Hlavní navigace

5 častých chyb při počítání kalorií

16. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/stevepb, podle licence: Public domain
Dietu držíte, kalorie počítáte a stále nehubnete? Možná děláte chybu v drobnostech. Poradíme v jakých.

Jaro je za dveřmi a s ním i blížící se plavková sezóna. Mnoho z nás tak začíná řešit svoji váhu a postavu. Držíme diety, více sportujeme a upravujeme své jídelníčky tak, aby byly vyvážené a zdravé. Naučte se správně počítat kalorie a vyvarujte se častých chyb – ušetříte si spoustu zbytečných kalorií a také čas na cestě za vysněnou postavou.

Kalorie počítáte až po jídle

Největší chybou je zapisovat kalorie až na konci dne. Pokud jste jedla více kalorií, než jste měla, škoda už je napáchána a už s tím zpětně nic neuděláte. Spoléhat se na paměť není také úplně nejlepší, protože po celém dni určitě na něco zapomenete. Ideálním řešením je mít jídelníček připravený dopředu. Je to sice časově náročnější, ale pomůže vám v tom zůstat oddané vašemu cíli. Druhým způsobem je zapsat si kalorie potravin těsně předtím, než je sníte. Pokud spočítáte, že je kalorií příliš, můžete jídelníček ihned upravit.

Zapomínáte započítávat přílohy

Mnohé z nás si často neuvědomí, že i lžička smetany do kávy zahýbe s denním příjmem kalorií. Dvě lžíce smetany přidají až sto šedesát kJ. Koření, cukr, salátové dresinky a omáčky je třeba také započítávat. Spočítejme si to na příkladu salátu – lžíce zálivky obsahuje zhruba tři sta kJ, hrst krutonů vám přidá čtyři sta dvacet kJ a lžíce slunečnicových semínek dvě stě kJ. Zakápnutí grilované zeleniny olejem, trocha majonézy v tuňákovém salátu, kousek másla na snídaňovém krekru – všechny tyto drobnosti musíme do svého denního příjmu také započítávat.

Nemyslíte na příjem kalorií v tekutinách

Když se dívám do deníčků svých klientů o jejich denním příjmu kalorií, skoro nikdo z nich nezapočítává tekutiny. S touto chybou se setkávám nejčastěji. Zapisujte si vše, co vypijete, i když si myslíte, že neobsahují žádné kalorie. Většina z nás ví, že v přeslazených limonádách a džusech je spousta kalorií. Ale méně často si vzpomeneme na kalorie v pivu, vínu, koktejlech, slazených čajích, kávě či ovocných a zeleninových šťávách. I nápoje, které podléhají módní vlně, jako jsou různé koktejly s chia semínky, ochucené kávy nebo nápoje s exotickým ovocem, je třeba pečlivě zaznamenávat.

Nevážíte a neměříte porce

Nespoléhejte se na vágní popisky, jako je například půlka kuřecího prsa. Pro vás to může být sto gramů, pro někoho jiného zase dvě stě gramů. Středně velké jablko vám toho také moc nenapoví. V tomto případě platí zlaté pravidlo – dvakrát měř, jednou řež. Proto ze začátku važte všechny potraviny; jedině tak to dostanete do oka a časem vše budete odhadovat snadněji.

Nevěnujete pozornost velikosti porce na obalu

Pokud si myslíte, že celý balíček chipsů nebo láhev ovocného džusu je jedna porce, budete se muset podívat důkladněji na etiketu nutričních hodnot. Mnoho z nás má chybnou představu o tom, že etiketa nutričních hodnot platí pro celý balíček nebo láhev. Ve skutečnosti tyto hodnoty můžou odpovídat dvou a více porcím. Proto buďte pozorní a nastudujte si tabulku nutričních hodnot ještě předtím, než se pustíte do nějaké dobroty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Lékařka a expertka na výživu ve společnosti Herbalife

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).