Hlavní navigace

15 druhů nádobí, které uvolňují nebezpečný formaldehyd i kadmium

Sdílet

 Autor: MZ ČR
Za poslední tři měsíce vyvěsilo Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách hned patnáct výrobků, jež v laboratorních podmínkách uvolňovaly nebezpečné látky, které mohou výrazně poškozovat naše vnitřní orgány. Máte-li toto nádobí doma, nepoužívejte ho.

V posledních třech měsících na českém trhu odchytili pracovníci Ministerstva zdravotnictví ČR hned patnáct druhů nádobí, které v kuchyních, ani nikde jinde, kde přijdou do styku s potravinami, nemají co dělat. Nádobí, jehož fotografie najdete v naší galerii, totiž uvolňuje nebezpečné látky jako formaldehyd, kadmium nebo melamin. Nebezpečnost těchto látek spočívá v rychlém vstřebávání a hromadění v organismu. Zasažena může být zejména kůže, ledviny či játra. A v čem spočívá konkrétní nebezpečí jednotlivých látek?

Formaldehyd

Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce. „Vyšší koncentrace způsobuje respirační potíže, zánět nosní sliznice, zánět průdušek a otok nebo zánět plic, příznaky astmatu, zákal rohovky až ztrátu zraku, podráždění a záněty kůže, kontaktní ekzémy, při požití poleptání až perforace sliznic, poškození CNS, ledvin, jater,“ uvádí se v materiálech SZU.

Kadmium

Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při použití talíře může docházet k uvolňování kadmia do potraviny a následně k průniku kadmia do organismu člověka. Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až deset procent přijatého množství olova. U těhotných žen a malých dětí vstřebávání stoupá až na čtyřicet procent. Olovo prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod.

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí.

Melamin

Dle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin – EFSA – ze dne 16. 4. 2010 (Scientific Olinino on Melamine in Food and Fide) může melamin způsobit poškození ledvin a tvorbu krystalů a následně močových kamenů. „Tyto malé krystaly mohou rovněž blokovat malé trubice v ledvinách, které potenciálně zastaví tvorbu moči, což způsobí selhání ledvin a v některých případech i smrt. Rovněž bylo prokázáno, že za určitých okolností má na zvířatech melamin karcinogenní účinky, ale neexistují dostatečné důkazy pro posouzení karcinogenního rizika u člověka,“ uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO).

Zdroje: SZU, WHO, MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).