Hlavní navigace

3 nejčastější onemocnění dutiny ústní. Netýkají se i vás?

26. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zubní kaz i paradontózu způsobují mikrobi. Herpes simplex neboli opar je virové onemocnění. Společně představují nejčastější onemocnění, s nimiž se ve svých ústech potýkáme.

1. Zubní kaz

Příčinou vzniku zubního kazu je mikrobiální povlak, který produkuje kyseliny, jež odvápňují sklovinu, a enzymy, které narušují organickou kostru zubu.

První stadium zubního kazu lze poznat na rentgenovém snímku, pozdější stadia jsou již viditelná pouhým okem. Léčení spočívá v odstranění kazem poškozených zubních tkání a dostavbou takového defektu některým z výplňových materiálů, případně korunkou.

Pokud není zubní kaz včas ošetřen, mikroorganismy poškodí zubní dřeň, která se zanítí, tu je potom nutno odstranit a dřeňovou dutinu a kořenový kanálek vyplnit k tomu určenou výplňovou hmotou. Toto ošetření nazýváme endodontickým ošetřením, lidově se říká „odstranit nervy“ (pouze zubní). Tento výkon je už finančně náročný, proto doporučujeme dokonalou hygienu dutiny ústní a pravidelné prohlídky u zubního lékaře. 

2. Onemocnění parodontu čili parodontitis

Příčina paradontózy je rovněž mikrobiální, onemocnění začíná jako zánět dásně, což je reakce na přítomnost metabolických produktů mikrobiálního povlaku a zubního kamene. V dalším stadiu jsou zánětem poškozeny závěsné vazy a kost zubního lůžka, zub ztrácí stabilitu, počíná se viklat a při zanedbání léčení dochází buď ke spontánní ztrátě zubu, případně k jeho extrakci (vytržení) pro hnisavý zánět v okolí zubu.

Prevencí je dokonalá hygiena, jejíž součástí je ošetření dentální hygienistkou 2–3× ročně. Je to zároveň i součást konzervativního léčení parodontopatií, u rozvinutých forem se provádějí různé chirurgické zákroky, někdy spojené s augmentací (doplnění kosti štěpem). 

3. Herpes simplex neboli opar

Jde o virové onemocnění, způsobené lidským virem herpes simplex. Postihuje jak sliznice dutiny ústní, tak i kůži v okolí úst, někdy dokonce oční rohovku, což je již velmi závažné onemocnění.

Herpes se projevuje v podobě drobných, bolestivých puchýřků, které záhy prasknou, vytvoří se na sliznicích eroze, na kůži strup. Hojení probíhá spontánně zhruba 10 až 14 dnů. Pro jeho urychlení se používají antivirotika. První infekce tímto virem probíhá často velmi bouřlivě, nejčastěji se vyskytuje již u malých dětí a projevuje se vysokými horečkami a velmi bolestivým zduřením dásní, zvláště za horními řezáky a drobnými mnohočetnými puchýřky na sliznicích.

Galerie: Nová móda: Bělí si zuby aktivním uhlím

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Bořek Slezáček

Stomatolog, parodontolog na klinice Dental Office H33.

Absolvoval lékařskou fakultu v Olomouci. Specializuje se na parodontologii, onemocnění sliznice dutiny ústní a dentoalveolární chirurgii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).