Hlavní navigace

5 netradičních zdravých rostlin: chia, quinoa, karob, špalda, shiitake

11. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / quimuns, podle licence: Public domain
Pět méně známých rostlin, které mají potenciál stát se součástí jídelníčku nejen veganů či vegetariánů. K čemu je lze využít a proč jsou zdravé, vysvětluje Jan Petr, který se zabývá raw food a přírodními produkty.

Chia semínka ze šalvěje hispánské


Autor: Pixabay.com / 683440, podle licence: Public domain

Chia je semínko šalvěje hispánské. Ta se díky svým specifickým podmínkám pro růst pěstuje pouze v oblasti Střední Ameriky. Chia semínkům se přezdívá poklad aztéckých běžců, kteří díky výjimečným vlastnostem semen dovedli mnohem lépe hospodařit s energií. Proto jsou tato semínka mezi sportovci oblíbená dodnes. Jejich unikátnost potvrzuje i fakt, že v době kolem 900 př. n. l. byla v Mexiku využívána jako platidlo.

„Chia semínka jsou nesmírně bohatá na živiny. Obsahují až třikrát více železa než špenát, dvakrát více draslíku než banány nebo pětkrát více vápníku než mléko. Rovněž jsou nepřekonatelným zdrojem rostlinných omega 3 kyselin a bílkovin. Díky svému unikátnímu složení mají pozitivní vliv na srdce, cévy a paměť či napomáhají prevenci vzniku Alzheimerovy choroby,“ říká Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, která je dodavatelem bio a raw doplňků stravy. Chia semínka se podle něj dostávají v posledních letech do popředí zájmu.

„Chia se konzumují v celku i mleté. Hodí se do různých salátů, lze je přidat také do jogurtů nebo pečiva,“ vyjmenovává Jan Petr.

Chia semínka se také prodávají jako součást proteinových nebo sacharidových nápojů, jsou velmi vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy, osoby v rekonvalescenci nebo pro sportovce. Doporučována jsou také v případě potravinové alergie nebo celiakie. Namočená ve vodě nabobtnají a mohou se používat jako pojivo do těsta místo vajec.


Autor: Pixabay.com / quimuns, podle licence: Public domain

Quinoa z jihoamerického merlíku


Autor: Pixabay.com / Rose224, podle licence: Public domain

Merlík čilský neboli quinoa byl původně oblíben mezi Inky. Nyní se pěstuje v hornatých oblastech Jižní Ameriky, především na svazích And. Přestože quinoa patří ve světě k nejpopulárnějším zdravým potravinám, v České republice není stále příliš známá.

Merlík čilský představuje jednu z nejbohatších rostlin na proteiny. Obsahuje totiž všech devět esenciálních aminokyselin včetně vzácného lysinu. Dále je bohatý na vlákninu, jejíž podíl je až dvakrát vyšší než u jiných obilovin. Díky tomu je vhodnou potravou při zažívacích potížích. Krom toho významně snižuje riziko rakoviny prsu a srdečních onemocnění. Quinoa se vyznačuje i vysokým obsahem minerálů, především železa, vápníku, hořčíku a vitamínů B2 a E. Má nízký glykemický index, což podporuje snižování krevního tlaku a je tak vhodná i pro diabetiky.

V současnosti se semena merlíku využívají k přípravě mouky nebo jako vhodná příloha namísto rýže. Čerstvé listy merlíku se pak hodí do salátů.

Quinoa se chuťově přizpůsobí ostatním ingrediencím. Obohatí jídelníček nejen vegetariánům, veganům i při redukční dietě. Navíc ji mohou konzumovat i lidé s celiakií. Quinoa je nenápadná nutriční bomba.


Autor: Pixabay.com / SoFuego, podle licence: Public domain

Karob alias svatojánský chléb či rohovník

Karobový prášek pochází z plodů dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří. Karobu se přezdívá také svatojánský chléb nebo rohovník. Jeho kvalit si byli vědomi už Řekové a Egypťané, u nichž tvořil běžnou součást jídelníčku. V současnosti se lusky a semena karobu využívají v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

Karob je výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Je bohatý především na hořčík, vápník, železo a vitamíny A, B a D.

