Hlavní navigace

3× oves v kelímku. Vypadá jako jogurt, ale je to něco zcela jiného

Sdílet

 Autor: Semix
Oves je mimořádná plodina. Dokáže nadlouho zasytit a navíc neobsahuje klasický lepek. Zažívá proto renesanci a je základem novinek, které se právě objevují na trhu. Ochutnáte?

Už naši předci jej opěvovali a teď se oves znovu vrací na výsluní, a to v různých podobách. Na trhu jsme zaznamenali tři nové zajímavé produkty, které stojí minimálně za ochutnání. Dva jsou čistě ovesné a jeden mléčný s naklíčeným ovsem.

Proč zrovna oves?

Oves je surovina, která nám dodává fyzickou, ale i duševní sílu. To proto, že obsahuje dvojnásobné množství tuků než mnohem častěji používaná pšenice, a také více sacharidů a proteinů. Navíc energie obsažená v ovsu se v trávicím traktu pomaleji vstřebává, což prodlužuje pocit nasycenosti. Proto se tak hojně doporučují ovesné vločky na různé způsoby ke konzumaci právě ráno, kdy potřebujeme nastartovat organismus.

Navíc, oves sice obsahuje jako jiné obiloviny lepek, avšak v jiné formě, což umožňuje konzumovat výrobky z ovsa těm, kterým lepek vadí. Často se o něm hovoří jako o bezlepkové potravině.

Mlékárna Olma vyrábí ovesnou nemléčnou řadu Green Day

Už v polovině loňského roku se v chladících regálech objevily ovesné novinky, které zaujaly plně recyklovatelným obalem a anglickými popisky. Jejich výrobce, mlékárna Olma, řadu pojmenoval Green Day. Olma se následně pochlubila na sociálních sítích, že jako první v České republice vyrábí mléčné alternativy z ovsa, které jsou zároveň obohaceny o vitamín B12, vitamín D a vápník. Dlužno podotknout, že oves, který pro své výrobky využívá, pochází ze Švédska.


Autor: Vitalia.cz

Ovesný zakysaný výrobek z řady Green Day

Pod hlavičkou Green Day najdeme jak ovesný nápoj Oat vegan drink, tak zakysaný výrobek Oat-Yog se třemi příchutěmi, a nově i zakysaný nápoj Oat-Yog vegan drink, taktéž se třemi příchutěmi. Přestože výrobky vyrábí mlékárna, neobsahují mléko, jsou čistě veganské.

  • Green Day vegan drink – ovesný nápoj je tvořen zejména ovesnou bází (voda a 10 % ovsa), řepkovým olejem, vitamíny a veganskými probiotickými kulturami bakterií.
  • Green Day Oat-Yog – ani tento ovesný zakysaný výrobek neobsahuje mléko, jeho základ tvoří mj. ovesná báze (voda a 15 % ovsa), škrob, oleje, ovesná mouka a pět druhů veganských probiotických bakterií.
  • Oat-Yog vegan drink – i tento nápoj je v základu tvořen ovesnou bází z vody a ovsa (10 %). V jeho složení nechybí mj. řepkový olej, škrob, aroma, vitamíny, veganské kultury probiotických bakterií, a navíc cukr v ochucující složce.

Oveska: ovesný mléčný výrobek z Kunína

V dubnu letošního roku přišla na trh s ovesnou novinkou Mlékárna Kunín, nazvala ji Oveska. „Tento výrobek je opravdu unikát na českém trhu a jeho vývoj nám zabral více než osmnáct měsíců. Na druhou stranu zastáváme názor, že dobré věci se uspěchat nemají, a my jsme tak opravdu poctivě ladili výběr zrna i příchutí,“ říká pro server Vitalia.cz manažerka Mlékárny Kunín Petra Farkašová, která by prý o ovsu mohla básnit dlouho.

„Jedna jeho vlastnost je ale neoddiskutovatelná, oves skvěle chutná,“ doplňuje. To ostatně můžete vyzkoušet, Oveska je už pár týdnů v prodeji, zejména v řetězcích a internetových obchodech s potravinami.


Autor: Olma

Oveska obsahuje celá zrna ovsa

V případě Ovesky nejde o jogurt, jak by se snad mohlo zdát, nejde ani o kysaný mléčný výrobek, a už vůbec neobsahuje bakterie mléčného kysání, jako například zmiňovaný jogurt.

Výrobní proces začíná povařením ovesných zrn v mléce. Výsledný výrobek může díky tomuto přístupu obsahovat poměrně nízký obsah cukrů (v porovnání právě s jogurtem s přidanou ochucující složkou s müsli). Není totiž třeba vyrovnávat přirozenou kyselost jogurtu přídavkem cukrů pro výslednou přijatelnou chuť pro většinového spotřebitele.

„Zároveň je Oveska výrobek svým složením poměrně velmi jednoduchý, jde především o mléko a ovesná zrna s přídavkem malého množství stabilizátoru s obsahem inulinu. Také bych zmínila, že při výrobě používáme celá ovesná zrna, ne ovesné vločky, výsledkem je pak velmi zajímavý vjem měkkých a zároveň stále dobře vnímatelných zrn na skusu,“ upřesňuje výslednou strukturu Ovesky Petra Farkašová.

Ovesku zakoupíte přírodní a se dvěma příchutěmi, s čokoládou a jablko se skořicí.

Ovsánek ze Semixu: nemléčný výrobek s naklíčeným ovsem a jednoduchým složením

Oves „v kelímku“ do svého portfolia letos zařadila i potravinářská firma Semix. „Jde o Ovsánek neboli zakysaný nemléčný produkt z naklíčeného ovsa plný živých kultur bakterií prospěšných pro imunitu a střevní mikroflóru. Zákazníky mile překvapí svou zajímavou konzistencí, chutí i složením,“ řekl nám jednatel Semixu Kamil Lisal.

Ovsánek vznikl fermentací předem naklíčeného bezlepkového ovsa, obsahuje ovesné betaglukany a ve složení nenajdete žádné konzervanty, barviva, zahušťovadla ani umělá sladidla. Neobsahuje ani žádnou mléčnou či živočišnou složku, je tak vhodný pro vegany.


Autor: Semix

Ovsánek z klíčeného ovsa

Ovsánek koupíte bez příchuti, tzv. Natural, s jahodovou složkou a meruňkou. V základu má jen pitnou vodu, 23 % vloček z naklíčeného ovsa bez lepku (u ovocných příchutí jde o 19 %) a jogurtovou kulturu. Ovocné složky obsahují ovoce, cukr, ovocné koncentráty a škrob.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).