Hlavní navigace

3 nejčastější chyby při čištění, které vám kazí zuby

27. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nedostatečná hygiena, nesprávné pomůcky a také bělení zubů podle babských rad. To jsou nejčastější příčiny zničeného chrupu podle zkušeností zubařů a dentálních hygienistek.

1. Nedostatečná hygiena

Čas

Doba čištění zubů za použití klasického kartáčku hraje asi největší roli. Dle výzkumu je průměrná doba čištění čtyřicet vteřin, což rozhodně nemůže stačit. Pokud používáme správně měkké kartáčky, je opravdu zapotřebí se čištění věnovat déle. Čím je kartáček měkčí, tím déle trvá, než se plak ze zubu odloučí. Dnes se již snažíme nestanovovat striktní čas k dobře vyčištěným zubům, nejdůležitější je kontrola jazykem po každém vyčištění. Zuby musí být vždy hladké jako porcelán!

Čištění zubů můžeme urychlit použitím elektrického kartáčku.

Orientační doba je minimálně 3 minuty.

Málo pomůcek

Jazykem však nemůžeme zkontrolovat mezizubní prostor. V tomto místě vznikají u pacientů problémy nejčastěji.

Pokud k pravidelnému čištění přidáme i mezizubní pomůcky a budeme je používat správně, už nikdy nás nebude trápit zánět dásní, parodontóza nebo zubní kaz.

Mezi mezizubní pomůcky řadíme především mezizubní kartáčky a zubní nitě, které je ideální zapojit do rutinní péče alespoň 1× denně.

2. Nesprávné pomůcky

Nevhodně zvolené pomůcky na čištění zubů nemusí být účinné nebo mohou zuby poškodit.

Klasický kartáček

Ještě stále mnoho klientů přichází do ordinace s tvrdým nebo středním kartáčkem. Tyto kartáčky se již několik let nedoporučuje používat, protože při dlouhodobém používání společně s vyvinutým tlakem mají za následek tzv. odhalování krčků. Tento problém ,,vytvoří“ další problém, a to citlivé zuby a estetický nedostatek v předním úseku chrupu.

Zdánlivě paradoxně také považuji za chybu dlouhodobé používání ultra jemných kartáčků, pokud se tedy klient neléčí se zánětem dásní nebo neprodělal chirurgický zákrok v dutině ústní. Není mnoho klientů, kteří si s ultra jemným kartáčkem dokáží kvalitně vyčistit zuby. S tímto kartáčkem čištění zubů trvá mnohem déle.

Kartáčky by tedy měly být měkké s menší hlavičkou a rovně zastřiženými vlákny.

Elektrický kartáček

Cenově nejdostupnější elektrické kartáčky jsou rotační kartáčky, které nejsou vhodné k čištění zubů, protože taktéž způsobují odhalování krčků. Při pořizování elektrických kartáčků je vhodné si připlatit za sonickou technologii, která nemá za následek odhalování krčků.

Mezizubní kartáček

Zde hraje roli špatně zvolená velikost. Každý máme jinou velikost mezizubních prostorů, a ne vždy nám stačí pouze jedna velikost na celý chrup. Klienti často přicházejí na první návštěvu dentální hygieny s dobrým pocitem, že již mezizubní kartáček používají, ten však bývá dost často příliš malý.

Malý mezizubní kartáček nevykryje celou část mezizubního prostoru, a ten tak zůstane nedočištěný. Velký mezizubní kartáček, respektive jeho drátek, může naopak poškodit tvrdé zubní tkáně a dásně.

Se správnou velikostí mezizubního kartáčku vždy poradí dentální hygienistka.

3. Bělení zubů dle babských rad

Barva zubů je nám daná geneticky a lze ji změnit pouze za použití peroxidu vodíku pod dohledem zubního lékaře či dentální hygienistky. V průběhu života se mohou na zuby usazovat pigmentace, které lze odstranit na dentální hygieně, ale tím se nám barva zubů nezmění.

Galerie: Nová móda – bělí si zuby aktivním uhlím

Bělení zubů domácími prostředky může být velice nebezpečné a může vést k nevratným poškozením zubů.

Jedlá soda a jiné hrubé částice způsobují při tření na zubech mikroskopické poškrábání zubní skloviny a zub se pak nemusí jevit jako lesklý.

Citron, ocet a jiné kyselé látky působí neblaze na zub v podobě odvápnění skloviny, což následně může vést k citlivosti zubů nebo podráždění dásní.

Řiďme se heslem: Čistý zub – zdravý zub.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).