Hlavní navigace

5 kroků, po kterých se už nikdy nebudete bát zubaře

20. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Ethan Haddox on Unsplash, podle licence: Public domain
Jak mít zdravé zuby? Jednoduše a levně. Cestou ke krásnému a zdravému úsměvu je totiž prevence. Základem je 5 kroků.

V úterý 20. března je Světový den zubního zdraví. Devět z deseti – tolik lidí trpí podle statistik v České republice různými onemocněními dutiny ústní. A často o tom ani neví. Většině z těchto nemocí lze snadno předejít právě prevencí. Ta je přitom jednoduchá a levná.

Správná prevence zahrnuje nejen pečlivou každodenní ústní hygienu v domácím prostředí, ale také pravidelné návštěvy dentální hygienistky a preventivní prohlídky u zubaře. Odborníci totiž dokáží problémy odhalit v raném stadiu a ušetřit své zákazníky složitých ošetření zubních kazů, či dokonce náhrady ztracených zubů, které jsou nejen nepříjemné, ale i drahé.

Pokud je prevence nedostatečná, důsledkem je nejen tvorba kazů, ale také zánět dásní. Ten je sice léčitelný, ale v případě zanedbání může vyústit až v parodontitidu, jejíž důsledky mohou být nevratné a vést až ke ztrátě chrupu. „Pro zdravé zuby je jednoznačně nejdůležitější pečlivé čištění. Správná hygiena umí zamezit většině potíží, se kterými lidé ke stomatologům přicházejí,“ říká zubní lékařka Soňa Humpolíčková z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Galerie: Nová móda: Bělí si zuby černým uhlím

Pokud se vám podaří dodržet následujících pět v zásadě jednoduchých kroků péče o zuby, bude vám odměnou zdravý a krásný úsměv až do vysokého věku.

5 kroků pro zdravé a krásné zuby

1. Čistěte si zuby nejméně 2× denně

Pravidelnou domácí ústní hygienu je třeba provádět nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním. „Zuby čistěte po celém jejich povrchu kartáčkem s malou hlavicí hustě osázenou měkkými vlákny, každý zub ze všech stran. Prostory mezi nimi ještě dočistěte mezizubním kartáčkem a dentální nití. A po večerní ústní hygieně už nic nejezte a pijte jen vodu,“ radí doktorka Humpolíčková.

2. Každého půl roku k zubaři

Vedle každodenní domácí péče o zuby jsou jednou za půl roku nedílnou součástí prevence také návštěvy stomatologa, a to i tehdy, když vás netrápí žádné znatelné potíže. „Většina onemocnění ústní dutiny, jako například zubní kaz nebo onemocnění dásní, v počátečním stadiu vůbec nemusí způsobovat žádné subjektivní potíže,“ vysvětluje Soňa Humpolíčková. Kdo tedy začne zubního lékaře hledat až ve chvíli, kdy ho něco bolí, musí počítat s tím, že léčba pak bude náročnější, a to jak časově, tak i finančně.

3. Pravidelná péče dentální hygieny

Spolu se stomatologem dokáže problémy v dutině ústní výrazně omezit také dentální hygienistka. Ta umí nejen předcházet možným zánětům a kazům, ale ukáže i to, jak se o zuby doma správně starat a vybere i odpovídající pomůcky pro každodenní ústní hygienu. „Po profesionální dentální hygieně klient nejen odchází s dokonale vyčištěnými zuby bez pigmentových skvrn a zubního povlaku a kamene, ale naučí se také účinně čistit chrup i v domácím prostředí. To všechno je nezbytným předpokladem udržení zdravých a krásných zubů,“ upozorňuje Monika Sojková, dentální hygienistka z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

4. Vyhněte se potravinám, které zubům škodí

Zapomínat bychom ale neměli ani na vhodnou stravu. Chrupu neudělají dobře sladkosti, ale stejně negativně působí i popíjení sladkých nápojů. Cukry a kyseliny v nich obsažené rozkládají zubní sklovinu, která je pak náchylnější k tvorbě zubního kazu. Potraviny s vysokým obsahem cukru bychom se proto měli snažit co nejvíce omezovat, a pokud je to možné, vždy po jídle si zuby vyčistit.

5. Po ovoci a džusech si hned nečistěte zuby

Možná vás překvapí, že úplně neškodné není ale ani jinak zdravé ovoce a ovocné šťávy. I ty totiž obsahují kyseliny, které mohou narušit povrch zejména obnažených zubních krčků. Po konzumaci zejména kyselého ovoce nebo džusu s čištěním chrupu proto raději zhruba dvě hodiny počkejte, aby kartáček mechanicky nepoškodil kyselinám vystavený povrch zuboviny.

Sladké ani kyselé potraviny si samozřejmě nemusíte zakazovat úplně. Cukry jsou navíc nedílnou součástí vyváženého jídelníčku. Je ale důležité nekonzumovat sladkosti, pochutiny a sladké nápoje příliš často a v průběhu celého dne a dbát na celkově pestrou a vyváženou stravu.

Odborná spolupráce:

MDDr. Soňa Humpolíčková

Zubní lékařka, působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na estetickou stomatologii a endodoncii.


Monika Sojková, DiS.

Vystudovala Soukromou vyšší odbornou školu zdravotnickou pro dentální hygienistky v Praze.

Pracuje jako dentální hygienistka v Dentální klinice Jan Stuchlík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).