Hlavní navigace

100 nebezpečných výrobků loňského roku

14. 1. 2013

Sdílet

 Autor: MZ ČR
Jsou to šunty, které navíc vážně ohrožují vaše zdraví. V roce 2012 šlo v podobných případech hlavně o nádobí, kosmetiku a co nejhůř – o potřeby pro malé děti.

Ministerstvo zdravotnictví pravidelně varuje před předměty, které ohrožují naše zdraví. Prošli jsme nálezy loňského roku a zjistili, jaká rizika jsou nejčastější (www.mzcr.cz). Titulek lehce přehání. Předmětů, před nimiž varuje ministerstvo zdravotnictví, nebyla rovná stovka. Sešlo se jich „jen“ 98.

Asi každý tuší, že nákupy u anonymních prodejců, na tržištích a v tržnicích jsou možná levnější, ale s kvalitou na štíru. Když se vám po vyprání rozpadne triko, je to k vzteku, ale nijak vás to neohrozí. Jiná situace ovšem nastane, pokud budete popíjet ze sklenice, z níž se uvolňuje olovo, lakovat si nehty přípravkem, který vylučuje do vašeho těla nebezpečné látky, a těstoviny servírovat karcinogenní naběračkou.

Nejvíce nálezů roku 2012 spadá do kategorie kosmetických výrobků (75), následuje nádobí a náčiní do kuchyně (17) a hračky (6). Ovšem napříč kategoriemi bylo speciálně dětem určeno plných čtrnáct výrobků, kromě hraček například dětské hrnečky nebo kosmetika.

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že na druhém místě, pokud jde o zemi původu, se umístila Čína. A na prvním místě? Kdo ví, možná taky Čína, výrobce či dovozce zůstal ve většině případů cudně neuveden. Podrobnosti najdete v galerii.

Kosmetika s kapkou jedu: umělé nehty i dětské ubrousky

Kontroly odhalily značné množství nebezpečných umělých nehtů, ministerstvo varuje před více než šedesáti výrobky. Po několika nálezech mají i laky na nehty a další přípravky používané při úpravě nehtů.

Sady plastových nehtů, barevné, čiré, s dekory, na ruce a dokonce i na nohy… Obsahují nebezpečné a pro kosmetické prostředky nepovolené látky, které se při kontaktu s kůží dostávají do organizmu. Ministerstvo varuje: „Představují riziko pro reprodukci nebo mohou nepříznivě ovlivňovat zdraví zejména u citlivých lidí.“

Tyto přípravky jsou navíc často chybně označené, nejsou neobvyklé případy, kdy uvedení výrobci či distributoři neexistují nebo nejsou uvedeni, země původu chybí ap. „V případě kosmetických přípravků představuje nedostatek povinných údajů riziko pro spotřebitele tím, že v případě vzniku zdravotních komplikací po aplikaci kosmetického prostředku nemají toxikologická centra možnost zjistit u výrobce či dovozce přesné složení výrobku a zvolit tak vhodnou metodu léčby,“ uvádí MZ ČR.

Prodejci jsou podle názvů uvedených v databázi převážně asijští obchodníci, obdobné přípravky používané při modeláži nehtů našli kontroloři v salonech asijských provozovatelů. Neznačková kosmetika bůh ví odkud a rychlokvašené manikérky jsou zkrátka sázkou do loterie. Sázíte ale vlastní zdraví. Nebo zdraví svých dětí. To platí pro další nálezy z této kategorie, několik druhů vlhčených ubrousků pro nejmenší, které obsahují látky poškozující dětský organismus.

Čtěte dále: Chemie v kosmetice: Jedovatý šampon, toxický tampon

Nádobí s olovem, kovovými hoblinami a pro děti formaldehyd

Osmnáct případů nebezpečných potřeb do kuchyně je rozloženo celkem rovnoměrně do několika typů. Prvním jsou dekorované skleničky a šálky. Obrázky, které je zdobí, zasahují až do pitného okraje. Inspekce v nich ovšem zjistila olovo v množství, které překračuje povolené limity pro výrobky určené pro styk s potravinami.

