Hlavní navigace

3 typy antikoncepce po styku koupíte bez receptu

Sdílet

Takzvaná „pilulka po“, postkoitální antikoncepce, odborně „intercepce“, označuje metodu bránící početí užívanou po nechráněném pohlavním styku. Kvůli většímu množství vedlejších účinků není doporučována jako náhrada běžné antikoncepce, přesto stále zůstává poměrně spolehlivou „poslední záchranou“. Momentálně jsou v Čechách volně prodejné tři typy, z nichž každý má svá pro i proti.

Cesta k této antikoncepci byla donedávna poměrně složitá, vedla přes gynekologa do lékárny. V současnosti byl vzhledem k bezpečnosti moderních přípravků mezičlánek lékaře opuštěn a pilulky „po“ byly přesunuty do volného prodeje.

Nejstarší metoda zvaná Yuzpe byla opuštěna pro nadměrné množství vedlejších účinků a obsah estrogenu, který má příliš mnoho rizik pro volný prodej. Plně ji nahradila čistě gestagenní pilulka s levonorgestrelem – Postinor. Její název se stal synonymem pro tuto metodu. Ve srovnání s Yuzpe je metodou bez rizik a současně s polovičním výskytem nevolností a zvracení. Třicet let byl jediný ve svém oboru, nyní má konkurenci.

Využila jste někdy postkoitální antikoncepci?

Hormonální tablety

Velká dávka hormonů způsobí zahuštění hlenu v děložním hrdle, čímž se výrazně ztíží pronikání spermiím. Pokud již k oplodnění vajíčka došlo, zabrání jeho uhnízdění v děloze. Na našem trhu jsou v současnosti k dostání dva přípravky bez lékařského předpisu – Escapelle a Postinor 2.

Nehormonální tablety

Novinkou na trhu (uveden v dubnu 2015) je nehormonální preparát EllaOne. Je to tzv. selektivní modulátor progesteronových receptorů, který funguje na principu oddálení uvolnění vajíčka. V době uvolnění vajíčka (ovulace) tedy nemůže dojít k oplodnění. „V praxi to znamená rychlejší nástup účinku. Další neméně důležitou vlastností je poloviční výskyt nevolností a hlavně poloviční výskyt nepravidelností menstruačního cyklu,“ uvádí doc. Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

3 typy antikoncepce po styku: jaký je mezi nimi rozdíl? Porovnejte:

POSTINOR 2

Velká dávka hormonů způsobí zahuštění hlenu v děložním hrdle, čímž se výrazně ztíží pronikání spermiím. Pokud již k oplodnění vajíčka došlo, zabrání jeho uhnízdění v děloze.

Užití

  • První tableta by se měla nejlépe užít do 24 hodin od pohlavního styku (čím dříve, tím lépe) a druhá následně do 12 hodin od tablety první.
  • Daný postup je možné zahájit až do 72 hodin (tj. 3 dnů) od styku.

Balení a cena

  • Na jeden „zásah“ jsou určeny dvě tablety.
  • Cena se pohybuje od 500 do 600 Kč.

Výhody vs. nevýhody

+ velké rozšíření na trhu a tradice

+ volně dostupná v lékárnách dívkám od 16 let

- vyšší cena

- nevhodná pro pravidelné používání

Nežádoucí účinky

Oba typy hormonální antikoncepce se vyznačují podobnými nežádoucími účinky. Některé pacientky se musí připravit na bolest hlavy nebo žaludku, horečku, průjmy, závrať, únavu nebo nevolnost, která může skončit zvracením. Pokud ke zvracení dojde do 3 hodin od požití pilulky, je nutno užít ještě další tabletu.

ESCAPELLE

Velká dávka hormonů způsobí zahuštění hlenu v děložním hrdle, čímž se výrazně ztíží pronikání spermiím. Pokud již k oplodnění vajíčka došlo, zabrání jeho uhnízdění v děloze.

