Hlavní navigace

3D tisk proniká i do učeben budoucích lékařů. Tisknou si protézy i zlomeniny

31. 10. 2019

Sdílet

 Autor: 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy
Největší lékařská fakulta v Česku začala na šesti svých akademických pracovištích používat ve výuce 3D tisk. Studenti se učí modelovat za pomoci počítačové 3D grafiky orgány, které slouží ve výuce třeba jako makety komplikovaných stavů zlomenin kostí.

„Je skvělé sledovat, jak se poměrně nedávné sci-fi mění v běžnou realitu. Po supermoderních zobrazovacích přístrojích v našem Centru pokročilého preklinického zobrazování nebo vyspělých ‚jako živých‘ simulátorech Centra medicínských simulací je 3D tisk dalším trendem, který se řadí mezi ‚exponenciální technologie v medicíně‘ a my jej našim studentům ve výuce nabízíme,“ uvedl děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy prof. Aleksi Šedo

Proč si studenti tisknou komplikované zlomeniny?

Na 1. LF UK se rozbíhá práce s 3D technologiemi na šesti pracovištích, mimo jiné i na Stomatologické a I. chirurgické klinice. Tyto technologie byly zařazeny do výuky informatiky pro studenty zubního a všeobecného lékařství a formou volitelného předmětu mohou medici získat znalosti v kurzu modelování a tisku ve 3D.

„V současné době vzniká na I. chirurgické klinice pilotní projekt vizualizace komplexních a komplikovaných zlomenin zápěstní a patní kosti. Jedná se o vysoce specializovanou problematiku. Pokud pacient přichází s úrazem na naši ambulanci, k diagnostice zlomeniny je krom prostého RTG nutné i CT zobrazení, provádíme 3D CT rekonstrukci. V rámci předoperačního plánování je nyní možné zhotovit na 3D tiskárně model, který umožní precizní plánování repozice jednotlivých úlomků a umístění osteosyntetického materiálu,“ vysvětluje chirurg Kristian Chrz z daného pracoviště.

3D modelování má podle něj v těchto případech velký význam i pro studenty medicíny. Umožňuje totiž lépe pochopit vztahy jednotlivých částí i princip operační léčby komplexních zlomenin.

Vyrábí se i zubní protézy

Také moderní stomatologie se stále více posouvá k digitalizované formě léčby. Digitální otisky zubů, tzv. skeny před protetickou rehabilitací chrupu, jsou již běžnou denní realitou zubních praxí. „Frézování pomocí softwaru CAD/CAM nebo 3D tisk zubních protéz představují jednoznačný trend, který staré otiskování nahradí. Výroba zubních protéz na sádrových modelech se tak stává postupně historií,“ říká přednosta Stomatologické kliniky prof. René Foltán.

Jak dodává, také při současné výuce studentů zde využívají 3D tiskárny nejen pro tisk protetických prací či operačních šablon, ale také k fyzickému tisku modelů vrozených vad nebo traumat obličejového skeletu. „Můžeme tak studentům velmi didakticky vysvětlit tuto anatomicky komplikovanou problematiku,“ vysvětluje prof. Foltán. Na výukových sálech využívají také intraorální skener, který slouží hlavně ke kontrole kvality preparace zubních tkání. V budoucnosti pak na lékařské fakultě počítají s rozšířením výuky a zavedením předmětu Digitální stomatologie.

3D tisk v nemocnicích i na školách není v Česku novinkou

3D tisk je hudbou současnosti, a proto se mu věnuje velká pozornost už na školách, jen tak je možné dále rozšiřovat možnosti, které už dnes (nejen) lékaři mají a také je využívají. Již před pěti lety jsme psali o tom, že 3D tisk umí protézy i naslouchadla, poměrně nedávno pak na I. ortopedické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně provedli unikátní operaci – implantaci lopatky vč. ramenního kloubu. Náhrada lopatky byla přitom zhotovena právě díky 3D tisku.

Zavádění 3D tisku do různých škol přitom není tak výjimečné, jak se může zdát, již před třemi lety, jak uvedl nás sesterský server Lupa.cz, vybudovala Střední průmyslová škola v Praze na Proseku 3D Lab – učebnu tisku. Ta slouží zejména pro výuku v oboru strojírenství. 3D tisku se učí i studenti brněnského Gymnázia Matyáše Lercha a 3D tiskové laboratoře má již čtvrtým rokem i Gymnázium Polička.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).