Hlavní navigace

23 druhů kosmetiky, které se raději vyhněte

3. 4. 2018

Sdílet

 Autor: MZ ČR
Nebezpečnou a padělanou kosmetiku prodávají e-shopy, tržiště i kamenné prodejny. Je libo světové značky? Žádný problém – pokud vám nevadí neznámé složení a látky, které vyvolávají alergie a kožní problémy.

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu pravidelně informuje o výrobcích, které klasifikuje coby potenciálně nebezpečné pro lidské zdraví. Spadá sem právě kosmetika, ale také například hračky pro děti či nádobí.

Letos se tu ocitlo již třiadvacet nevyhovujících kosmetických výrobků. V některých případech se jedná o padělky proslulých i méně známých značek, jindy o produkty nedodržující evropskou legislativu, například pokud jde o zřejmý původ a složení výrobku, nebo jde o kosmetiku, která obsahuje nepovolené a nebezpečné látky.

Galerie: Nebezpečná kosmetika

V případě nejasného původu či složení riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že pokud dojde ke zdravotním potížím v souvislosti s aplikací kosmetického přípravku, nemají toxikologická střediska možnost zjistit podrobné informace o složení přípravku a zvolit tak rychlé a náležité lékařské ošetření.

U produktů s obsahem rizikových látek hrozí – zejména citlivým jedincům – alergické reakce a projevy kožní dermatitidy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).