Hlavní navigace

3 tipy lékaře: Prevence proti vráskám

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Po třicátém roce věku začíná pleť pomalu stárnout. Pokožka obličeje ztrácí svou hydrataci, pružnost, pevnost a začínají se tvořit drobné vrásky, které se postupně prohlubují. Co s tím?

Tyto změny jsou způsobeny snižující se funkcí kožní vazivové tkáně. Stav ovlivňuje několik faktorů.

Každý stárne jinak. Proč?

Vedle genetické předurčenosti ke stárnutí kůže a fyziologického stárnutí kůže se jako další faktory podílející se na stárnutí pleti uplatňují změny v zevním prostředí, UV záření a nedostatečná hydratace pleti.

Pomocí krémů a kvalitního pitného režimu dodáváme pleti potřebnou hydrataci. Hydrataci pleti můžeme docílit i dalšími metodami.

3 tipy: jak podpoříme hydrataci pleti

1. Hydrataci můžeme dodat i injekční aplikací kyseliny hyaluronové. Provádíme tzv. mezoterapii. Kyselina hyaluronová má schopnost vázat vodu, takže nám pleť krásně hydratuje a vypíná. Ideální oblasti k ošetření mezoterapií jsou obličej, krk, dekolt a hřbety rukou.

2. Metodou, jak redukovat a zpomalovat proces stárnutí pleti, jak zlepšit její kvalitu a vzhled, je tzv. rejuvenace. Jde o ošetření pokožky vysokovýkonovými neablativními lasery.

Nejčastějšími důvody k ošetření pleti rejuvenací jsou vrásky v obličeji, zhrubělá kožní kresba, rozšířené cévky, jizvy po akné, nepravidelné pigmentace, rozšířené póry a snížený kožní tonus.

Po ozáření pokožky laserovým světlem dojde k prohřátí vazivové vrstvy a nastartování nové tvorby kolagenních a elastických vláken. Dochází tak k obnově kožní tkáně.

Pleť se stává hladší, vypjatější, zlepšuje se její povrchová textura, redukují se jemné cévky, nerovnosti, rozšířené póry a jemné vrásky.

3. Pokud se začínají tvořit mezi obočím, na čele a kolem očí mimické vrásky, je ideální pro jejich zmírnění či vyhlazení aplikace botulotoxinových injekcí. Botulotoxin nám pomůže zklidnit zejména tzv. mimovolní mimiku. Relaxací svalů docílíme vyhlazení mimických vrásek.

Kombinací všech těchto metod uděláme maximum proti tvorbě vrásek. Pokud již vrásky máte, lze se jich – ovšem dočasně – zbavit pomocí radiofrekvence. Neinvazivní ošetření kůže přístrojem Thermage CPT je považováno za nejlepší volbu pro zlepšení povolené nebo vrásčité kůže.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Jitka Chaloupecká

Korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka z Laserového centra Anděl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).