Hlavní navigace

3 hlavní důvody, proč se starat o mléčné zuby

14. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Eddie Kopp on Unsplash, podle licence: Public domain
Na prvních zubech nezáleží, stejně vypadnou… Tento mýtus má na svědomí tolik zkažených zubů, že už se na to zubaři nemohou dívat.

Stav zubů českých dětí není zrovna perfektní. Počet malých pacientů se zkaženými zuby neustále roste. Zubním kazem až na třetině chrupu u nás podle statistik trpí každý druhý prvňák.

Proto je snad dobrou zprávou, že si rodiče konečně začínají uvědomovat význam péče o mléčné zuby dětí. Výsledky průzkumu iniciovaného letos v červenci organizací AquaLife Institute ukázaly, že devadesát procent dotazovaných rodičů dětí z prvního stupně základní školy považuje péči o mléčné zuby za „určitě důležitou“, osm procent za „spíše důležitou“. Dříve byl přitom hojně rozšířený mylný názor, že na mléčných zubech nezáleží.

Galerie: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Důvodů, proč by i dočasné zuby měly být zdravé, je celá řada. Zubní lékařka Hana Zallmannová, ředitelka Českého zeleného kříže a projektu Dětský úsměv, vyjmenovává ty nejdůležitější:

1. Zubní kaz je infekční ložisko

Zanedbání zubního kazu časem způsobí zánět dřeně (nervu) zubu, který může vést až ke vzniku kolemčelistního zánětu. Takové infekční ložisko představuje nejen velkou bolest, ale i život ohrožující stav. Jeho léčení vyžaduje antibiotika a hospitalizaci.

2. Zkažený zub ohrožuje sousední zuby

Zubní kaz je v podstatě díra plná bakterií, naleptávajících sklovinu zubů v dosahu. V přeneseném slova smyslu je nakažlivý, protože pokud se nachází na jednom zubu, je jen otázkou času, kdy se zkazí i zub sousední. A od šestého roku věku dítěte může být tím sousedním zubem už zub stálý.

3. Stálé zuby přijdou o své místo

Předčasná extrakce zkaženého mléčného zubu často vede k nesprávnému prořezání stálých zubů. Mezera po vytrženém dočasném zubu se totiž může začít uzavírat dříve, než stihne vyrůst zub stálý, a ten naroste křivě. Aby se pak vešly do úst všechny stálé zuby, je nezbytná péče ortodontisty.

Galerie: Mléčné zuby: mnohem větší, než si laik představuje

Prevence namísto drahých a nepříjemných zákroků

„Ošetřit zkažené dočasné zuby je naprosto nezbytné, avšak ošetření dětí je náročné. Má-li být kvalitní a ohleduplné, pak je i nákladné. Ohodnocení této náročnosti pojišťovnami neodpovídá skutečnosti,“ uvádí lékařka. Ve všech směrech a pro všechny je výhodnější, aby dětské zuby byly v pořádku.

„Děti, které nemají v pořádku mléčné zuby, nemají zažitou péči o dočasný chrup a těžko se budou dobře starat o chrup stálý. Pokud se nenaučí základním návykům ústní hygieny v čele s čištěním zubů a životosprávou v raném dětství, přenesou si špatné stereotypy do svého dalšího života. A s nimi i neodvratné důsledky pro jejich zubní zdraví, bolestivé zážitky, nepříjemné zkušenosti z akutního ošetření na zubařském křesle, náklady na zubní ošetření v budoucnosti,“ vyjmenovává Hana Zallmannová. Podle odborníků by vhodným řešením byl důsledný koncept preventivní zubní péče, který by v důsledku přinesl značnou finanční úsporu za stomatologická vyšetření.

O prevenci usiluje dlouhodobě i projekt Dětský úsměv: „Předáváme návod na správnou péči o zuby dětem v mateřských školách, na prvním stupni základních škol a v dětských domovech. Projekt Dětský úsměv byl zahájen v roce 2001 a od samého počátku klade velký důraz na nácvik správného čištění zubů pod odborným vedením vyškolených lektorek a opakované probírání souvislostí mezi účinným čištěním zubů, způsobem výživy a vznikem zubního kazu a parodontitidy,“ říká dentální hygienistka Vendula Jaklová, lektorka projektu.

Odborná spolupráce:

MUDr. Hana Zallmannová

Zubní lékařka. Ředitelka Českého zeleného kříže a projektu Dětský úsměv. Dlouhodobě se zaměřuje na záchovnou stomatologii a endodoncii, www.endozallmann.cz.


Vendula Jaklová, DiS.

Dentální hygienistka

Věnuje se mj. preventivní stomatologii, je dlouholetá lektorka projektu Dětský úsměv.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).