Hlavní navigace

10 výhod pravidelného cvičení. Víte o nich?

12. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Form on Unsplash, podle licence: Public domain
Nejen svaly a postava, ale i činnost mozku a nálada. To vše se zlepší díky pravidelnému vhodnému pohybu. Budete zdravější, vyšší a možná i úspěšnější.

Chcete změnit svůj životní styl od základů, udělat něco pro své zdraví, zhubnout pár nadbytečných kil, vytvarovat si postavu a zapracovat na kondičce? Odhodlání bývá na začátku silné, ale postupem času bohužel upadá. Jen málokdo má takovou motivaci vytrvat a dojít ke svému vysněnému cíli.

Připomínáme deset pozitivních účinků cvičení, které snad pomohou neztratit počáteční odhodlání.

1. Zdravé srdce

Kardiovaskulární trénink má významný vliv na správné fungování srdce a je nezbytný pro udržení celkové fyzické kondice. Srdce je sval, který je potřeba posilovat stejně jako ostatní svaly v těle. Jaký typ cvičení si pod pojmem „kardio“ představit? Do této skupiny se řadí oblíbené běhání, dále pak svižná chůze do kopce, skákání přes švihadlo, rychlé zvedání kolen do výšky nebo opakování cviku, jemuž se říká horolezec. Tento komplexní cvik, během kterého se zvyšuje tepová frekvence, pomůže nejen hubnout, ale i zpevnit celé tělo.

2. Pěkná pleť

Klasická péče o pleť spočívá v pravidelném čištění a výživě pleti vhodnými kosmetickými produkty. Mimo to ale můžeme vsadit i na aktivní pohyb, díky kterému docílíme viditelného zlepšení stavu pokožky. Během cvičení se zrychluje průtok krve a dochází k odplavování toxinů. Tím, že cvičením zahřejete celé tělo, uvolníte póry a předejdete vzniku nežádoucích pupínků. Pleť bude po cvičení odpočatá, svěží a zdravá. V kombinaci s vyváženou životosprávou můžete zabít dvě mouchy jednou ranou – zbavíte se nejen tukových polštářků, ale i unavené pleti bez života.

Galerie: Pupínky na obličeji, které byste neměli zaměňovat

3. Lepší držení těla

Jakmile začnete více cvičit, začnete si vy i vaše okolí všímat nejen úbytku na váze, ale také lepšího držení těla. Ulevíte své páteři, zádovým svalům a vazům. Navíc ve chvíli, kdy začnete být spokojení s nově vytvarovanou figurou, začne růst i vaše sebevědomí a automaticky začnete chodit vzpřímeně. Tato fyzická i psychická proměna se projeví i tak, že budete vypadat vyšší. A říká se, že vyšší lidé jsou i úspěšnější.

4. Stop křečím a bolestem

Pokud vás trápí bolest kloubů a máte ztuhlé svalstvo po celodenním sezení v kanceláři, pravidelný pohyb vám pomůže zbavit se nepříjemných problémů. Zvolte jakýkoliv typ cvičení, který umožní rozhýbat klouby a prokrvit šlachy a svaly. Úklony, předklony, protahování a rotace procvičí celou páteř. Bolest postupně ustoupí a rozsah pohybu kloubů se zvětší.

5. Zdravější já, šťastnější já

Vneste do svého života aktivní pohyb a buďte šťastnější. Při sportování naše tělo uvolňuje zvýšené množství endorfinů, tzv. hormony štěstí. Jejich hladina v krvi vzrůstá už po desetiminutovém cvičení. Navíc ještě půl hodiny po fyzické námaze si tělo drží zhruba desetinásobné množství endorfinů. Při sportování si také skvěle odpočinete a „vypnete“. Odsunete stres a běžné starosti na vedlejší kolej, zaměříte se jen a jen na sebe a po cvičení budete mít radost z toho, že jste nabrali novou energii.

6. Tělesná váha pod kontrolou

Vhodně zvolené cvičení pomůže zabránit nadměrnému přírůstku hmotnosti a dlouhodobě udržet ideální váhu. Při každé fyzické aktivitě spalujete kalorie a jejich množství se odvíjí od toho, jak intenzivní cvičení zvolíte. Jakmile se dostanete do fáze, kdy si vaší fyzické proměny začne všímat i okolí, budete motivovaní k vyššímu výkonu a častějšímu pohybu.

7. Energie na rozdávání

Pravidelná fyzická aktivita zlepší vaši svalovou sílu a také zvýší vytrvalost. Během cvičení musí vaše tělo dodat více kyslíku a další živiny do tkání, aby kardiovaskulární systém fungoval efektivněji. Když vaše srdce a plíce fungují na vyšší obrátky, máte více energie na plnění každodenních úkolů. Z nově nabyté energie budete mít radost nejen vy, ale i lidé ve vašem okolí, které svojí dávkou energie a dobré nálady nakazíte.

8. Zvýšený výkon mozku

Aktivní pohyb má blahodárný vliv i na každodenní fungování mozku. Jednotlivá pozitiva však závisí na zvoleném druhu pohybové aktivity. Aerobní cvičení vám umožní zlepšit verbální paměť, zatímco posilovací cviky podpoří asociativní paměť, pomocí které si například dokážete přiřadit tvář ke správnému jménu. Pokud nejste příznivci výbušných a energických stylů cvičení a upřednostňujete spíše klidnější aktivity (jógu, meditaci, tanec nebo chůzi), podporujete zas rozvoj kreativity, snižujete stres a trénujete soustředěnost.

Galerie: Stopněte stres: 7 aktivit, které vás zabaví

9. Nový okruh přátel

Využijte cvičení jako příležitost pro společenskou interakci. Docházení do nového kurzu nebo posilovny vám pomůže navázat nová přátelství nebo udržovat vztahy se současnými přáteli. Když se dva známí domlouvají na společném setkání, často to končí u jídla či u skleničky alkoholu. Místo pojídání nezdravých jídel a pití kalorických nápojů navrhněte kamarádům společný trénink. Budete mít příležitost nejen probrat novinky, ale udělat i něco prospěšného pro své tělo.

10. Kvalitní spánek

Aktivní životní styl zlepší i kvalitu spánku. V průběhu cvičení zvyšujete teplotu těla, která následně klesá a vrací se zpět do normálu. Během této fáze se budete cítit uvolnění a připravení na odpočinek a spánek. Tím, že sportováním odbouráváte stres a zvyšujete hladinu endorfinů v krvi, budete usínat snadněji, a dokonce se vám můžou zdát hezké sny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Fitness expertka společnosti Herbalife.

Bývalá sprinterka, reprezentantka na OH v Sydney. Certifikovaná trenérka Americké asociace fitness a aerobiku. Vyhledávaná odbornice v oblasti fitness, osobní trenérka atletů a celebrit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).