Hlavní navigace

5 nejčastějších chyb, které děláme při čištění zubů

12. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Víte, že aby zuby zůstaly zdravé, potřebují každodenní péči. Dbáte na pravidelnou ústní hygienu nejméně dvakrát denně. Zuby čistíte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A přesto to možná nestačí. Víte, jakých pěti největších chyb se dopouštíte možná i vy?

1. Čistíte příliš krátce

Mnoho lidí neví, jak by si zuby měli správně čistit. Kamenem úrazu je spolu se špatnou technikou také nedostatečná doba čištění. Z různých průzkumů vyplynulo, že mnozí z nás si doporučené tři minuty zkracují na padesát sekund a zuby čistí dokonce pouze jednou denně. Jak by tedy ústní hygiena v domácím prostředí měla vypadat?

Galerie: Ne vše, co je na zubu černé, musí být kaz

Zuby bychom měli čistit nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu. A alespoň jednou denně, večer, bychom měli vyčistit i mezizubní prostory. „Zuby čistěte mechanicky kartáčkem po celém jejich povrchu, ze všech stran, a nezapomínejte ani na zubní krčky a hůře dostupná místa, jako jsou zadní zuby. Mezizubní prostory ještě dočistěte mezizubním kartáčkem a dentální nití,“ popisuje správný postup stomatoložka Soňa Humpolíčková z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Zubní pasta je pouze pomůckou – pokud totiž neodstraníte ze zubu plak, fluoridy ke sklovině stejně neproniknou.

2. Používáte tvrdý zubní kartáček

Spousta lidí si myslí, že si zuby pořádně vyčistí jen tehdy, když použijí tvrdý zubní kartáček. To je však omyl – příliš tvrdý kartáček naopak chrupu a dásním může uškodit. Zubní kartáčky se neliší jen tvrdostí. Mají různé vlastnosti, mohou být například antibakteriální, extrémně malé nebo elektrické. Jaký je v nich rozdíl a podle čeho vybírat? „Ideální je kartáček s malou hlavicí hustě osázenou měkkými vlákny,“ doporučuje stomatoložka.

3. Zapomínáte na jazyk

Ústní hygiena nebude kompletní, když při čištění zubů vynecháme jazyk. Ten je svým nepravidelným povrchem totiž ideální živnou půdou pro různé bakterie, které mohou způsobovat například nepříjemný zápach z úst.

4. Nepoužíváte mezizubní kartáček a zubní nit

Nejen zubní, ale i mezizubní kartáček a dentální nit jsou nepostradatelnými pomůckami ústní hygieny. Posledně jmenované odstraňují zbytky jídla a zubní plak z míst mezi jednotlivými zuby, která jsou běžným zubním kartáčkem nedosažitelná. „V případě nedostatečného vyčištění mezizubí je pravděpodobný nejen vznik zubního kazu, ale také například zánětu dásní,“ varuje Soňa Humpolíčková.

5. Čistíte zuby hned po jídle

Po jídle bychom měli počkat zhruba dvacet minut, než sáhneme po zubním kartáčku, a mezitím si ústa vypláchnout vodou. A po konzumaci ovoce a džusů, zejména těch citrusových, se doporučuje ještě delší prodleva, protože citrusy obsahují kyseliny, jejichž působení může uškodit zubní sklovině. „Zuby si čistěte až přibližně dvě hodiny po konzumaci ovoce nebo ovocných nápojů, aby kartáček mechanicky nepoškodil kyselinami narušený povrch skloviny a nedošlo tak ke zvýšení citlivosti zubů,“ říká lékařka.

Odborná spolupráce:

MDDr. Soňa Humpolíčková

Zubní lékařka, působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na estetickou stomatologii a endodoncii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).