„Při pití z takovéto odlivky může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickým olovem a následně k jeho průniku do organismu člověka. Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí. Olovo prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod,“ uvádí MZ ČR.

Již jsme upozorňovali na nebezpečnost „černých“ obraceček (viz Pět nejčastějších jedovatých předmětů – vede nádobí a kosmetika). V minulém roce se sešlo pět nálezů, kdy toto kuchyňské náčiní nesplňovalo požadavky pro styk s potravinami, obsahovalo látku s karcinogenními účinky na lidský organismus (zejm. na játra a štítnou žlázu). „Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci spotřebiteli,“ varuje ministerstvo.

Kontroloři odhalili také několik ručních mlýnků, kdy při mletí dochází k narušení jejich povrchu a ten pak v podobě hoblinek kovu či plastu kontaminuje mletou potravinu. Krom toho, že nikdo asi netouží konzumovat s jídlem i mlýnek, mohou částečky při polknutí poranit ústa nebo trávicí ústrojí spotřebitele.

Další skupinou je nádobí určené těm nejmenším. Misky a hrnečky lákají veselým vzhledem, bohužel se z nich při běžném použití uvolňuje formaldehyd. „Dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce,“ uvádí se u nálezů. Formaldehyd vyvolává též bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. A u výrobků pro děti ještě zůstaneme.

Hračky na zabití

V loňském roce kontroly zjistily i několik případů hraček, které ohrožují zdraví a bezpečnost dětí.

Pravidelně se vyskytující závady lze jednoduše rozdělit do několika typů: jsou to hračky, které najdeme v databázi nebezpečných výrobků MZ ČR, z nichž se uvolňují látky nebezpečné pro dětský organismus. „Byl zjištěn obsah látek, které při hře mohou přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány. Působí nepříznivě např. na reprodukční orgány,“ uvádí ministerstvo u několika případů, jež najdete v galeriinapříklad u panenek nebo plovacího kruhu.

Dalšími typickými případy jsou hračky, které mají příliš malé části a hrozí, že je dítě polkne, a hračky, jejichž konstrukce a mechanické vlastnosti ohrožují dítě, například koloběžky, které za jízdy praskají. Na tyto případy upozorňuje Česká obchodní inspekce (ČOI). V minulém roce například z 56 typů koloběžek neprošlo kontrolou 17 modelů, z nich pak pět koloběžek bylo hodnoceno jako velmi nebezpečné.

Více: Tristní výsledek hodnocení dětských koloběžek

Jak vybírat bezpečné hračky:

  • kontrolujte informace na hračce, musí být označena značkou shody CE (prohlašuje, že produkt vyhovuje evropským požadavkům na bezpečnost)
  • nekupujte hračky z pochybných zdrojů, bez uvedení výrobce, případně dovozce apod.
  • hračka má mít zabezpečený přístup (za použití nástroje) k článkům a bateriím, aby je dítě nemohlo spolknout
  • sledujte, zda hračka neobsahuje části, které by dítě mohlo spolknout nebo rozkousat, a zda nemá ostré části, o které by se mohlo pořezat
  • hračka by také neměla být příliš hlučná
  • nebezpečné hračky můžete sledovat ve výstražném systému výrobků nepotravinářského charakteru – Rapex, nalezené nebezpečné výrobky včetně uvedení rizik najdete na stránkách www.coi.cz

ČOI pravidelně varuje před riziky spíše technického charakteru. V loňském roce tak kromě hraček upozornila například na výskyt rizikových propan-butanových lahví na našem trhu, prodej nebezpečných e-cigaret a pyrotechnických předmětů, zejména na tržištích a v tržnicích. Před Vánoci varovala a zakázala prodej několika elektrických vánočních ozdob a světelných řetězů, které nevyhovovaly bezpečnostním předpisům.

Na bezpečnost toho, co jíme a pijeme, pak dohlíží hned několik státních orgánů. Výsledky šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, případně Státní veterinární správy jsou soustředěny na webu Potravinynapranýři.cz. Podrobně jsme se na nálezy závadných potravin podívali již minulý týden.

Výsledek najdete zde: NEJHORŠÍ POTRAVINY ROKU 2012

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).