Hlavní navigace

5 tipů, jak udržet víno v chládku

17. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Matt Lamers on Unsplash, podle licence: Public domain
V teplých dnech se pijí spíše bílá a růžová vína, případně vína šumivá. Odborníci ze společnosti Bohemia Sekt radí, jak tyto letní nápoje udržet ve vhodné teplotě, a to i když si je vezmeme s sebou třeba do parku či k vodě.

1. Chladicí návlek

Funguje na podobném principu jako chladivé obklady – obsahuje gel, který dokáže po dlouhou dobu udržet nízkou teplotu. „Rukáv“ necháte zchladit v mrazáku, vsunete do něj víno a poté máte na několik hodin vystaráno. Tento návlek se prodává i ve formě praktické tašky, se kterou dorazíte na letní večírek stylově a s perfektně vychlazenou lahví.

2. Chladivé vinné kostky

Dávat do vína led? To klidně můžete, ale ne ledajaký. Aby nedošlo k ředění vína vodou, zkuste si udělat ledové kostky z další lahve stejného vína. V horkých letních měsících tak víno neztratí chuť a bude mít stále nízkou teplotu. Tento postup se samozřejmě hodí k méně drahým a lehčím vínům.

3. Spousta ledu

Ta nejjednodušší metoda bývá často nejúčinnější – do termotašky nasypte hromadu ledu, vložte lahve s vínem a vyrazte třeba do parku. Použití termotašky, ne obyčejné igelitky, je důležité – kromě ochrany před teplem je vyrobena z odolnějšího materiálu a také je možné uzavřít ji i v horní části. Ledu se pak můžete vždy snadno zbavit, po chvíli na slunci z něj nezbude nic.

4. Chladicí zátka

Sofistikované a elegantní řešení – není nutné chladit celou lahev vína, stačí vychladit tekutinu, která protéká hrdlem lahve ve chvíli, kdy naléváme. Sežeňte si speciální chladicí zátku, kterou necháte namrznout v lednici, než vyrazíte ven za zábavou. Díky ní si vychutnáte víno s ideální teplotou a bez změn v chuti.

5. Termoizolační nádoba

Milovníci vína mohou sáhnout i po speciálních elegantních „termoskách“. Víno se do nich nepřelévá, drží v chladu celou lahev po dobu až čtyřiadvaceti hodin. Existují také verze s elektrickým pohonem na baterie, které víno chladí díky cirkulaci vody okolo kostek ledu.

Více o vhodných teplotách svědčících vínu se dozvíte v článku Největší chyby při podávání vína? Teplé červené a studené bílé.

Galerie: Historie a současnost výroby sektu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).