Hlavní navigace

5 tipů, jak pečovat o kůži dítěte s atopickým ekzémem

11. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Atopický ekzém dokáže potrápit a někdy i nepříjemně překvapit. Zvlášť pokud se vyskytne u malého miminka v rodině, která se s atopickou dermatitidou dříve osobně nesetkala.

Kryštofovi bylo pět týdnů, když se zničehonic osypal. Červená vyrážka se rychle šířila od uší přes tváře až k očím a postupně pokryla celý obličej. Ten mu zároveň poměrně otekl, takže chlapeček v podstatě neotevřel oči. Pro maminku to byl žalostný pohled.

Dětská lékařka radila různé mastičky, promazávadla, koupele z odvaru z černého čaje, ale ekzém téměř neustupoval. Teprve až mast s mírným obsahem kortikoidů dokázala pro začátek pomoci. Rodiče zároveň byli poučeni, jak nadále pečovat o dítě, aby se silné projevy ekzému pokud možno nevracely. A také, aby se pokud možno vyhnuli dalšímu užívání mastí s kortikoidy.

Děti se často osypou již ve věku několika týdnů, obvykle v podstatě ze dne na den. Nejčastěji primárně v obličeji, takže místo vytoužené zdravé hladké kůže pokrývá obličejík červená, zanícená pokožka. Naštěstí po prvotním šoku rodiče zjišují, že jde především o to, naučit se s atopickým ekzémem „pracovat“. Tedy mj. vhodně ošetřit atopickou kůži dítěte a také dodržovat další soubor opatření, která pokud možno minimalizují projevy tohoto kožního onemocnění

Mýdla nepoužívat, koupání omezit

Pro atopiky jsou v podstatě tabu veškerá běžná parfemovaná mýdla, pěny do koupele, šampony a sprchové gely, které narušují ochrannou bariéru kůže. Dermatologové také dávají do souvislosti výrazné zvýšení spotřeby mycích prostředků a s ní související frekvence mytí s nárůstem počtu pacientů s atopickým ekzémem během posledních let.

Pro mytí atopických dětí, ale i miminek se zdravou kůží, lékaři nejvíce doporučují olejové koupele. Nejenže dobře rozpustí a odstraní z kůže pot, kožní maz a nečistoty, ale zároveň kůži zvláční a výborně ošetří. Miminka obvykle stačí koupat obden, navíc jen kratší dobu, zhruba do deseti minut. Vhodné je používat mírně teplou vodu, nikoliv horkou, která zbytečně kůži dráždí.

Pozor na močovinu

Základem péče o kůži atopika je promazávání, a to hypoalergenními mléky a krémy. Ovšem navzdory tomuto označení je dobré dbát i na jednotlivé složky konkrétní kosmetiky. Řada hypoalergenních krémů a tělových mlék určených pro děti totiž obsahuje tzv. ureu, neboli močovinu, jejíž použití je ovšem pro citlivou pokožku miminek a batolat minimálně sporné. „Mléka a krémy s ureou nejsou vhodné na velkoplošné promašťování PRO kojence a malé děti zhruba do tří let. Neublíží jim to, ale často je přípravky s ureou štípou a dráždí,“ říká dětská dermatoložka z Fakultní nomocnice v Motole Štěpánka Čapková.

Lékařka doporučuje pro malé děti přípravky s vysokým obsahem tělu vlastních látek – nenasycených mastných kyselin, které podporují obnovu a stabilizaci ochranné kožní bariéry.

Ručník jen vlastní

Ekzém sám o sobě není infekční, ale pokožka atopiků je více náchylná k osídlení patogenními mikroorganismy než pokožka zdravého člověka. Proto je dobré mít svůj vlastní bavlněný ručník, aby nemohlo dojít k infikování kůže. Dítě je nezbytné sušit jemným poklepáním, přílišné tření může způsobit podráždění kůže.

Punčocháče? Vybírejte opatrně

Zatímco malé miminko nejčastěji mívá ekzém v obličeji a na krku, odkud se šíří případně na trup a končetiny, staršímu dítěti se obvykle přesouvá do oblasti podloketních a podkolenních jamek, pod zadeček. Tato místa zpravidla většinu dne zakrývá oblečení, které ovšem může kůži dráždit. Proto je nezbytné je opatrně vybírat. Obecně platí, že nejlépe děti snášejí 100% bavlnu, hůře pak vlnu či syntetické materiály, zvlášť když přiléhají těsně na kůži. Je potřeba to vyzkoušet, ale mnoha dětem například nesedí většina punčocháčů. Nahradit je lze bavlněnými leginami pro holčičky či spodkami pro kluky. Důležité je také zpočátku opatrně vybírat prací prášky a vyhýbat se aviváži.

Pozor na pocení

Tak jako různá mléka a další promazávadla dělají atopické kůži dětí dobře, pot mezi ně určitě nepatří. Doma lze pocení eliminovat spíše chladnější pokojovou teplotou a méně vrstvami oblečení. Ve školce, škole či venku pomůže slabší oblečení z více vrstev, které pak je možné dle potřeby odkládat či oblékat. Důležitý je opět výběr materiálu. Pocení nohou lze předcházet otevřenými bačkorami, na ven vybírat kožené boty či obuv s membránou, která umožňuje noze dýchat.

Pokud není příčina ekzému známa, základem péče o dítě s atopickou dermatitidou tvoří především soubor dietních opatření a pokud možno eliminace prachu, roztočů a dalších nejčastějších alergenů.

Zdroj: TZ Linola

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).