Užití

  • I pro tento novější preparát platí pravidlo, že „čím dříve užijeme, tím lépe“.
  • Oproti Postinoru tableta obsahuje dvojnásobné množství hormonu.
  • Působení Escapelle je nejvyšší do 24 hodin po styku, použití je opět možné až do 72 hodin.

Balení a cena

  • Krabička obsahuje jednu tabletu, za kterou zaplatíte 400 až 500 Kč.

Výhody vs. nevýhody

+ volně dostupná v lékárnách dívkám od šestnácti let

+ nižší cena

- velké množství hormonů najednou

- nevhodná pro pravidelné užívání

– zvýšené riziko mimoděložního těhotenství u žen po prodělaném zánětu vaječníků

Nežádoucí účinky

Oba typy hormonální antikoncepce se vyznačují podobnými nežádoucími účinky. Některé pacientky se musí připravit na bolest hlavy nebo žaludku, horečku, průjmy, závrať, únavu nebo nevolnost, která může skončit zvracením. Pokud ke zvracení dojde do 3 hodin od požití pilulky, je nutno užít ještě další tabletu.

ELLAONE

Nehormonální preparát funguje na principu oddálení uvolnění vajíčka. V době uvolnění vajíčka (ovulace) tedy nemůže dojít k oplodnění.

Užití

  • Na rozdíl od hormonálních přípravků lze tabletu EllaOne užít až do pěti dnů od pohlavního styku.
  • Opět ale platí, že čím pozdější užití, tím nižší účinnost.

Balení a cena

  • Balení obsahuje jednu tabletu, doporučená cena je 664 Kč.

Výhody vs. nevýhody

+ nehormonální přípravek

+ volně dostupná

+ bez věkového omezení

+ účinnost až do pěti dnů a dle studií i vyšší účinnost než u konkurenčních přípravků

+ nižší výskyt některých vedlejších účinků proti hormonálním tabletám

- novinka na trhu (zkušenosti od roku 2009)

- kojící ženy musí po dobu 6 dní odstříkat mléko a potom mohou pokračovat v kojení

- vyšší cena

Nežádoucí účinky

Podobné nežádoucí účinky jako u hormonální antikoncepce. Po užití se mohou vyskytnout mírné až střední závratě, pocity na zvracení, bolest hlavy, ospalost i rozmazané vidění a výjimečně také porucha pozornosti.

Antikoncepce po styku – jen oddálení ovulace

U všech postkoitálních pilulek je důležité použít pilulku co možná nejdříve, protože všechny tři fungují pouze na oddálení ovulace. Čím dříve ji pacientka užije, tím menší je riziko otěhotnění.

Rovněž žádná z nich není určena k pravidelnému užívání a nenahrazují běžnou antikoncepci.

Odborná spolupráce

Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.

Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN Praha, vedoucí lékař Oddělení šestinedělí

Je autorem a spoluautorem více jak 350 odborných prací i přednášek, ale i popularizujících článků. Je autorem knih Klimakterická medicína, Estrogenní deficit, Antikoncepce, Almanach ambulantní gynekologie, Očkování proti lidským papilomavirům, Přechodem bez obav, Volně prodejné přípravky v gynekologii. Spoluautorem knih Výchova k sexuálně reprodukčnímu zdraví a Hyperestrogenní stavy v gynekologii. Za své práce obdržel řadu ocenění.

Je vedoucím redaktorem časopisu Praktická gynekologie a členem redakční rady časopisu Klimakterická medicína. Je předsedou České menopauzální a andropauzální společnosti a místopředsedou Sekce pro otázky menopauzy ČGPS ČLS JEP, členem International Menopause Society, HPV College a European Society of Human Reproduction and Embryology.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V současnosti studuje na VŠ obor Marketing. Má za sebou jeden rok působení v lifestylovém internetovém magazínu Surfer. Zajímá se o zdravý životní styl, filozofii a umění. Ráda si rozšiřuje obzory cestováním.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).