Hlavní navigace

3 bylinky pro lepší dýchání: rostou právě teď

10. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Plicník, prvosenka neboli petrklíč a popenec. Tři bylinky od písmene P mají společné i skvělé vlastnosti. Zejména v současné době se hodí jejich preventivní a léčebný účinek pro onemocnění dýchacích cest.

Že je konzumace zeleniny a ovoce prostředkem ke zvyšování imunity – odolnosti organismu vůči různým nemocem – je všeobecně známo. Stejnou službu ale tělu poskytuje i celá řada léčivých bylinek, z nichž mnohé jsou, kromě jiných příznivých účinků, také prevencí v onemocnění dýchacích cest, což je (nejen) v současné „době koronavirové“ docela žádoucí.

Zvláště, když čerstvá zelenina a ovoce z letošní sklizně ještě není na trhu, a zvláště, když se minimálně letos očekává právě kvůli koronaviru nižší nabídka ovoce a zeleniny ze zahraničí.

Galerie: Co všechno se dá v přírodě aktuálně sníst

Léčivé bylinky přitom rostou v naší přírodě od jara do podzimu, některé z nich velmi hojně a některé si lze také poměrně bez problémů pěstovat na zahrádkách. Pojďme si proto krátce představit alespoň tři z nich, které v naší přírodě rostou na jaře. První z nich je plicník.

Plicník lékařský

Již jméno této byliny evokuje příznivé účinky na dýchací cesty. Důvodem k názvu ale byla především kresba na jeho listech připomínající plíce.


Autor: Wikipedia.org / Pharaoh Hound, podle licence: CC BY-SA 3.0

Využití při léčbě plicních nemocí a podobnost skvrnitých listů se skvrnitými plícemi měly dát plicníku jeho jméno

Tuto bylinku najdeme hlavně ve stinných a vlhčích lesích a poznáme ji podle růžových, červených až fialových květů, které se objevují od března do května. Rychlejší letošní nástup jara nicméně znamená, že hlavní sezóna této bylinky se již blíží ke konci.

Plicník se používá při problémech s dýcháním v nejširším slova smyslu, například při zánětu průdušek nebo bronchitidě a usnadňuje vykašlávání; spektrum příznivých účinků je ale mnohem širší.

Důležité je, že plicník lze pěstovat i na zahrádkách, pochopitelně ale spíše ve stínu a vlhku, kde ale jinak roste docela bez problémů.

Prvosenka jarní neboli petrklíč

Na zahrádkách lze také pěstovat prvosenku (lidově petrklíč), což je ještě více žádoucí i proto, že jde o částečně chráněnou léčivou bylinku.


Autor: Wikipedia.org / AnRo0002, podle licence: CC BY-SA 1.0

Primula veris neboli primulka, prvosenka, petrklíč, bylina sv. Petra…

Také prvosenka jarní má už ve volné sezóně větší část sezóny, mluvíme-li o květech, za sebou, byť normálně kvete od začátku dubna do poloviny května.

I prvosenka jarní se přitom léta používala k přípravě takzvaných „prsních čajů“ a v minulosti se oddenky této bylinky využívaly jako „kýchací prášek“. Tak či tak jde o bylinku využívanou při onemocnění horních cest dýchacích, rozedmě plic i již zmiňované akutní i chronické bronchitidě. A stejně jako v případě plicníku jsou také příznivé účinky petrklíče širší, například jako antirevmatikum. Extrakty z této bylinky by ale neměly moc využívat těhotné a kojící ženy a neměly by se používat dlouhodobě.

Popenec břečťanovitý

Třetí bylinkou na „P“ je v přírodě i často na zahrádkách se vyskytující popenec břečťanovitý (popenec obecný).


Autor: Depositphotos.com

Popenec břečťanovitý je známý také jako popenec břečťanolistý nebo obecný

Je to drobnější bylinka s fialovými květy z čeledi hluchavkovitých, opět s mnoha příznivými účinky na lidský organismus. Mezi ně (tentokrát ale ne ty nejdůležitější) patří také její využívání při respiračních potížích.

Popenec lze sbírat skoro všude, na loukách, mezích nebo na krajích lesa, takže je mnohými považován za plevel.

Výhodou je, že sezóna popence na rozdíl od předchozích dvou bylinek teprve začíná. Nať, která je léčivá, se sklízí od dubna až do července. Další výhodou je, že pokud si někde splete popenec s podobnou fialovou hluchavkou, nevznikne žádný problém, neboť i hluchavka patří mezi léčivé bylinky, stejně jako všeobecně doporučované kopřivy.

Nať popence se hojně využívá i jako složka salátů, pomazánek, lze ji využít i při přípravě masa nebo jí okořenit třeba brambory.

Galerie: Hluchavky využijete v kuchyni a při léčbě nemocí 

Všechny uvedené byliny bývají součástí různých čajových směsí nebo různých doplňků stravy, vůbec nejlepší je ale pěstovat si je na vlastních zahrádkách, na nichž se všem bez problémů daří. Všechny jsou navíc velmi dekorativní, a představují tak skoro ideální spojení příjemného s užitečným.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).