cigaretový kouř také změnu složení slin a zvýšenou tvorbu zubního plaku. To vše vede ke zvýšenému množení bakterií v dutině ústní. Tyto bakterie pak narušují zubní sklovinu a způsobují kazivost zubů.

3. Parodontóza

Změna složení prostředí v ústech vede také k bolestivému obnažování krčků, ustupování dásní a parodontóze, která může skončit i vypadáváním zubů. Vznik parodontózy je u kuřáků dvakrát vyšší než u nekuřáků, naopak zanechání kouření zmírňuje projevy onemocnění.

4. Zápach z úst

Krom toho, že dech kuřáka je cítit po cigaretovém dýmu, chorobný zápach z úst způsobují také přemnožené bakterie v důsledku kouření a špatného stavu ústí dutiny.

5. Infekce

Přemnožené bakterie v ústech také vedou k různým infekcím. Ty se mohou šířit krví dále do těla, a způsobit tak další onemocnění.

Kombinace s alkoholem zvyšuje riziko rakoviny

Největším rizikem pro dutinu ústní je pak vznik zhoubného nádoru v ústech. „Toto riziko ještě navíc roste, pokud dochází ke kombinaci kouření a alkoholu. Alkohol totiž ještě více podporuje rakovinotvorné účinky cigaretového kouře,“ říká Jarmila Greplová z centra odvykání Život bez cigaret. Vyšší riziko rakoviny hlavy a krku mají nejen kuřáci cigaret, ale také pravidelní kuřáci dýmek a doutníků a také uživatelé žvýkacího tabáku.

Další motivací k odvykání kouření může být snaha minimalizovat počet nutných návštěv u zubaře a snížení rizika komplikací po lékařském zásahu. Kuřáci totiž trpí vyšší kazivostí zubů a chronickými záněty dásní, které je přivedou do ordinací zubaře častěji. Cigaretový kouř navíc narušuje hojení ran, a kuřáci tak častěji trpí komplikacemi po zubních zákrocích. Špatná funkce sliznic a tkání v dutině ústní také může způsobit problémy při uchycení zubního implantátu.

Pomoc v odvykání kouření

  • Pomoc s odvykáním kouření můžete vyhledat u lékařů specialistů v tzv.Centrech léčby závislosti na tabáku – www.slzt.cz.
  • Poradna Život bez cigaret poskytuje konzultace v odvykání kouření. Více informací o poradně na www.zivotbezcigaret.cz.
  • Zejména mladí lidé pak ocení pomoc v moderních aplikacích na podporu odvykání kouření, jako například bezplatná aplikace iCoach, která je provede celým procesem odvykání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).