Hlavní navigace

3 zdravotní problémy, které může způsobit klimatizace

27. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vychlazená místnost je v létě příjemným útočištěm, klimatizace však vede ke zdravotním problémům způsobeným extrémně nízkou nastavenou teplotou nebo nedostatečným čištěním. Jak se zchladit zdravěji?

Pokud používáte klimatizaci, možná jste to zažili – nepříjemné pocity v krku, nachlazení, pálení očí. Z části si za tyto problémy můžeme sami, protože nedodržujeme doporučené nastavení, kdy se teplota v místnosti nemá lišit o více jak pět až šest stupňů oproti venkovnímu prostředí. Vliv na naše zdraví má ale také to, jak je klimatizace kvalitní a jak moc ji čistíme, na což mnoho lidí zapomíná.

Nenechte angínu zaútočit

Rýma, bolest v krku, či dokonce angína. Až takové následky může mít nepřiměřené použití klimatizace. „Suchý vzduch z klimatizace způsobuje překrvení, otok a vysychání sliznic, zhoršení imunitní bariéry sliznic, takže dochází k častějšímu onemocnění horních a dolních cest dýchacích,“ vysvětluje praktický lékař Michal Hondl.

Zásady pro zdravé používání klimatizace

  • Udržujte max. rozdíl 6 °C mezi venkovní teplotou a teplotou v klimatizovaném prostředí.
  • Proud studeného vzduchu nesmí směřovat přímo na vás.
  • Klimatizace by neměla být v činnosti déle než 4 hodiny denně.
  • Přechod z klimatizovaného prostředí do teplého by měl být pozvolný.
  • Klimatizaci v autě vypněte 15 min. před ukončením jízdy.
  • Prevencí je také vhodné cvičení, příjem vyvážené stravy a dostatku tekutin.
  • Klimatizace také vysušuje oči, pomůže častější mrkání či tzv. umělé slzy.

Aby žádné oko nezůstalo suché

Se suchým vzduchem z klimatizace se pojí další problém, a to syndrom suchého oka. „S touto poruchou se velmi často potýkají lidé pracující v moderních klimatizovaných budovách. Potíž je zejména v tom, že v takových prostorách tráví lidé většinou dlouhé hodiny sledováním obrazovky počítačů. Komplikace pak způsobuje nejen suchý vzduch, ale zejména snížená frekvence mrkání. Při zvýšeném soustředění během čtení a práce na počítači totiž mnohem méně pohybujeme očními víčky. A tím dochází k většímu odpařování slzného filmu z povrchu otevřeného oka a ke špatnému zvlhčování, což může vést až k nepříjemným pocitům,“ vysvětluje Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize.

Blokáda krku

Studený vzduch proudící z klimatizací není nic zdravého ani pro váš pohybový aparát. Záhadně se vám zablokuje krk, bolí váš v kříži a ramena vás pnou, jako kdybyste na nich nesli stokilový náklad? Příčinu můžete hledat právě v klimatizaci.

„Bolesti pohybového aparátu vznikají velmi často z ofouknutí,“ varuje před nevhodným používáním klimatizace ortoped Július Kazimír a dodává, které partie jsou nejnáchylnější: „V největším ohrožení jsou šíje, krční páteř, kříž a ramenní klouby. Při foukání nepřirozeně studeného vzduchu z klimatizace na odkryté části těla vzniká podchlazení, na které následně organismus reaguje ztuhnutím, bolestí či zablokováním svalstva. Využívání klimatizace tak může být jedním ze spouštěcích momentů nejen nachlazení, ale i příčinou bolestí kloubů a svalů.“

Tip pro zdraví

Je samozřejmé, že se zodpovědným používáním klimatizace se vám tyto problémy mohou naprosto vyhnout, je ale vhodné zvážit i alternativy, které mohou negativní vliv na zdraví výrazně omezit. Způsobů, jak v létě z veder nezešílet, je více – od pití dostatečného množství tekutin po použití kvalitních ventilátorů. Vhodné jsou bezlopatkové, které umí lépe distribuovat vzduch po místnosti než klasické lopatkové, které vzduch spíš pouze rozvíří. „Ventilátory bez lopatek dokáží ovlivnit proudění vzduchu tak, aby směřovalo přímo na vás, nebo vhánělo vzduch vysokou rychlostí skutečně po celé místnosti. Díky tomu posílá ventilátor silný nepřetržitý proud vzduchu tam, kde ho chcete mít, a rozptyluje tak místa chladného nebo teplého vzduchu v daných prostorech,“ říká James Dyson, britský vynálezce bezlopatkových ventilátorů a dalších šikovných přístrojů, které nám usnadňují život.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).