Hlavní navigace

5 zásad pro intimní hygienu: Škodí moc mytí i obyčejné mýdlo

29. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Jay Cee on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Péče o ženské intimní partie je stále trochu tabu. Nedostatečná, ale i přehnaná hygiena mohou přitom poškodit přirozené prostředí, stejně tak jako nevhodně zvolené mýdlo či prádlo. Roli hraje i vhodný jídelníček.

1. Prodyšné prádlo

Základem zdravých intimních partií je kvalitní spodní prádlo. Velký důraz při jeho výběru věnujte hlavně materiálům. Ty by měly být prodyšné a neměly by dráždit pokožku. Nejlépe uděláte, pokud sáhnete například po stoprocentní bavlně nebo prádle z bambusového vlákna.

Problémem neprodyšných vláken je vznikající vlhkost, která je živnou půdou pro nežádoucí bakterie. „Spodní prádlo ze saténu, hedvábí nebo umělých materiálů může sice vypadat skvěle na pohled, ale je neprodyšné, a tak pomáhá k přemnožení kvasinek a bakterií. Podobné je to i s upnutým oblečením. Volte tedy přírodní materiály a volné střihy,“ doporučuje gynekolog Roman Peschout.

2. Vhodné mýdlo

V oblasti intimních partií žen převládá kyselé pH, jehož přirozená obranyschopnost může být velmi snadno narušena zásaditými sprchovými gely. Proto by si ženy měly pečlivě vybírat vhodné mýdlo, ideální jsou speciální intimní gely, které poskytnou vhodnou péči a ochranu před podrážděním a potenciálním zápachem nejcitlivějších částí těla.

Péče o intimní partie a zápach

  • Nepříjemný odér je nejčastěji způsoben přemnožením bakterií, které jsou v prostředí pochvy běžně přítomné. Vznik zápachu může být způsoben kvasinkovou infekcí, používáním nevhodných mycích prostředků nebo nošením oblečení z umělých materiálů.
  • Zápach z pochvy může být ale také příznakem závažnějšího onemocnění. Je proto vhodné poradit se s lékařem zejména tehdy, pokud je zápach spojen s nepravidelností krvácení nebo s krvácením po pohlavním styku.

„Při očistě choulostivých partií se vyvarujte klasického mýdla nebo sprchových gelů. Tyto produkty mohou měnit pH, dráždit citlivou sliznici a vyvolat infekci,“ upozorňuje gynekolog. Doporučuje intimní gely s obsahem kyseliny mléčné, tea tree olejem, růžovým olejem nebo aloe vera, které mají zklidňující účinky. Na trhu existuje řada těchto produktů, které jsou navrženy právě pro ženská choulostivá místa. Působí i jako prevence a pravidelná kvalitní péče tak ušetří hodiny strávené v čekárně gynekologické ordinace.

3. Přiměřená péče

Jako ve všech oblastech života i zde platí: všeho s mírou. Věnovat dostatečnou péči intimní hygieně je opravdu nezbytné, přesto může přehnaná péče způsobit více škody než užitku. Nedílnou součástí ženských partií jsou i bakterie, které tvoří přirozenou obranu vůči vnějším vlivům.

Potřebujete-li se sprchovat několikrát denně, oplachujte si genitálie pouze vodou a jen jednou denně sáhněte po intimním gelu. Lékaři doporučují zaměřit se s mycími prostředky hlavně na vnější okolí intimního ústrojí, to vnitřní se dokáže z velké části chránit samo.

4. Kvalitní jídelníček

Ač nemusí být na první pohled souvislost patrná, jídelníček hraje důležitou roli i v intimní hygieně. Na prostředí ženských pohlavních orgánů má nepříznivý vliv například nadměrná konzumace bílého cukru a bílé mouky, jež narušuje přirozenou mikroflóru organismu. Naopak blahodárné účinky sebou přináší konzumace potravin bohatých na příznivé bakterie. Do této skupiny patří například bílé jogurty, kefíry nebo zelenina.

„V oblasti stravy existují potravinové doplňky – probiotika, která obsahují kultury laktobacilů. Ovlivňují nejen činnost střev, ale také příznivě působí na poševní prostředí,“ doplňuje Roman Peschout a připomíná také důležitost dostatku tekutin. Pak brzy zaznamenáte pozitivní změny ve fungování vašeho organismu, a to včetně choulostivých partií.

5. Dodržování zásad i ve ztížených podmínkách

Pokud nemá žena možnost komfortní hygieny, například během cestování, na dovolené a podobně, pomohou intimní ubrousky. Dopřejí dostatečný pocit čistoty i v nepříznivých podmínkách. Díky intimním ubrouskům si svěžest partií žena může udržet za jakékoli situace. A ani tady nezapomínejte, že důležité je rovněž nezapařené, nezapocené prádlo, třeba při turistice či sportu.

„Ženy, které se věnují nějakému sportu, by si měly spodní prádlo převlékat hned po skončení tělesné aktivity, aby se minimalizovala doba, po kterou jsou intimní partie vystaveny vlhkému a zapařenému prostředí,“ říká gynekolog.

Také při koupání je třeba dodržovat určitá pravidla. „Po koupání se vždy důkladně osprchujte, ve vodě se můžou vyskytovat mikroorganismy a bakterie, které snadno způsobí močové infekce doprovázené pálením a řezáním. Pokud nemáte možnost se osprchovat, mějte u sebe intimní ubrousky, které zaberou minimum místa a zajistí vám potřebnou hygienu, doporučuje lékař. Nezapomínejte u sebe mít také suché plavky na převlečení – vlhké prostředí podporuje množení bakterií.

Odborná spolupráce:

MUDr. Roman Peschout

Gynekolog, zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava, působí také v soukromé ambulanci MUDr. Majer s.r.o. a věnuje se výukové a přednáškové činnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).