Hlavní navigace

Názor k článku Lékař nemá dělat jen „píchací servis“ na přání pacientů od Elisabeth - Troufám si tvrdit, že u očkování to až...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 8. 2013 14:58

    Elisabeth (neregistrovaný)

    Troufám si tvrdit, že u očkování to až tak obdobné není. Očkování není řešení akutního stavu, má být prevencí. A minimálně očkování proti tetanu neslouží k ochraně společnosti (není přenosný z člověka na člověka), je tedy k ochraně jednotlivce. A to sorry, to už si myslím, že by měla být svobodná vůle každého, aby o prevenci svého zdraví rozhodoval sám, případně jeho zákonní zástupci. Je na pediatrovi, aby nutnost takového očkování vysvětlil a obhájil.
    Kromě toho, osobně si dovolím pochybovat o "odbornosti" pediatrů, co se očkování týče. Prozatím nejsem přesvědčená, že většina z nich pravidelně čte různé studie, které třeba vyznívají proti očkování, nebo alespoň pro odklad jeho začátku do půl roka či roka dítěte. Nevěřím, že jsou pediatři odborníci na toxikologii na takové úrovni, že by přesně věděli a měli nastudováno, co jednotlivé příměsi vakcín na buněčné a molekulární úrovni mohou způsobit. Ať se vám to líbí nebo ne, "odmítači" nebo jen "požadovači individualizace očkování" jsou často VŠ vzdělaní lidé, kteří si toho o očkování nastudují velké množství a jejich rozhodnutí není trend, ale otázka dlouhodobého studia, sběru informaci a zvažování pro a proti. A pakliže jim pediatr není schopen na jejich otázky dát odpovědi, nedivím se, že očkování nakonec třeba odmítnou úplně. Kromě toho, řada pediatrů ani neví, co je kontraindikací pro očkování, které nežádoucí účinky jsou závažné a které je nutní hlásit. Na školení farmafirem je to až tolik neučí - tam je spíše učí, jak zvládnout situaci s rodičem, který chce očkovat jinak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).