Lusky bez pecek slouží jako zdravá náhražka kakaa. Karob totiž neobsahuje kofein a má výrazně nižší kalorické hodnoty. Tzv. svatojánský chléb lze použít všude tam, kde se používá kakao.

Z hlediska nutričního složení je v karobu zastoupeno pouze sedm procent tuků a až osmačtyřicet procent cukrů. Z tohoto důvodu jej není potřeba doslazovat. Mimo to obsahuje i vysoký podíl vlákniny. Mezi další zdravotní benefity patří snižování cholesterolu v krvi a snižování krevního tlaku.

Špalda neboli druh rozpadavé pšenice

Špalda je jednou z nejstarších kulturních obilovin, původem z oblasti Mezopotámie. Jedná se o druh rozpadavé pšenice, jejíž popularita v oblasti zdravé výživy rychle roste díky bohatému nutričnímu složení a obsahu komplexních karbohydrátů, nerozpustné vlákniny, aminokyselin a vysokému podílu vitamínů a minerálů.

„Špalda obsahuje vysoké množství bílkovin a speciální karbohydrát mukopolysacharid, který podporuje kvalitu a životnost kostí a rovněž uvolňuje energii do těla postupně. Zároveň je díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému podílu lepku mnohem stravitelnější než běžná pšenice,“ říká Jan Petr.

Špaldu je též možné využívat jako zdravější a kvalitnější alternativu kávy, protože neobsahuje kofein.

Léčivé účinky špaldy

  • Naklíčené zrno je cenným zdrojem vitamínů a minerálů, které výrazně posilují celý náš organismus.
  • Mladá pšeničná nať (tráva) pomáhá při chudokrevnosti, oslabeném organismu, potížích s játry, ledvinami, nervozitou, nespavostí a při nedostatku vápníku a hořčíku.
  • Pšeničné otruby jsou výbornou prevencí, ale i léčbou potíží se zácpou, dále podporují trávení, pomáhají s cílenou redukcí, snižují hladinu cholesterolu, krevního cukru i tlaku, zlepšují vitalitu organismu, mají harmonizující působení na nervový systém a celkovou odolnost.
  • Olej z pšeničných klíčků má výrazné hojivé účinky, dále podporuje zdravou hormonální rovnováhu, tedy především plodnost.

Můžete vyzkoušet recepty z pšenice-špaldy.

Shiitake aneb houževnatec jedlý


Autor: Pixabay.com / fnxxl, podle licence: Public domain

Houba shiitake, v Česku nazývaná jako houževnatec jedlý, pochází z Japonska. Její název je složen ze dvou slov. Shii, tedy dub, a take, houba. V současnosti se shiitake těší vysoké popularitě, po žampionech je druhou nejpěstovanější houbou na světě.

Oblíbená je jak pro svou lahodnou chuť, tak i bohatý podíl zdraví prospěšných látek, především železa, hořčíku a vitamínů B a D. Shiitake obsahuje vysoké množství lentinanu, který má pozitivní vliv na imunitní systém. Lentinan je v Japonsku schválen i pro léčbu některých typů rakovin. Vedle toho je houba výborným antioxidantem. Zachytává totiž volné radikály, které v těle vznikají nesprávným stravováním. Nedávné výzkumy navíc odhalily, že shiitake snižuje riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění, včetně aterosklerózy. Houba se osvědčila i jako lék proti akné.

Obecně platí, že houby jsou výborné do jídelníčku na hubnutí. I u nás rostou druhy hub, které jsou prospěšné zdraví.

Galerie: Neznámé potraviny

Odborná spolupráce

Ing. Jan Petr

Raw food nadšenec, spolumajitel společnosti Vitalvibe, www.vitalvibe.eu

Z klasického konzumenta tradiční české kuchyně přešel v roce 2009 na stoprocentní raw stravu. Absolvoval raw food a jógové semináře. Zabývá se dovozem přírodních produktů na trávení a zažívání, hubnutí, imunitní systém a omega mastné kyseliny. Dodává do ČR superpotraviny, vitamíny a minerály, antioxidanty, probiotika a bio potraviny v RAW – syrové kvalitě, dále rostlinné proteiny a vše pro regeneraci.

Zdroj: TZ Vitalvibe

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).